Şehzadeler Belediyesi “Mutlu ve Sağlıklı Bayanlar Şehzadeler’de Buluşuyor” adı altında bir konferans düzenledi. Kültür Sitesi Lale Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Manisalılar adeta akın etti. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabriye Özkaya Kafesçiler, sosyal ve aile hayatında nasıl daha etkin ve mutlu olunabileceğini anlattı.

Manisa’da endokrinoloji dalında başarılı isimler arasında gösterilen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabriye Özkaya Kafesçiler, Manisalı bayanlarla buluştu. Şehzadeler Belediyesi’nin katkılarıyla Kültür Merkezi Lale Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Çakır ve çok sayıda Manisalı vatandaş katıldı. Kendisini Manisalılarla buluşturan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’e ve ekibine teşekkür ederek sözlerine başlayan Kafesçiler, sosyal ve aile hayatında nasıl daha etkin ve mutlu olunabileceğini, mutlu kadınların hastalıklardan nasıl korunduğunu anlattı. Hastalarının çoğunlukla bayan olduğunu belirten Kafesçiler, “Polikliniğe geldiğiniz hastaların yüzde 90’ı kadın. Bu kadınlar neden bu kadar hasta bunu düşünmek lazım. Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre kadınların 1. sırada mücadele verdiği hastalıkların başında ne yazık ki depresyon geliyor. Mutsuz kadın depresyon hastalığıyla mücadele ediyor. Kadınlarımız sürekli halsizim, isteksizim, yaygın vücut ağrılarım var, kendimi yaşlanmış ve tükenmiş hissediyorum.  Sıkıntılarım çok fazla tiroit, guatr hastasıyım ya da şüpheleniyorum, vücudumun tüm endokrin hormon ve vitamin dengeleri nasıl olmalı diye merak ediyorum, adet düzensizliklerim var, cinsel hayatımda sorun ve isteksizlik var ya da hamile kalamıyorum ancak kadın doğum doktor muayenem normal, sürekli şişmanlıyorum, su içsem yarıyor gibi şikayetlerde bulunuyorlar. Bu sorunlara çözüm bulunamayınca depresyon olarak değerlendiriliyor. Ancak bu rahatsızlıklar sadece depresyonla bağlantı olamaz” dedi.

“HEPİMİZ BEZ İNSANLARIZ”

Endokrin bezleri ve hormonları anlatarak sözlerine devam eden Kafesçiler,  “Kalp çalışınca evet insan yaşar ancak insanı ayağa kaldıran davranışlarını asıl belirleyen en önemli organ bence beyindir. Pek çok işleyişi birlikte sürdürmeye yardımcı bu orkestranın şefi ise hipofiz bezidir. Vücudumuzu ayakta tutan, beni şuan konuşturan sizin anlamanızı sağlayan pek çok endokrin bez ve bu bezlerin ürettiği hormonlar bizi ayakta tutuyor ve davranış modelimizi belirliyor. Hepimiz bez insanlarız ve sıraladığım şikayetleri olan hastaların mutlaka endokrin sistem değerlendirmelerini yaptırması gerekiyor. Metabolik hastalıklarla ilgili farkındalık son yıllarda artış göstermeye başlasa da özellikle risk altında olan bayanların daha dikkatli olması gerekiyor” dedi. Konferansa katılan herkese Şehzadeler Belediyesi tarafından hazırlanan aynalar hediyeler edildi.

Editör: TE Bilisim