Ahmet ÜNSAL/Manisa

İzmir'deki panelde bankacılık dışı finans sektörünün durumu ele alındı İzmir'deki panelde bankacılık dışı finans sektörünün durumu ele alındı

Manisa Meyve Sebze ve Umum Pazarcılar Odası tarafından istişare toplantısı düzenlendi.
   Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Sosyal Tesislerinde düzenlenen programa Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, Yunusemre Belediyesi Zabıta Müdürü Cengiz Şişmanlar, Manisa Sebze Meyve Komisyoncuları ve Tüccarları Derneği Başkanı Ömer Akagündüz ve pazarcı esnafı katıldı. 

“178 BİN SÜPER MARKETLER ZİNCİRİ İLE TÜRKİYE’Yİ ÖRÜMCEK AĞI İLE ÖRÜLMESİNE İZİN VERİLEREK KÜÇÜK ESNAFIN VARLIĞI ORTADAN KALDIRILDI.”

Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca, Manisa’daki etkinliğe katılanlara yönelik yaptığı konuşmasında Dev zincir marketlerin yarattığı hasara dikkat çekerek;
  “178 Bin süper marketler zinciri ile Türkiye’yi örümcek ağı ile örülmesine izin verilerek küçük esnafın varlığı ortadan kaldırıldı.Bunun içerisinde biz manavlarda büyük ölçüde zarar gördü.Her zincir market bünyesinde kaldırımlara kadar işgal edilen manav reyonları açtılar.Bunlara başta üst düzey yöneticiler ve belediyelerin zabıta birimleri de göz yumdu.Bizim asıl tartışmamız masaya yatırmamız gereken bu konulardır.Böyle hayati durum içeren sorunlarımızı iki bin üyemizin katılımıyla gerçekleştirdiğim ortamlarda dile getirmemiz gerekir.Gelin görün ki ben Federasyon Başkanı ünvanı olarak hasta halim ile kalkıp Ankara’dan geliyorum karşımda bu denli az katılımcı bir kitleyle sınanıyorum.Bu benden önce sizlere yakışmadı.Oysa bu salonu hınca hınç doldurmanız lazımdı.Her biriniz 5’er kişi getirmiş olsaydınız buradan Ankara’ya sesimizi duyurabilme ve yaptırıma yönelik hareketimiz olurdu.Biz pazarcıları İstanbul’da şehrin en hücra köşesine attılar bizde gücümüzü ailelerimizin de katıldığı 15 bin kişilik toplulukla karşı eylem koyduk ve geri adım attırdık.Bu somut bir göstergedir.Sizler birlik olamadığınız sürece hiçbir sorunun üstesinden gelemezsiniz.Buradaki başkanlarınızın kitlesel hareketine katılmanızı istiyorum.Sesiniz gür çıkarsa belediyleler ve herkes sizi dinlemek zorunda kalır.”

“TEZGAHINIZDA KALİTELİ ÜRÜN TUTARSANIZ MÜŞTERİNİZDE KALİTELİ OLUR”

İstişare toplantısına katılan Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Hasan Geriter, ise yaptığı konuşmada müşteri memnuniyetine değindi.
   Geriter,”Üç tür müşteri vardır.Sabah-Öğle-Akşam bu müşteriler özellikle bu saatleri seçerler.Onları küstürmemelisiniz.Pazar tezgahlarınızı da onlara göre dizayn etmelisiniz.Bunun ötesinde pazara ya da manava gelen müşteri eğer ürün kötüyse 120 müşteriyi kaybettirir. Ürün kaliteli ise aynı düzeyde müşteri kazandırır.” Dedi

“ÇAĞIN YENİLİĞİ DİYE LANSE EDİLEN BÜYÜK SERMAYE GRUPLARI NERDEYSE BÜTÜN PAZARYERLERİMİZİN YAKININA KADAR GELEREK ESNAFIN EKMEĞİNE GÖZ DİKİYORLAR”

