Manisa il tarım ve orman müdürlüğü tarafından ilaçsız bağlar ve salkım güvesiyle mücadele konusunda Ziraat Yüksek Mühendisi Dilek Seda Bayburt üreticileri bilgilendirdi. Bayburt, "Temiz ve sağlıklı üzüm elde etmek için üreticilerimizin biyoteknik mücadele yapmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

Manisa’da Salkım Güvesiyle Ilaçsız Mücadele (2)

Manisa'da üreticilere fide desteği devam ediyor Manisa'da üreticilere fide desteği devam ediyor

Üzüm üreticilerin korkulu rüyası salşkım güvesine karşı ilaçsız çözümden bahseden Ziraat Yüksek Mühendisi Dilek Seda Bayburt,

“Bağın ana zararlısı olan salkım güvesine karşı kimyasal ilaç kullanılmadan mücadele yapmak için feromon yayıcılar kullanılmakta. Üreticilerimiz feromon yayıcıları bağları asarak salkım güvesine karşı mücadele yapmakta. Feromon yayıcılarda dişi kelebeğin kokusu bulunmaktadır bir dekar bağa yaklaşık 45 ile 60 arasında feromon yayıcılar asılarak ortama bu şekilde dişi kelebek kokusu yayılır. Bu sayede dişi ve erkek kelebekler birbirini bulamaz. Birbirini bulamadıkları içinde çiftleşemez ve yumurtada bırakamazlar. Böylece üzümlere zarar yapmasının önüne geçilmiş olunur” ifadelerini kullandı.

Manisa’da Salkım Güvesiyle Ilaçsız Mücadele (1)

21 metrekareye bir tane

Feromon yayıcıların nasıl kullanılması gerektiğine değinen Bayburt,

“Feromon yayıcılar izleme tuzaklarında ilk erginler görüldüğünde yani nisan ayı gibi asılmaya başlanır.  Bir yayıcı 21 metrekare alanda etkili. Öncelikle feromon asacak bir kişi bir sıra arasına girdiğinde baştan aşağı sağlı sollu iki tane olacak şekilde asar, 21 metrekareye bir tane olacak şekilde bağımız tamamlanır.

Bağımız tampon uygulaması olarak yayıcılar asılmakta. Yayıcılar direk güneşte kalan yerlere metal tel üzerine kırılabilecek dallara ve filizlere bağlanmaz. Gölgede kalan kalın dallara bağlanır. Temiz ve sağlıklı üzüm elde etmek için üreticilerimizin biyoteknik mücadele yapmalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Manisa’da Salkım Güvesiyle Ilaçsız Mücadele (3) 

Kaynak: HABER MERKEZİ