Manisa’da akşam araç park yeri bulmak işkence. Kaldırımlar, köşe, bucak, hatta otobüs durakları... Aklınıza gelebilecek her yer dolu. Sabah erken saatler ise bir başka işkence. Özellikle OSB ve okulların servis saatlerinde. Trafik kilit. Kent merkezine aracıyla gitmek zorunda olanların vay haline. Caddeler, sokak araları her yer dolu. Dahası zaman zaman otoparklar araç kabul etmiyor. Çünkü doluyor. Manisa’da otoparkların “boş” olduğunu söyleyenler var. Biraz boşluk iyidir. Sürekli dolu olduğunu bir düşünün. İşte o gün kıyamet günüdür. Daha şimdiden ikinci sıra araç park edenler, caddedeki trafik akışını durdurduyor. Bu işin son çaresi merkezdeki ana caddelerde araç parkının tamamen yasaklanması. Bakalım o raddeye ne zaman geleceğiz? Bu arada LPG’li araçları unutmamalı. Otoparklar kabul etmiyor, caddelerde yer yok. Peki ne olacak? Güzel şehrimiz tam bir arapsaçı. Yakın geçmişimizde üretilen çözümlere rağmen gelinen nokta ortada. Peki üç yıl sonra Manisa’da ulaşım ve otopark sorununun nasıl bir hal alacağını düşünebilir muyuz? Otoparkla ilgili kriz ortada. Bu işin bir de trafik akışı ile ilgili boyutu var. Çevre   yolu açıldı, bu arada Mimar Sinan Bulvarı’na 3 tane köprülü kavşak yapıldı. Şu an o bulvarın eskiye göre daha sakin olduğunu, trafiğin rahatladığını, yoldan geçen araç sayısının azaldığını söylemek mümkün mü? Üstelik Mimar Sinan Bulvarı üzerindeki YSE ve Eski Otogar kavşaklarının kent merkezine giriş, çıkış yönlerinde çok ciddi sıkışmalar yaşanıyor. Öğretmenevi Kavşağı’nın eski halini, İbirahim Gökçen Bulvarı’nı hatırlamayan var mı? En derin sorun, Manisa’nın Akhisar yönünden girişte yaşanıyor. 20 yıldır Karayolları Genel Müdürlüğü buraya Yonca Kavşak yapacak. Çevre yolu bitti, Otogar taşındı ancak Yonca Kavşak yok. Özellikle yaz aylarında, hafta sonları Manisa’dan, Saruhanlı’ya kadar araç kuyrukları oluşabiliyor. *** Şehrimizin içi de problemli, dışı da. Şehrimizin sabahı, akşamı; gecesi, gündüzü problem. Kısacası şehrimiz arapsaçı. Manisa’da her şeyi arapsaçına çeviren, geçmişte yapılan hatalı imar uygulamalarıdır. 2013 meğer Manisa için tarihi bir dönüm noktası olmuş. Cengiz Ergün o zaman Manisa Belediye Başkanı idi. Bir imar planı hazırlamıştı. Kent Merkezi’nde radikal revizyonlar içeriyordu. Meclis o planı kabul etmedi ve bugünlere geldik. Basit bir örnek. Eğer 2013’teki imar planı meclisten geçmiş olsaydı, Karayolları bugüne kadar o Yonca Kavşağı yapmış, yolu çoktan trafiğe açmıştı. Bir örnek daha. Eğer o plan geçseydi, bugün Ulupark ile Sultan Cami arasında dev bir otopark yapılmıştı. O plan geçmişin bütün hatalı imar uygulamalarını ortadan kaldıramazdı belki ama yine de bir çözümdü. Bugün gelinen noktada, A-Öğretmenevi Kavşağı yapıldı. Yakında trafiğe açılacak. Kavşak açıldığında daha iyi idrak edeceğiz ama öyle bir iş çıkıyor ki ortaya;
  • Kent Merkezi’ne giren ve şehir içinde trafik yoğunluğunu artıran Menemen – Aliağa Karayolu’nun yıllardır unutulan çıkış bağlantısı yapılmış oldu.
  • Güzelyurt, Hafsa Sultan, Yeni Mahalle, Horozköy, Cumhuriyet, Barbaros gibi her biri ayrı bir ilçe büyüklüğündeki bu mahalleler kolaylıkla şehir merkezine giriş ve çıkış yapabilecekler.
  • OSB’den Kent Merkezi’ne giriş ve çıkışlar çok daha kolaylaşacak.
  • Eski Otogar Kavşağı’nın kent merkezine giriş ve çıkış noktasındaki yığılmalar azalmış olacak.
  • Şehir yeni sanat yapısı ile daha estetik bir görünüm kazanmış oldu.
B- Ulupark’a ve Ali Rıza Çevik İlkokulu’nun bulunduğu alana, iki adet otopark projesi hazırlandı. C- Çevre yolunu birbirine bağlayacak Yonca Kavşak Projesi için imar uygulaması beklenmeksizin yeni bir çözüm bulundu. Proje uygulama aşamasına geldi. D- Manisa şehir merkezinde elektrikli otobüsler çalışmaya başlayacak. Servis yoğunluğu azalacak. E- Kilit noktalardaki kırmızı ışıklarda “Akıllı ışık” uygulaması başlatılarak, trafikte akış sağlanacak. F-Mimar Sinan Bulvarı üzerine bir tane daha köprülü kavşak yapılacak. İşte bütün bu çalışmalar ve daha fazlası, Cengiz Ergün başkanlağındaki Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta. Yazımın başlığında da belirttim. Arapsaçı. Hatalı imar planları ile ortaya çıkardığımız arapsaçını Cengiz Ergün başkanlığındaki Manisa Büyükşehir Belediyesi adım adım çözüyor.    

Editör: TE Bilisim