Ünlü bir diş hekimi, ağız kanseri vakaları artmaya devam ederken bilmeniz gereken en şüphelenmeyen belirtilerini tek tek sıraladı. Ağız kanserinin mevcut endişe verici semptomlarından habersiz olan insanların sayısı artarken bir uzman nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda en önemli tavsiyelerini paylaştı. Daily Record'da yer alan habere göre, Dr Ferakh Hamid, insanların dikkat etmesi gereken ağız kanserinin erken belirtilerini ortaya çıkardı.

Boğazda Kalınlık Hissi

Dr Hamid şunları söyledi:

"Birçok kişi boğazlarında kalıcı bir şey hissini ağız sağlığı sorunlarıyla hemen ilişkilendirmeyebilir. Ancak bu, ağız kanserinin erken uyarı işareti olabilir. Vücudunuzu dinlemek çok önemlidir. Yutkunma hissi farklıysa veya boğazda kalıcı rahatsızlık hissediyorsanız diş hekiminize veya doktorunuza başvurmanın zamanı gelmiştir."

Diş Hekiminden Ağız Kanserinin 7 'Şüphelenmeyen' Belirtisi! Sinsice Ilerliyor Hızla Yayılıyor (5)

Vokal Değişiklikler veya Ses Kısıklığı

Uzman şöyle açıkladı:

"Sesinizdeki ses kısıklığı gibi değişiklikler, yalnızca bir rahatsızlık veya soğuk algınlığı belirtisi olmaktan öte bir şey olabilir. Sesinizde devam eden değişiklikler fark ederseniz, özellikle de yüksek sesle veya net bir şekilde konuşmakta zorluk çekiyorsanız, bu daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Bu belirtileri göz ardı etmeyin; profesyonel bir değerlendirme almak çok önemlidir."

Şişmiş Lenf Düğümleri

Doktor şunları ekledi:

"Özellikle boyundaki şişmiş lenf düğümleri, ağız kanseri de dahil olmak üzere çeşitli sağlık durumlarının göstergesi olabilir. Boynunuzdaki şişlik fark ederseniz, devam eden veya büyüyen bir şişlik fark ederseniz, derhal tıbbi yardım almanız gerekebilir. Erkenden teşhis tedavinin başarısını önemli ölçüde etkileyebilir."

Kanserin 'sessiz aşamada' tespit etmenin yolu! Kanserin 'sessiz aşamada' tespit etmenin yolu!

Diş Hekiminden Ağız Kanserinin 7 'Şüphelenmeyen' Belirtisi! Sinsice Ilerliyor Hızla Yayılıyor (4)

Çiğneme, Yutma veya Konuşma Zorluğu

Dr Hamid şunları kaydetti:

"Çiğneme, yutma veya konuşmada zorluk yaşamak sadece günlük yaşamı aksatmakla kalmaz, aynı zamanda ağız kanserinin de göstergesi olabilir. Bu belirtiler göz ardı edilmemelidir, özellikle de devam ediyorsa veya zamanla kötüleşiyorsa. Bir sağlık uzmanına danışarak bu belirtilerin giderilmesi gerekir."

Kulaklarda Ağrı ve Baş Ağrısı

Uzman şunları söyledi:

"Kulak ağrısı ve baş ağrıları çeşitli nedenlere atfedilebilirken, bunların ısrarcı veya olağandışı ortaya çıkması, özellikle de ağız kanserinin diğer semptomlarının eşlik ettiği durumlarda dikkat gerektirir. Bu noktaları birleştirmek ve bunları diş hekiminiz veya doktorunuzla tartışmak önemlidir. "

Diş Hekiminden Ağız Kanserinin 7 'Şüphelenmeyen' Belirtisi! Sinsice Ilerliyor Hızla Yayılıyor (3)

Ağızda Uyuşukluk

Dr Hamid ayrıca şunları söyledi:

"Ağızda, dudaklarda veya dilde uyuşukluk veya olağandışı hisler, özellikle de kalıcı veya renk değişikliğinin eşlik ettiği durumlarda, ağız kanserinin uyarı işaretleri olabilir. Bunlar normal değişiklikler değildir ve göz ardı edilmemelidir. Bir sağlık uzmanı, nedeni belirlemeye ve gerekli sonraki adımları belirlemeye yardımcı olabilir."

Diş problemi olmadan diş kaybetmek

Uzman şu sonuca varmıştır:

"Belirli bir neden olmadan sallanan dişler endişe verici olabilir. Bunu diğer semptomların yanı sıra yaşıyorsanız, bu ağız kanseri gibi daha ciddi bir şeyin işareti olabilir. Bu değişiklikleri doktorunuza bildirmeniz çok önemlidir. En kısa sürede diş hekimine veya sağlık uzmanına başvurun."

Diş Hekiminden Ağız Kanserinin 7 'Şüphelenmeyen' Belirtisi! Sinsice Ilerliyor Hızla Yayılıyor (2) 

Kaynak: MYNET