Pazarcılık mesleğinin çok önemli olduğunu kaydeden Manisa Pazarcılar Odası Başkanı Destan Bulgay,
 “Mesleğimiz kutsal bir meslek, dünyanın en eski mesleğidir. Bizler Ahi Evran kültürünü en iyi yansıtan esnaf temsilcilerindeniz.  Bizler hizmet sektörünün ve tedarik zincirinin en önemli halkalarındanız. Pazaryerleri doğru analiz edildiğinde bulunduğu yörenin sosyolojik, kültürel ve de ekonomik yapısını en iyi tahlil edeceğimiz yerlerdir. Ve de en önemlisi pazarcı esnafı yerel ekonominin can damarıdır. Çağın yeniliği diye lanse edilen büyük sermaye grupları nerdeyse bütün pazaryerlerimizin yakınına kadar gelerek esnafın ekmeğine göz dikiyorlar. Oysaki tüm ekonomik zorluklara meydan okuyarak yoluna devam etmeye çalışan pazarcı esnafı kazandığı para ile yerel ekonomiye can verir. Kazandığı parayı kendi şehrinin sanayisinde, lokantasında, kahvesinde, düğün derneğinde, eş-dost ve o şehrin insanlarıyla paylaşır.  Pazarcı esnafı eczacı değildir, ama şifa dağıtır. Bugün eczanelerde ilaç  olarak satılan mamullerin birçoğunun ham maddesi Pazaryerinde taze meyve sebze olarak satılmaktadır” dedi. 

 “DAHA UZUN VADEDE HAYALLERİMİZ VAR, SIRA ONLARDA”

Bulgay, “1 yıllık süreçte önce mali tablomuzu düzelttik. Şu an yolu yarıladık. Allah'ın izni ile çok kısa sürede tamamen üstesinden geleceğiz. Seçimde söz verdiğimiz vaatlerimizin, kısa ve orta vadede planladıklarımızın çoğunu yerine getirdik. Eksik kalanları da en kısa zamanda tamamlayacağız. Bu sürede Nurlupınar Pazarının üzerini kapattık, Karaköy pazarı elektrik şebekesini yeniledik. Perşembe pazarında söz verdiğimiz tuhafiye giriş çıkış yolunu açarak akşamüzeri trafik telaşını bir nebze hafiflettik. Laleli ve Perşembe pazarlarımıza mescit inşa ettik. Horozköy pazarında kanal çalışmamız devam ediyor. Her pazarımızda esnafımızın çadır açarken kullanacağı direk ve kancalar ile altyapı destekleri sağladık. Esnafımızın her sorununda 24 saat emrinde olduk. Belediyelerimiz ile tahsisat protokollerini yeniledik. İlk kez Ramazan ayı boyunca Perşembe pazarımızda esnafımızın orucunu açabilmesi için çorba ve ikram hayrında bulunduk. Ramazan ayında Şehzadeler Belediyemizin desteği ile Kurşunlu handa esnafımıza iftar yemeği tertip etti. Önceki dönem milletvekilimiz Sayın Muzaffer Yurttaş’ın önderliği ile Manisa'da ilk kez Ot Festivali düzenledik. Bunların hepsini sadece 1 yılda yaptık. Daha uzun vadede hayallerimiz var, sıra onlarda inşallah” dedi. 
  Vatandaşların çağrıda bulunan Bulgay, “Lütfen alış verişinizi pazar ve manav esnafımızdan yapınız. Bizler dar gelirlinin, emeklinin, asgari ücretlinin ve hatta toplumun her kesiminin taze sebze meyve ve tüm ihtiyaçlarını en ucuz temin edebileceği meslek grubuyuz. Garibin hikâyesini dinlemek için yine bir garip kulağı gerek: diyen Mevlana'nın sözüne uyarak bizleri bir garip kulağı ve gönlü ile dinlemeye ve anlamaya çalışın ve bize destek olun.Bu sadece halkımızdan değil, bütün Manisa kamuoyundan beklentimizdir. Özellikle belediyelerimiz daha sağlıklı ve hijyenik,sosyal donatılı modern pazaryerleri inşa ederlerse esnafımız, ama daha da ötesi Manisa halkı rahat alış veriş imkânına sahip olur. Beklentilerimizin gerçeğe dönüşmesi umuduyla biz büyük bir aileyiz” diye konuştu.

Editör: Vehbi Gönül