Bir süredir kamu çalışanları ile hükümet arasında kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken tarafların zam teklifleri masaya gelmişti ancak bu hususta ortak bir sonuca varılamamıştı.
“Burada grev kararımızı asıyoruz”
Geçtiğimiz günlerde ise TÜRK-İŞ, anlaşma sağlanamaması nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğüne grev kararını asmıştı. TÜRK-İŞ Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar bu hususta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na seslenmiş, "Çağrımıza kulak versinler. Devlet milletini yok sayamaz. Sürekli aynı şeyleri söylemeye devam edeceğiz. O nedenle bugün burada grev kararımızı asıyoruz. Bu grev kararımızın bütün çalışanlara hayırlar getirmesini diliyoruz" sözlerini kullanmıştı.
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, grevlerin 1 Ağustos Cuma günü Eti Maden'de, 2 Ağustos Cumartesi günü de Zonguldak madenlerinde başlayacağını belirtmişti. Ancak Resmî Gazete'de yayımlanan kararda, grev “milli güvenlik” gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmişti.

“Milletin kabul etmediği işin içinde olmam”
31 Temmuz'da ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, 4 saatlik bir görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşmenin ardından Atalay, “Hükümetin son teklifi yüzde yüz olumlu değil ama olumluya yakın. Şimdi arkadaşlar görüşsünler. Çünkü kararı onlar verecekler. Ben dün de ifade ettiğim gibi ne ben bir yere imza atarım. Milletin kabul etmediği bir işin içinde olmam. O arkadaşlar karar verecek. İşçiler karar verecek. Üye karar verecek" açıklamasında bulunmuştu.

Hükümetin son teklifi
Hükümetin son teklifini açıklayan Atalay, "Günlük brüt çıplak ücreti 1400 liranın altında olanlar 1400 liraya çekilecek. Seyyanen 1400'ün üzerine herkese 40 lira zam yapılacak. Birinci 6 ay yüzde 24, ikinci 6 ay ilk brüt çıplak ücrete 50 lira zam yapılacak. Arkadan yüzde 11 uygulanacak. Enflasyon aşarsa bu aşan kısım uygulanacak. Üçüncü dilim, yüzde 10 enflasyon aşarsa uygulanacak. Dördüncü dilim, yüzde 6 enflasyon aşarsa uygulanacak. 1 Mart yürürlük tarihli sözleşmeyle yüzde 3,68 oranında ilave zam yapılacak. Bu, şubat, nisan ve mayıs aylarında farklar varsa onlar da uygulanacak." ifadelerini kullanmıştı.
Anlaşma sağlandı, imzalar atıldı
Kamu Çerçeve Protokolü İmza Töreni’ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetlerinin katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda düzenlenmesi planlanan imza töreni bugün gerçekleşti. Son teklifin kabul edilmesiyle beraber imzalar atıldı.
Anlaşma sonrasında taraflar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamada "Hayırlı olmasını temenni ediyorum. Herkese katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
İşçilerin zam oranı ne kadar oldu?
NTV Muhabiri Öykü Tüccar bu hususa ilişkin verdiği bilgilerde: "Son teklif, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'la yaptığı 4 saatlik görüşmenin ardından gelmişti. Teklifle bu yılın ilk 6 ayı için yaklaşık 600 bin kamu işçisine yüzde 24 zam verilmesi yer alıyor. İkinci 6 ayda ise brüt çıplak ücretlerde yüzde 11 zam olacak. 2026 yılının ilk 6 ayında yüzde 10, ikinci 6 ayında yüzde 6 zam önerisi teklifte yer alıyor. Enflasyon farkı çıkarsa bu fark da kamu işçilerinin ücretlerine yansıtılacak" sözlerini kullandı.





