Manisa’da 23 Nisan kutlamaları başladı Manisa’da 23 Nisan kutlamaları başladı

Şehzadeler Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hayata geçen Gönül Yolu Projesinde Geçmişten günümüze Ahilik ve yansımaları konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonunda gerçekleşen programa Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara ve eşi Nur Çaykara, emekli olan Vali Yardımcısı Volkan Köksal, Başkan Akgül’ün eşi Saadet Akgül, ilçe kurum müdürleri, geleceğin aşçı adayı öğrenciler katıldı. 
11 ilkeden oluşan Ahilik nasihatinden bahsetti. Akgül, programda yıllarca üzerinde taşıdığı aşçı kıyafetini giydi. Tarihi Bedesten’in karşısında bulunan 11 yaşında Aşçı Yaşar ve İsmail Usta’nın yanında çırak olarak çalışmaya başlayan Aşçı Mehmet Akgül, 55 yıldır aşçılık mesleğini severek yapıyor. 
Programda kadına şiddete el kalkamaz sunumu yapıldı. Akgül, esnaf teşkilatı olarak her zaman kadına şiddetle mücadelenin içerisinde yer aldıklarını vurguladı.  Her sabah dükkanı besmele ile açtığını ifade eden Akgül, bunun Ahiliğin en önemli prensiplerinden biri olduğunu vurguladı. 
Ahilik teşkilatından bahseden Akgül, “Ahilik teşkilatı Selçuklular zamanında kurulan ve ciddi prensipleri olan bir esnaf örgütüdür. Bir nevi zamanın esnaf ve ticaret odası gibi. Ahilikte esnafların bir takım ilkeler çerçevesinde hareket etmesi gerekir. Bu örgüt zamanın gözde düşünce adamı ve kanat önderi durumunda olan Hacı Bektaşi Veli Hazretlerinin doğrultusunda kuruldu. Kurucusu Ahi Evran’dır. Kuruluş amacı ticarette ahlaki ilkeler kazandırmak, esnaf dayanışmasını sağlamak, halkımız arasında ticaret kültürünü yaymak ve geliştirmek, halktın ticaret ve sanat konusunda aldatılmadan en iyi şekilde kalmasını sağlamaktır. Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürü Esin Ağırkaya birer konuşma yaparak tecrübelerini paylaşan Mehmet Akgül’e teşekkür etti. 
Manisa Lokantacılar Kebapçılar Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, 1956 Manisa doğumludur. Evli, iki çocuk babası ve 4 torun sahibidir. 
Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni karşısındaki dükkanda 11 yaşında Aşçı Yaşar ve İsmail Usta’nın yanında çırak olarak çalışmaya başlamıştır. Lokantacılık mesleğinde 55 yılı geride bırakan Akgül aynı zamanda 17 yıldır da Manisa Lokantcılar,Kebapçılar, tatlıcılar ve Yoğurtçular odası başkanlığı görevini yürütmektedir. 
55 yıldan beri yapmış olduğu aşçılık işinin 8 yılını çıraklık ve kalfalık dönemi olarak geçirmiştir. 1976 yılında askerliğini tamamladıktan sonra 1978 yılında ustasından dükkanı devralan Akgül halen ilk günkü heyecanıyla yemek pişirmeye devam etmektedir. 
Sevgisini de katarak pişirdiği her yemeği müşterilerine ikram ederken hem karınlarını doyurmanın hem de onlarla sohbet etmenin zevkinin başka olduğunu dile getiriyor.

Editör: Vehbi Gönül