Kansere karşı en güçlü kalkan Kansere karşı en güçlü kalkan
Sağlık alanındaki istihdam ihtiyacı her geçen gün daha fazlar artmaktadır. Ortaya çıkan bu istihdam genellikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden 2 veya 4 yıllık eğitimini tamamlamış öğrenciler tarafından tarafından karşılanmaktadır. Sağlık sektöründe çalışmak için personel ve ara eleman yetiştiren bölümlerin iş imkanları son yıllarda giderek artmaktadır ve açılan yeni kurum ve kuruluşlar ile iş imkanlarının artmaya devam edeceği tahmin edilmektedir. Bu yüzden okulların sağlıkla ilgili bölümlerinden mezun olan öğrencilerin geleceği parlak olarak düşünülmektedir. Son dönemde yıldızı parlayan bölümlerin başındaTıbbi Dokümantasyon ve Sekreterliği gelmektedir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler çok çeşitli iş imkanları bulabilmektelerdir.  

Bölümün Eğitimi

  Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterliği bölümü eğitimi oldukça çok yönlüdür. Eğitim 4 yarı yıla yayılarak verilir. Bölüm öğrencileri anatomi, farmakoloji, fizik, halk sağlığı, tıbbi terminoloji gibi sağlıkla ilgili eğitimler almaktadırlar. Öğrenciler bu derslerin yanında bilgisayar, Türk dili, yabancı dil, İnkılap tarihi, daktilografi, arşiv bilgisi, tıbbi dokümantasyon, halkla ilişkiler, tıp kütüphaneciliği, sağlık yönetimi, büro teknikleri ve yönetimi gibi mesleğe yönelik eğitimlerde almaktadırlar. Bölümü bitiren öğrenciler çalıştıkları hastanelerin yatak ve tedavi olanaklarını bilmeleri, hastaneye giriş yapan hastaların gerekli birimlere dağılımını, yapılan tedavi türlerinin kaydını, süresini tutmaları beklenir. Mezunlar ayrıca çalışmakta oldukları kuruluşların verimlilik, yatak kapasitesi, doğum ve ölüm oranları gibi istatistiki bilgileri araştırmacıların hizmetine sunmak için derlemeleri gerekmektedir. Bölümü bitiren öğrenciler iş hayatına atılabilecekleri gibi DGS sınavına girerek eğitimlerini 4 seneye tamamlayabilirler. Bölümü tamamlayan öğrenciler DGS sınavı ile İşletme, Sağlık İdaresi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Yönetimi ve Sağlık Kurumları Yöneticiliği bölümlerinden birine giderek lisans eğitimlerini alabilirler. Öğrencilerin DGS sınavı ile istedikleri lisans bölümüne geçebilmeleri için DGS sınavından yüksek puan almaları gerekmektedir. Öğrencilerin DGS puanı ile beraber bölümden mezun oldukları puanlarda değerlendirilir.  

İş Olanakları

  Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterliği bölümünden mezun olan öğrencilerini çok çeşitli iş olanakları beklemektedir. Sağlık sektöründe verilen hizmetlerin kalitesinin artırılması ve hizmet alacak olan hastaların ve hasta yakınlarının düzenli bir şekilde işlenebilmesi için gereken elemanlar Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterliği bölümü mezunlarıdır. Mezunlar genel olarak iş sağlık kurumuna gerçekleştirilen giriş ve çıkış işlemlerini sağlamak, dosyalama sistemlerinde belirli bir düzeni oturtmak ve bu düzeni sistematik bir yola sokarak hastaların uzun vadede takip edilebilir olmasını sağlamak gibi işleri halletmektedirler. Bölüm mezunları sadece hastaların değil kurum personellerinin de işlemlerini gerçekleştirmektedirler. Kurum personelinin giriş ve çıkış düzenlemeleri bu işler arasında yer almaktadır. Masa başı bir iş olarak kabul edilen Tıbbı Dokümantasyon ve Sekreterliği bölümü mezunları sağlık kurumlarının belgelerini düzenleme, hazırlama ve bu belgeleri takip etme ile arşivleme işlemlerini gerçekleştirebilecek yetkinliktedirler. Mezunların hem özel sektörde hem de kamu kuruluşlarında iş bulabilecek olmaları büyük bir avantaj sağlamaktadır. Sayıları hızla artan özel sağlık kuruluşları sayesinde çalışan ihtiyacı hızla artmaktadır. Kamu kuruluşlarında yer almak isteyen mezunların KPSS sınavına girmeleri gerekmektedir. Bu sınavdan yeterli puanı alan mezunlar devlet hastanelerine ya da üniversitelerin eğitim ve araştırma hastanelerine atanabilirler. Atanan öğrenciler memur oldukları için devlet memuru seviyesinde maaş alırlar. Ayrıca sağlık kuruluşlarının döner sermayelerinden de kazanç elde ederler. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterliği mezunları için başlangıç maaşı 1800 ile 2000 TL arasında değişmektedir. Kıdemli çalışanların maaşları ise 2000 ile 3500 TL arasında yer almaktadır. Çalıştıkları kurumlarda başarılı olan mezunlar büro şefliğine ya da hastane yönetimine kadar yükselebilirler.

Editör: TE Bilisim