İSTANBUL (AA) - Medicana Sağlık Grubu Üroloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Emrah Yürük, Varikosel hastalığının tedavi edilmediği takdirde erkeklerde kısırlığa neden olduğunu bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamada, her yaşta görülebilen ve her zaman belirti vermeyen Varikosel'in neden olabileceği sağlık sorunları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana Sağlık Grubu Üroloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Emrah Yürük, Varikosel'in nedeni konusunda kesin bir bilgi bulunmadığı gibi hastalığın net bir belirti de vermediğine dikkati çekti.

Varikosel'in sadece kendi formu içerisinde belirtiler gösterdiğini aktaran Yürük, bu belirtilerin çok belirgin ve kesinlikle Varikosel'e işaret eden belirtilerin olmaması nedeniyle kişilerin rahatsızlığının tanısının koyulmasını da geciktirdiği bilgisini verdi.

Kesin belirtilerin olmamasının kişilerin tedaviye ihtiyaç duyma düşüncelerini de belirli oranda etkilediğini kaydeden Yürük, "Genellikle şiddetli ağrı görülmemekle beraber hafif ağrılar ile karşılaşılması da muhtemeldir ancak ortaya çıkan ağrı kişilerin gün içerisindeki faaliyetlerine bağlı olarak da değişiklik gösterebilmektedir. Kişiler istirahat halindeyken ağrı hissetmez. Varikosel'de en büyük ve belirgin belirtisi ise şişmedir. Varikoseller zamanla daha da belirginleştiği için daha gözle görülür veya hissedilir hale gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Varikosel'in'in kısırlık yapma riskine değinen Yürük, şu değerlendirmelerde bulundu:

SON DAKİKA! Kripto paralara iki vergi geliyor SON DAKİKA! Kripto paralara iki vergi geliyor

"Testiste meydana gelen bir sorun olması nedeniyle kısırlık yapması ihtimalini artırıyor. Çünkü testis içerisinde yer alan bölgedeki sperm oluşumu ve hareketliliğine direkt olarak etki etmektedir. Sperm sayısı ve hareketliliği doğurganlık açısından en önemli noktadır. Yeterli sayıda sperm olmaması durumunda beklenen sonuçlar alınamadığı gibi spermlerin düşük hareketi de hamileliğin gerçekleşmesinin önündeki en temel nedenlerden biri olmaktadır. Varikoseller testislerin sadece fiziksel açıdan bozulmasına değil, işlevlerini yerine getiremeyecek kadar bozulmasına da neden olduğu için kişilerde kısırlık görülmektedir. Varikosellerin testiste neden olduğu sorunların çözüme kavuşturulması hedeflenerek verilen zararı en aza indirmesi hedeflenmektedir."

- Ameliyat sonrası bir haftada normal hayata dönülebilir

Varikosel'in cerrahiyle tedavi edilebildiğini kaydeden Yürük, hastaların ameliyattan bir hafta sonra normal hayata dönebildiklerini, ancak bu süreçte hastaların ameliyatlı bölgeyi olası darbelerden koruması gerektiğinin altını çizdi.

Hastalara iyileşme sürecinde antibiyotik ve ağrı kesiciler de verildiğini aktaran Yürük, "Ameliyat sonrasında kişilerin uygulaması gereken detaylar doktoru tarafından daha kapsamlı bir şekilde belirtilmektedir. Kolay bir iyileşme süreci olmasını isteyen kişiler doktorun verdiği ilaçları kullanarak verilen tavsiyeleri uygulaması gerekir." açıklamasında bulundu.

Kaynak: aa