Yaklaşık sekiz yıl önce kentsel dönüşüm görüşmelerinin başladığı Laleli ve Mesir mahallelerinde çeşitli sebeplerle sonuç alınamamıştı. Özellikle Kahramanmaraş depreminin ardından her iki mahalleden kentsel dönüşüm sesleri yükselmeye başladı. Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Yunusemre Belediyesi, Laleli ve Mesir Mahallesi’nde kentsel dönüşümün yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yetki almak için başvuruda bulundu. Belediyelere yetki verildiği takdirde kentsel dönüşüm görüşmeleri yeniden başlayacak.

Manisa’da CHP’li belediyeler Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu, Laleli ve Mesir Mahalleleri için kentsel dönüşüm yetkisi istedi. Onay gelirse iki mahallede kentsel dönüşüm için kollar sıvanacak. Laleli ve Mesir Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, konutlarına kavuşmak istiyor. Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, her ay geleneksel olarak düzenlediği basın toplantısında detayları açıkladı.

“Prensip anlaşmasına vardık”

Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, kentsel dönüşüm konusunda geçtiğimiz günlerde önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Kentsel dönüşüm konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımız Ferdi Zeyrek ile bir araya geldik. Bu konuda prensip anlaşmasına vardık. Laleli ve Mesir mahalleleri için çalışma başlatıyoruz. Kentsel dönüşüm yetkisini bakanlıktan istedik. Bakanlık bize yetkiyi verirse bu yetkiyi büyükşehirle birlikte etap etap, ada ada kentsel dönüşümü hayata geçireceğiz. Tabi burada amacımız halkımızı mağdur etmeden, halkımızın çıkarları doğrultusunda bir kentsel dönüşüm sağlamak. Hem yerinde dönüşüm hem de halkım çıkarlar da olsa bir dönüşüm amaçlıyoruz. Bu işin lokomotifi büyük şehirdir. Biz Yunusemre Belediyesi olarak bu iki mahalle bizim sınırlarımızda olduğu için Büyükşehir Belediyemize yardımcı olacağız. Kazan kazan ilkesi ile halkımızın menfaatleri için bu çalışmaları yapacağız. Ancak bu çalışma 2025'in ortalarından önce başlamaz” diye konuştu.

“Bitişik nizam isteniyor”

10 kat imar planının verildiği mahallelerle ilgili de Başkan Semih Balaban, son olarak şunları söyledi: "Bu bölgelerde site bazlı bir planlaşma da olabilir. Bitişik nizam isteyen vatandaşlar da var. Onları oturup tekrar konuşacağız. Planlar askıda. Sanırım bir hafta süresi kaldı. İtirazları alıp haklı gerekçeleri varsa onları da karara bağlayacağım.” 

Belediye tarihi ve kültürel mirasına sahip çıktı Belediye tarihi ve kültürel mirasına sahip çıktı

“Kentsel dönüşüm gerekiyor”

Laleli Mahalle Muhtarı Yadigar Şahin, belediyeye bağlı üstlenici firma kentsel dönüşüm bürosunda insanlar ile görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. Şahin, “İmza topluyorlar. Yüzde 51’i bulmaya çalışıyorlar. Bakanlıktan yetki istemişler. Yetkiyi aldıktan sonra planı sunacaklar. Belediyenin bu kentsel dönüşümü üstlendikten sonra Laleli Mahallesi’nde yaşayan insanlar memnun oldular. Halkın istediği belediye ve bakanlığın olduğunu istiyorlar. Devletin olmadığı bir yerde vatandaş olmak istemiyor. Refah seviyesinin artan bir konutta yaşamak istiyorlar. 6306 kanun ile Laleli Mahallesi riskli ilan edildi. Bu nedenle kentsel dönüşüm gerekiyor. Ama mahallede yaşayan insanların büyük bir kısmı emekli. Emekli maaşı 12 bin lira. Bunun için endişe duyabiliyorlar. Kiralar belli. Vatandaşların tek istediği konutlarına ulaşmak ve güzel bir yaşam sürmek” şeklinde konuştu.

“Gençler kentsel dönüşüme çok istekli”

Mesir Mahallesi Muhtarı Semra Geçer, 6306 sayılı kanuna göre Mesir Mahallesi’nin risk bölgesi olarak görüldüğünü ifade etti. Geçer, “Depreme dayanıklı evlerin olmasını vatandaşlar istiyor. Vatandaşlar sosyal haklarını kaybetmeden kentsel dönüşümün tamamlanmasını istiyoruz. Bakanlıktan belediyeye yetki verildikten sonra daha iyi olacağını düşünüyoruz. Vatandaşlar yerinde dönüşüm istiyor ve mağduriyet yaşamadan bu sürecin bitmesini istiyorlar. Güzel şeylerin olacağını düşünüyoruz. Belediyeler değişince kentsel dönüşümler hızlandı. Bunu görebiliyoruz. Gençler kentsel dönüşüme çok istekli. Sağlıklı evlerde oturmak istiyorlar” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: manisameydangazetesi.com.tr