Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kedi ve Köpek Maması Üreticileri Birliği Derneği (PETBİR) işbirliğince Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde “Kedi Köpek Maması Üretimi ve Geleceği Manisa Çalıştayı” gerçekleştirildi. Sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirerek sektörün geleceği, ihracat potansiyeli ve kalite standartları, potansiyel stratejiler ve fırsatlar, yüksek kalite standartları ile güçlü bir marka oluşturma hedefleniyor. Manisa, ülke genelindeki üretimin yaklaşık yüzde 68'ini karşılayarak evcil hayvan maması üretiminde önemli bir merkez konumunda olduğu dile getiriliyor. 100. Yıl Konferans Salonunda gerçekleşen Çalıştaya Manisa Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Fatih Kaya, Manisa İl Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Muhammet Öztürk, Kedi ve Köpek Maması Üreticileri Birliği Derneği (PETBİR)  Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Akın, sektör paydaşları katıldı.

 Evcil Hayvan Mama Üretiminde Manisa Merkez Konumda! (11)

Büyük önem taşıyor

Dolarda son durum nedir? Dolar piyasasında düşüş var mı? 25 Mart Salı 2025 döviz fiyatları Dolarda son durum nedir? Dolar piyasasında düşüş var mı? 25 Mart Salı 2025 döviz fiyatları

Türkiye’da kedi ve köpek maması üretimi, hem iç piyasadaki talebi karşılamak hem de ihracat potansiyelini artırmak açısından büyük bir önem taşıyor. Kedi ve köpek maması sektöründeki yenilikçi uygulamalar, sürdürülebilir üretim süreçleri ve dünya pazarlarında markalaşma konularında üretici firmalarımız ile sektör paydaşları bir araya geldi.

Evcil Hayvan Mama Üretiminde Manisa Merkez Konumda! (1)-1

Kedi ve köpek maması sektörü Manisa ekonomisine ve Türkiye'nin ihracatına katkı sağlamakta, sektörün daha da gelişmesi için kamu ve özel sektör işbirliği önem taşıyor. Manisa, Türkiye'deki kedi ve köpek maması üretiminin yaklaşık yüzde 68’ini karşılayarak bu alanda lider konumdadır.  Kedi ve Köpek Maması Üretimi ve Geleceği Manisa Çalıştayı sektörün mevcut durumu, üretim süreçleri, karşılaşılan zorluklar, kalite standartları, sürdürülebilirlik ve  gelecekteki fırsatlar üzerine kapsamlı değerlendirmelerin yapılacağı verimli oturumlara sahne oldu. Çalıştayda; Türkiye'deki kedi ve köpek maması sektörünün büyüme potansiyeli, yerli üretimin desteklenmesi ve ithalata bağımlılığın azaltılması, besin kalitesi ve standartlarının yükseltilmesi, sektörde sürdürülebilir ve çevre dostu üretim yöntemlerinin yaygınlaştırılması ele alındı.

Evcil Hayvan Mama Üretiminde Manisa Merkez Konumda! (10) 

