Konuyla ilgili yeni açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay "Bizim asgari ücretliyi sahipsiz bırakmak gibi bir lüksümüz yok. Onların sorunlarına çözüm bulmak gerekiyor" mesajı verdi. Atalay'ın ardından Bakan Işıkhan'dan da komisyon masasına ilişkin açıklama geldi.
Yeni asgari ücret zammı sürecinde gözler TÜRK-İŞ’e çevrilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bizim asgari ücretliyi sahipsiz bırakmak gibi bir lüksümüz yok. Onların sorunlarına çözüm bulmak gerekiyor” diyerek net mesaj verdi. Atalay, geçen yıl verilen zam sonrası hâlâ alacakları bulunan 14 asgari ücretli bulunduğunu da hatırlattı.
Komisyona katılım belirsizliği
Atalay, TÜRK-İŞ’in Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na katılımıyla ilgili ise “Önce yazı gelsin, arkadaşlarla tekrar konuşacağız. Kararname ve resmi yazı gelmeden konuyu tartışmanın anlamı yok” dedi.
Bakan Işıkhan’dan açıklama
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan de komisyon toplantısına dair, “Masada tüm tarafları, yani işçi, işveren ve hükümet temsilcilerini görmek istiyoruz. Komisyon, sosyal diyaloğun mekanizmalarından biri. Tüm taraflara yazımızı göndereceğiz” açıklamasında bulundu. Toplantının tarihiyle ilgili olarak ise “Yakın zamanda başlatacağız, tarihi komisyon belirler” ifadesini kullandı.
Komisyon yapısında değişiklik gündemde
Geçen yıl asgari ücretin yüzde 30 artışla net 22 bin 104 lira olarak belirlenmesine tepki gösteren TÜRK-İŞ ve diğer işçi konfederasyonları, komisyonun yapısında değişiklik talep ediyor. Bakanlık, “ara formül” olarak hükümet temsilcisi sayısını düşürmeyi planlıyor. Mevcut durumda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden 5’er olmak üzere toplam 15 kişiden oluşan komisyonun yapısında bu değişiklikle işçi tarafının söz hakkı güçlendirilecek.




