Şu ana kadar 100’e yakın kuzu doğduğunu açıklayan Kırlıoğlu, doğumların bir hafta içinde tamamlanacağını kaydetti.
Süngerleme yöntemiyle aynı dönemde doğum
Koyunların senkronize bir şekilde doğum yapmalarını sağladıklarını dile getiren Kırlıoğlu, süngerleme yöntemini şöyle açıkladı: “Süngerleme, hayvanların belirli bir dönemde eşleşmesini sağlamak için kullanılan bir yöntem. Koyunlara sünger yerleştiriyoruz, 4 gün sonra bu süngeri çıkarıp 8 gün sonra eşleşmelerini sağlıyoruz. Böylece tüm koyunlar kısa bir sürede, yaklaşık bir hafta içerisinde yavruluyor. Bu yöntemle pazara aynı durumda hayvan sunabiliyoruz. Şu anda çiftliğimizde 100’den fazla yavru dünyaya geldi ve süreç devam ediyor. 24 saat içinde 20 koyunun doğum yaptığı günler oluyor.”
Küçükbaş hayvancılık geliştirilmeli
Kırlıoğlu, etin çok pahalı olduğunu ve küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesinin et açığını kapatabileceğini belirterek, “Hayvancılık sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Üreticiler maliyetlerin yüksek olmasından dolayı bu sektörden çıkıyor. Küçükbaş hayvancılığa daha fazla destek verilmeli. Özellikle keçi eti çok değerli, fakat günümüzde keçi yetiştiriciliği neredeyse yok oldu. Keçi hem çok yavrulayan hem de üretimi verimli olan bir hayvan, bu nedenle keçiyi geliştirmeliyiz. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvancılıkla uğraşıyorum ve küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi et açığının kapatılmasında büyük rol oynayacak,” dedi.
Kırlıoğlu ayrıca, Tarım Bakanlığı tarafından hayvancılığa verilen desteğin artırılması gerektiğini vurgularken, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle üreticilerin zor durumda olduğunu ifade etti.