Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter?

Kurban kesimi, bayram namazı kılınan yerlerde namazdan hemen sonra başlıyor. Namaz kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra kurban kesimine başlanabiliyor.

Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Akıl sağlığı yerinde, ergenliğe ulaşmış, borç ve temel ihtiyaçlarının dışında yeterli mala sahip olan, yolcu (seferi) olmayan her Müslüman kurban kesmekle yükümlü. Yani, 80,18 gram altın veya bunun değerinde paraya sahip olanların kurban kesmesi gerekiyor.

Kurbanla Ilgili Merak Edilenler4

Kurban edilecek hayvanlarda hangi şartlar aranır?

Hayvanın sağlıklı, besili ve organlarının eksiksiz olması gerekiyor. Aşırı hasta, zayıf, yürüyemeyecek kadar topal, kör, boynuzları kökten kırık, memeleri veya organları yarıdan fazla zarar görmüş hayvanlar kurban edilemiyor. Ancak hafif hastalıklar, şaşılık, doğuştan boynuzsuzluk gibi durumlar engel teşkil etmiyor.

Elektrik veya narkozla bayıltılarak kesim caiz mi?

Hayvanın kesim sırasında canlı olması şartıyla, eziyetin azaltılması amacıyla bayıltılarak kesilmesi caiz kabul ediliyor. Ancak hayvan şok nedeniyle ölürse, kurban sayılmıyor ve eti de yenmiyor.

Kurbanla Ilgili Merak Edilenler6

Baybatur’dan İsrail-İran çatışması yorumu: Gerilimi İsrail artırıyor! Baybatur’dan İsrail-İran çatışması yorumu: Gerilimi İsrail artırıyor!

Kurban yerine sadaka vermek ibadeti karşılar mı?

Hayır. Kurban ibadeti, hayvanın usulüne uygun şekilde kesilmesiyle yerine getirilmiş sayılıyor. Sadece bedelini ihtiyaç sahiplerine vermek ya da hayvanı kesmeden bağışlamak kurban yerine geçmiyor.

Kurbanla Ilgili Merak Edilenler5

Kurbanlık hayvana sonradan ortak olunabilir mi?

Evet. Büyükbaş hayvanlara yedi kişiye kadar ortak olunabiliyor. Ortaklık, hayvan alındıktan sonra da yapılabiliyor; ancak her kişinin hissesi yedide birden az olmamalı.

Kurbanın eti, derisi ve organları satılabilir mi?

Kurbanın hiçbir parçası satılamaz. Et, deri ve diğer parçalar ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir veya evde tüketilebilir. Eğer bir parça satılırsa, elde edilen para sadaka olarak verilmelidir.

Vekaletle kesilen kurbanların eti satılabilir mi?

Kurban etlerinin satışa konu edilmesi dinen uygun değil. Kurban organizasyonları mutlaka kesimi gerçekleştirmeli ve etleri doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaştırmalı. Dağıtılamayan etler ise sadece israf riski doğarsa satılabilir; elde edilen gelir yine ihtiyaç sahiplerine verilmelidir.

Kurbanla Ilgili Merak Edilenler1

Kredi kartı ile kurban alınabilir mi?

Kredi kartıyla tek çekim ya da taksitli kurbanlık almak caiz. Ancak ödeme gününde borcun ödenmesi, faiz işlemine düşülmemesi gerekiyor.

Banka kredisiyle kurban kesilir mi?

Faizsiz borçlanarak kurban kesmek caiz kabul ediliyor. Ancak kişi maddi durumu yeterli değilse ve faizli kredi kullanacaksa, bu dinen uygun sayılmıyor.

Kurbanla Ilgili Merak Edilenler

İbadetin doğru ve eksiksiz şekilde yerine getirilebilmesi için Diyanet yetkilileri, kurbanla ilgili tüm detaylara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kurban ibadeti hakkında daha fazla bilgi almak isteyen vatandaşlar, Diyanet’in resmi kaynaklarını takip edebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