Canbey’den 23 Nisan mesajı Canbey’den 23 Nisan mesajı

Kırmızı et fiyatlarına son iki ayda yüzde 50 zam geldi. Gelen zamlara satıcı da, tüketici de tepkili.
İYİ Parti Manisa İl Başkanı Av. Ali Zafer İksir kasap esnafının satışlarının düştüğünü ve vatandaşın sofrasına et koyamadığını söyledi. 
“SON İKİ AYDA ET FİYATLARI YÜZDE 50 ARTTI”
İYİ Parti Manisa İl Başkanı Av. Ali Zafer İksir; “Zorlaşan hayat şartları, gelen zamlar ve yoksulluk hepimizin malumu. Zam yağmuru her gün devam ederken, son 2 aydır en fazla zam gelen ürünlerin başında temel gıda gruplarından kırmızı et gelmektir. 
Ocak Ayı başlarında karkas fiyatı 127 lirayken 2 Mart tarihi itibariyle 178 liraya yükselmiş bulunmakta. Yaklaşık olarak yüzde 50’lik bir artışla hemen hemen bir yıl içerisinde olacak zam 2 ay içerisinde gerçekleşti. Ayrıca geçen seneye göre baktığımızda bu artış yüzde 147 seviyelerinde” dedi.
“KASAPLARDA, VATANDAŞTA ZOR DURUMDA”
Başkan İksir; “Bu hızlı artış hem vatandaşımızı hem de kasap esnafımızı derinden etkilemekte. Ziyaretlerimizde konuştuğumuz kasap esnafımız önceden günlük 30-40 kilo et satışı yaparken, şuan bunun 15 kilo’ya kadar düştüğünü söyleyerek artık zararına satış yaptıklarını belirtmekte. Bu da demek oluyor ki vatandaşımız artık sofrasına et alamaz hale gelmiş. Bugün Kasapta bir kilo kıymanın fiyatı ortalama 270, bir kilo etin fiyatı ise 150 ila 330 lira arasında değişmekte. Yüksek enflasyon ve zamlar mücadele eden vatandaşlarımız sofralarına et koyabilmek için alternatif kanallara yönelmekte, daha ucuza et alabilmek için Et ve Süt Kurumu mağazaları önünde saatlerce bekleyip, uzun kuyruklar oluşturmaktadır. Et ve Süt Kurumu'nda, kasapta 270 liraya satılan kıymanın 100 lira, 150 ile 330 arasında satılan kırmızı etin ise 36 ile 116 lira arasında değişen fiyatlara satıldığını biliyoruz. Fakat bu da çözüm değil çünkü o kuyruklarda saatlerce bekleyen vatandaşlarımızın sadece yüzde 20 si bu ete ulaşabiliyor. Geriye kalan vatandaşlarımız saatlerce beklediği kuyruktan elleri boş ayrılıyor” dedi.
“ŞAP HASTALIĞI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Sözlerine devam eden iksir; “ Dün tarım ve orman bakanlığı Irak’ta ortaya çıkan şap hastalığı üzerine numune istemesi sonucu ülkemizde de şap hastalığına rastlandığını açıkladı. Bu gelişme sonucu Avrupa’nın en büyük hayvan pazarı olan Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı kapatıldı ve bölgeden 81 ile yapılan sevkiyatlar durduruldu. Şap hastalığı çok hızlı yayılan bir hastalık olduğu için tüm hayvanların olduğu yerde kalması ve aşılamalar bitene kadar da bu şekilde bir çalışma yapılması gerekmektedir.” dedi
“YURTDIŞINDAN İTHAL HAYVAN ALIŞI BU KONUNUN ÇÖZÜMÜ OLAMAZ”
İYİ Partili İksir son olarak şu ifadeleri kullandı; “ Önümüz ramazan ve vatandaşımız maalesef bu ramazanda sofrasına et koyamayacak. Et fiyatlarındaki bu fahiş artışın sebepleri derinlemesine araştırılmalı ve vatandaşımıza uygun fiyatta et satışı gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Aldığımız duyumlara göre Tarım ve Orman bakanlığı et fiyatlarını düşürmek için Avrupa ve Güney Amerika’dan hayvan ve karkas et ithal etmeye hazırlanıyor. Bu sorunun çözümü ithal etmek değil, yapılacak iyileştirmelerle üreticiyi tekrar ayağa kaldırmaktır. Eğer ithal etme yolu seçilir ise son çırpınışlarını yapan üretici tamamen yok olacaktır. 
Bizler bu kötü gidişata İYİ Parti iktidarında dur diyeceğiz. İktidarımızda tarım ve hayvancılık milli bir politika haline getirilecek hem halkımızın ucuz ve kaliteli gıdaya ulaşması sağlanacak, hem de çiftçimiz ve hayvancımız rahat bir nefes alacaktır. Güneşli günlere az kaldı