Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN hesaplarını mercek altına aldı. Hesaplar tek tek incelendi. IBAN numaralarını kiraya veren, faturasız tahsilat yapanlara KDV ve vergi cezası uygulanacak. Ağır cezalarla karşılaşmak istemeyen ve bu yöntemi kullananlar ise birbirini ihbar etmeye başladı. Maliyeye şikayet yağdı.

Maliye, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında harekete geçti. IBAN numaralarını kiraya verenlerin peşine düşüldü. Kiralık IBAN kullanan işletmeler vergi dairesine çağrılmaya başlandı. 

Mynet’in haberine göre, Vergi cezasından kurtulmak için, IBAN hesabını kiraya verdiği halde, bilgisi olmadığını iddia ederek, kiraladığı kişileri ve işletmeleri ihbar edenler çoğunlukta.

Tek Tek Bütün Hesaplar Inceleniyor Iban’ı  Kiraya Verenlere Ağır Cezalar Var (3)

Tek tek savunma istenecek

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu'da konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Maliye, IBAN yoluyla tahsilat yaptıkları tespit edilen işletme sahiplerini tek tek çağırıp izah isteyecek, IBAN yoluyla yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenleyip düzenlemediklerini soracak ve bu belgelerin ibrazını isteyecek." 

IBAN’la yapılan tahsilatlarda sorulacak

Tolu, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenlenmişse herhangi bir sorun olmayacak. Düzenlenmemiş ise, bu satışlar kayıt dışı satış olarak kabul edilecek. Ayrıca, işletme sahiplerine, ilişkili kişi statüsünde kabul edilen kişilere (eş, çocuk, anne, baba gibi yakın akrabalar ile sekreter, işçi gibi işletme çalışanları) ait IBAN’lar ile kiralık IBAN hesaplarıyla yapılan tahsilatlar da sorulacak."

Suç belirlenince faiziyle alınacak

Satışları üzerinden de KDV tarhiyatları yapılacağını belirten Tolu,

"IBAN’la tahsilat yaptıkları halde fatura veya benzeri belge düzenlemeyen veya mükellefiyet açtırmadan bu işleri yapanlara, kayıt dışı bıraktıkları kazançları üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, kayıt dışı bıraktıkları satışları üzerinden de KDV tarhiyatları yapılacak. 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek, ilave olarak gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek" ifadelerini kullandı.

Tek Tek Bütün Hesaplar Inceleniyor Iban’ı  Kiraya Verenlere Ağır Cezalar Var (1)

Hesabını kiraya verenlerde ceza alacak

Hesaplarını kiraya verenlerde ceza uygulanacağını vurgulayan Tolu,

Yunusemre’den öğrencilere sınav motivasyonu Yunusemre’den öğrencilere sınav motivasyonu

"IBAN'larını kiralayanlar hakkında da yasal işlemler yapılacak, tahsil ettikleri kira bedelleri üzerinden cezalı gelir vergisi, geçici vergi ve KDV tarhiyatları yapılacak, bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek ve ayrıca gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, bu kişiler MASAK mevzuatına aykırı bu işlemlerinden dolayı savcılıklara sevk edilecekler" diyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak: MYNET