Manisa’nın Yunusemre ilçesinde 9 Eylül 2023 tarihinde çıkan ve 2 gün boyunca devam eden geri dönüşüm tesisindeki yangın sonrası aynı firmada 9 Ocak 2024 tarihinde yeniden yangın çıkması üzerine başlatılan çalışmalarda Manisa Valiliği oluru ilçedeki 3 geri dönüşüm tesisinin faaliyetlerinin durdurulduğu ve tesislerdeki atıkların 29 Şubat tarihine kadar gönderilmesinin sağlanacağı bildirilmişti. Manisa Valiliğinden yapılan açıklamada, “İlimiz Yunusemre sınırları içerisinde geri dönüşüm tesislerinde meydana gelen yangınlar sonrası bahsi geçen tesislerde işlemler valiliğimiz koordinesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve kolluk birimlerimiz tarafından takip edilmektedir. Bu kapsamda, 09.09.2023 tarihinde meydana gelen yangın sonrası oluşan atıkların bertaraf edilmesi amacıyla ihale süreci tamamlanmış ve yer teslimi yapılmıştır. Söz konusu atıkların 75 gün içerisinde lisanslı firmalara gönderilmesi planlanmaktadır. Ayrıca 08.01.2024 tarihinde meydana gelen yangın sonrası aynı adreste ve iki ayrı parselde yer alan üç geri dönüşüm tesisinin faaliyetleri valiliğimiz oluru ile durdurulmuştur. Ortak kapatma planı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne sunulmuş olup söz konusu atıkların 29.02.2024 tarihine kadar lisanslı firmalara gönderilmesi sağlanacaktır” ifadelerine yer verilmişti. 

Bu kapsamda, Manisa’da  2023 yılında meydana gelerek felakete neden olan ve insan sağlığı açısından olumsuz etkileri olan geri dönüşüm tesislerindeki yangınlara son vermek için ‘Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş. tarafından Kula ilçesinde kurulması planlanan katı atık ve bertaraf tesisinin, ne yazık ki Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından engellenmek istendiği iddia edildi. 

“MANİSA’DA İLK 5’TEYİZ”

Kent Şirketler Grubu yetkilileri tarafından yapılan yazılı açıklamada,

“ Manisa’daki şirketler arasında grubumuz  ilk 5’te yer almaktadır. Ege Bölgemizin ve şehrimizin kalkınması noktasında önemli adımlar atmaktayız. Bu kapsamda, 1 Milyar TL’lik yatırımla Kula ilçesinde kuracağımız tesis, bölge halkına da istihdam sağlayacaktır. Açacağımız tesiste yaklaşık 200 kişilik istihdam sağlanacaktır. Ege Bölgesi’nde özellikle şehrimiz Manisa’da sanayinin gelişmiş olması nedeniyle bu tür tesislere ihtiyaç duyulduğu,  yangınların da meydana gelmesiyle birlikte ortaya çıkmaktadır. Grup olarak, bizler de bu tür çevre katliamlarının yaşanmaması adına Kula ilçesinde katı atık ve bertaraf tesisi kurmak için gerekli adımları attık ve Mahalli Çevre Kurulu’ndan gerekli oluru aldık. Fakat tam da bu noktada Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin engellerine takıldık. Burada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün ev sahibi olması dolayısıyla oy kullanmaması gerektiğinden Manisa Büyükşehir Belediyesi konuyu mahkemeye taşıdı.” ifadelerine yer verildi. 

“CENGİZ ERGÜN TESİS AÇILMASIN DİYE UĞRAŞIYOR”

Açıklamanın devamında şöyle denildi: 

“Manisa’da son yıllarda geri dönüşüm tesislerinde sık sık yangınlar meydana gelmekte. Bu yangınlar sonucunda hava kirliliğiyle birlikte insan sağlığının da nasıl hiçe sayıldığının hepimiz şahidi olduk. Bizim amacımız her zaman Ege Bölgemize ve şehrimize faydalı projeler geliştirerek katkı sağlamak fakat belediye başkanı Cengiz Ergün, bu tesisisin açılmaması noktasında elinden gelen özveriyi göstermektedir. Bu tesis kentte bulunan geri dönüşüm tesislerindeki atıkların bertaraf edilmesini sağlayacak ve böylelikle her yıl şehrimizde meydana gelen yangınların oluşması da önlenmiş olacaktır. Böylelikle ne kentte yaşayan vatandaşlarımız kötü havayı teneffüs etmek zorunda kalacak ne de devletimiz bu durumdan bir zarar görecektir. Fakat bu tesisin açılmaması noktasında ısrarcı olan Cengiz Ergün, açmayı planladığımız tesisin, Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Tesisi’ne rakip olmasından sanırım endişe etmektedir. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün engellemeleri nedeniyle ne yazık ki toplama tesislerindeki malzemelerin, imha edilmesi imkânsız hale geldiği de aşikardır. Bu çıkan yangınlar neticesinde geri dönüşüm tesislerinin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Belediye’nin kente katkı sağlayacak bir tesise neden engel olmak istediğini en az bizler de sizler kadar merak etmekteyiz” denildi. 

Yıldızspor Futbol Yaz Okulu’nun 1’inci dönemi bitti Yıldızspor Futbol Yaz Okulu’nun 1’inci dönemi bitti
Kaynak: HABER MERKEZİ