Büyük talep bulunuyor 

Manisa Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Manisa'nın kedi köpek maması üretiminde önemli bir merkez haline geldiğini açıkladı. Kaynar, bu çalıştayın çok önemli olduğunu söyledi. Kaynar, yerli ve milli üretimin daha da gelişeceğini belirterek, bu durumun ihracatı artıracağını, ithalata bağlılığı azaltacağıını kaydetti.  Manisa'nın birçok üretim yönüyle güçlü bir il olduğunu kaydeden Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, düzenledikleri bu çalıştaylarla sektörlerin gelişimine katık sunduğunu kaydetti. Öztürk, "Kedi ve köpek maması üretimi, dünya genelinde hızla büyüyen bir sektör olup, Türkiye'de de hızlı bir gelişim göstermektedir. Manisa’da ilk kedi köpek mama fabrikası 2009 yılında kurulmuştur. 2025 yılında 4 fabrika faaliyet göstermekte ve 2 kedi-köpek maması tesisi de kurulum aşamasındadır. 2024 yılı itibarıyla Türkiye'deki toplam kedi köpek maması üretimi 268.616 ton olup, bunun 181.713 tonu Manisa'daki tesislerde üretilmiştir. Manisa, ülke genelindeki üretimin yaklaşık yüzde 68'ini karşılayarak evcil hayvan maması üretiminde önemli bir merkez konumundadır. Özellikle Salihli ilçesi, bu alanda faaliyet gösteren birçok tesisin bulunduğu bir bölgedir. Kedi ve köpek maması ihracatı, Türkiye'nin tarım ve gıda sektöründe önemli bir gelir kaynağı haline gelmiştir. Döviz kazancı sağlanması, ülkenin ekonomik büyümesine katkıda bulunmaktadır. Türkiye'nin kedi ve köpek maması üretimi ve ihracatı, hem iç pazarda hem de global pazarlarda büyük bir talep yaratmaktadır. Özellikle Manisa, Türkiye'nin üretim üssü haline gelerek sektördeki büyüme ve inovasyon açısından önemli bir rol oynamaktadır. 2024 yılı itibarıyla, Manisa’dan 50 bin ton civarında kedi ve köpek maması ihracatı gerçekleştirilmiştir. Türkiye genelinde kedi ve köpek maması ihracatı, son yıllarda büyük bir artış göstermiştir. İhracat 2020 yılında 23 bin ton iken, 2024 yılında 102 ülkeye yapılan ihracat 98 bin tona ulaşmıştır. Döviz bazında 30 milyon dolardan 145 milyon dolara çıkmıştır. Kedi ve köpek maması ülkemiz için hem ekonomik hem de sektörel açıdan oldukça önemli bir yer tutmakta, ülkenin uluslararası ticaretteki konumunu güçlendirmekte ve sektördeki sürdürülebilir büyüme potansiyelini artırmaktadır. Böyle giderse kısa bir zamanda 500 milyon dolarlık bir ihracata ulaşması zor değil. Bu hedef noktasında bu çalıştayın startını verdik." dedi. 

Evcil Hayvan Mama Üretiminde Manisa Merkez Konumda! (9) 

“Manisa’yı marka bir şehir haline getirmek istiyoruz”

Öztürk, "Manisa, sanayisi ve üretim kapasitesiyle bu sektörde önemli bir yer tutmaktadır. Burada bulunan tüm paydaşlar ve firmalar, sektördeki gelişmeleri yönlendirecek ve geleceği şekillendirecek bilgi ve deneyimlere sahiptir. Üretici firmalar, ürün kalitesini artırma, inovasyon yapma ve farklılaşma yoluyla markalarını güçlendirmeye devam etmektedirler. İhracat potansiyeli de önemli bir fırsat yaratmakta ve global pazarlarda rekabet avantajı elde etmek için stratejiler geliştirilmektedir. Kedi ve Köpek Maması Üretimi ve Geleceği; Manisa Çalıştayı’nda yapılan akademik çalışmaları, yeni üretim teknolojilerini, sağlıklı ve güvenilir ürün standartlarını, etik üretim süreçlerini ve sürdürülebilirliğe dayalı sektördeki gelişmelerin değerlendirilmesi yapılacaktır. Amacımız, Manisa’yı yerli ve kaliteli kedi-köpek maması üretiminde marka bir şehir haline getirmektir. Çalıştayın teknik bilgi ve deneyim paylaşım yanında aynı zamanda sektördeki işbirliklerini güçlendirmeye ve gelecekteki projeler için ilham vermeye vesile olacağına inanıyorum. Bu vesileyle, Manisa'nın tarımsal sanayiye katkısını arttıran tüm üreticilerimize, yatırımcılarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum

Evcil Hayvan Mama Üretiminde Manisa Merkez Konumda! (8) 

“Manisa Türkiye’nin lideri konumunda”

Kedi ve Köpek Maması Üreticileri Birliği Derneği (PETBİR)  Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Akın, sektörün geleceğine katkıda bulunmak amacıyla 3 Temmuz 2024 tarihinde derneğin Salihil'de kurulduğunu açıkladı. Akın, "2024 yılında Türkiye'nin kedi köpek maması üretiminin yüzde 68'i Manisa'da üretildi. Bu anlamda Manisa Türkiye'nin lideri konumundadır. Amacımız tüm paydaşları bir araya getirmektir. Ülkemizin dünya pazarındaki payını artırmaktır. Türkiye 2024 yılında keki köpek maması üretiminde dünyada 25. sırada yer almıştır. 2019-2024 yılları arasında büyük bir atılım gerçekleştirerek 16 milyon dolarlık hacimden 145 milyon dolarlık hacme yükselerek yüzde 800'e varan bir büyüme gerçekleştirmiştir" diye konuştu.

Kaynak: manisameydangazetesi.com.tr