Yeni anayasa hazırlığı hız kazandı
Türkiye, uzun yıllardır tartışma konusu olan ve 1982 Anayasası'nın yerine geçecek sivil bir anayasa hazırlığına bir adım daha yaklaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yeni anayasa çalışmaları için AK Parti bünyesinde 11 kişilik bir komisyon oluşturuldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, komisyonun bayram öncesinde yalnızca çalışma usullerine ilişkin bir değerlendirme toplantısı yapacağını, esas çalışmaların ise bayramdan sonra başlayacağını belirtti.
"Geniş bir istişare zemini oluşturulacak"
Cevdet Yılmaz, komisyonun siyasi ve hukuki düzeyde çalışacağını, farklı uzmanlık alanlarından görüş alacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Komisyon sürece siyasi ve hukuki düzeyde nezaret edecek. Genel çerçeveyi belirlerken farklı uzmanlık alanlarından katkı alacağız. Çalıştaylar da gündemimizde. Hangi yöntem faydalı olacaksa onu tercih edeceğiz. Bu konuda herhangi bir sınırlamamız yok.”
“Tüm partilerin ortak sorumluluğu var”
Yeni anayasa sürecinin tek bir partinin yürüteceği bir süreç olmadığını vurgulayan Yılmaz, “Bu komisyon parti idaresinin, Meclis’in ve hükümetin temsil edildiği bir yapı. Ancak diğer paydaşların da sürece katkı vermesi büyük önem taşıyor. Amacımız ortak bir zemin oluşturmak” dedi.
Görev verilen isimler açıklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda, “Darbe anayasası utancına son vereceğiz” diyerek yeni anayasa konusundaki kararlılıklarını dile getirmişti. Erdoğan, süreç için şu isimleri görevlendirdi:
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz
- AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş
- AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala
- AK Parti Meclis Grup Başkanı Abdullah Güler
- AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin
- AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu
- AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu
- AK Parti Parti Sözcüsü Ömer Çelik
- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı
- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz
- AK Parti Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun
“Türkiye Yüzyılı'nın anahtarı yeni anayasa”
AK Parti’nin 2023 Seçim Beyannamesi’nde de yer alan “Türkiye Yüzyılı'na Yeni Anayasa” hedefi doğrultusunda yürütülen çalışmalarda, yeni anayasanın insan onuruna dayanan, özgürlükleri güvence altına alan ve yüksek demokratik standartlara sahip bir metin olması hedefleniyor.
Yeni anayasa çalışmaları kapsamında geniş katılımlı istişarelerin yapılması, toplumsal uzlaşı sağlanması ve demokratik kazanımların korunması öncelikler arasında yer alıyor.