Altın Mevduatında Zirve İstanbul’un
BDDK verilerine göre, Türkiye genelindeki altın mevduatları sıralamasında İstanbul 439,7 milyar TL ile birinci sırada yer aldı. İstanbul’u 149 milyar TL ile Ankara ve 78,9 milyar TL ile İzmir takip etti. Altın mevduatındaki yüksek pay, bu illerin finansal güçlerini ve yatırımcı tercihlerindeki altın tutkusunu gözler önüne seriyor.

Türkiye'nin En Borçlu Şehirleri
BDDK'nın verilerine göre, Türkiye'nin en borçlu şehirleri de belli oldu. En yüksek borç, 10,1 milyar TL ile İstanbul'da bulunurken, diğer borçlu şehirler şu şekilde sıralandı:

Şehzadeler Belediyesi'nin Midi Kızları Deplasmanda Galip Şehzadeler Belediyesi'nin Midi Kızları Deplasmanda Galip
  • 10. Gaziantep – 1 milyar TL
  •  
    1. Mersin – 1,1 milyar TL
    1. Kocaeli – 1,2 milyar TL
    1. Adana – 1,7 milyar TL
    1. Antalya – 1,7 milyar TL
    1. Bursa – 1,7 milyar TL
    1. Ankara – 3,1 milyar TL
    1. İzmir – 3,2 milyar TL
    1. İstanbul – 10,1 milyar TL

Bu liste, illerin borç düzeyleri hakkında önemli ipuçları verirken, büyükşehirlerin genellikle daha yüksek borçlara sahip olduğu dikkat çekiyor.

Mevduat Sıralamasında İstanbul Önde
Türkiye'nin en fazla mevduat birikimine sahip şehirleri de açıklandı. Verilere göre, en fazla mevduat İstanbul'da toplanmış durumda ve 7,3 trilyon TL ile zirveye yerleşmiş. İstanbul’u sırasıyla Ankara (2,3 trilyon TL) ve İzmir (930,6 milyar TL) takip ediyor. Diğer illerin mevduat birikim seviyeleri ise şu şekilde sıralandı:

  • 5. Bursa – 444,7 milyar TL
  •  
    1. Antalya – 561,7 milyar TL
    1. İzmir – 930,6 milyar TL
    1. Ankara – 2,3 trilyon TL
    1. İstanbul – 7,3 trilyon TL

Döviz Mevduatında Aksaray Zirvede
Döviz mevduatlarının illere göre dağılımında ise dikkat çeken bir diğer veriye göre, Aksaray yüzde 49 ile döviz mevduatı oranında Türkiye'nin en zengin ili oldu. Aksaray'ı sırasıyla Bingöl (yüzde 48), Elazığ (yüzde 47), Yozgat (yüzde 46), Bayburt (yüzde 46) ve Karaman (yüzde 46) izliyor. Döviz birikiminde yüksek orana sahip iller, yatırımcıların dövize olan güvenini ve tercihlerini gösteriyor.

İllerdeki döviz hesaplarının payının arttığı gözlemlenirken, bazı şehirlerde ise döviz birikimi oldukça yüksek oranlara ulaşmış durumda. Veriler, Türkiye'deki ekonomik dinamiklerin iller bazında nasıl şekillendiğini ve yerel ekonomilerin döviz ve altın gibi tasarruf araçlarına olan yatkınlığını gösteriyor.

Bu veriler, sadece finansal durumları değil, aynı zamanda Türkiye'nin bölgesel ekonomik farklarını ve yerel yatırım alışkanlıklarını da gözler önüne seriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