Manisa'da trafik kazasında öğretmen hayatını kaybetti Manisa'da trafik kazasında öğretmen hayatını kaybetti

Elektronik sigaranın (elektronik sigara) zararlarıyla ilgili ilk başlarda olan bilinmezlikler her geçen gün açıklığa kavuşmaya devam ediyor. Yapılan araştırmalar ve bazı tıbbi vakalar, elektronik sigaranın tahmin edilenden çok daha zararlı olduğunu ortaya koyuyor. İçeriğinde yirmi sigaraya bedel nikotin bulunan elektronik sigaranın geldiği nokta ve zararlarını mercek altına aldık.
 
COVID-19’A YAKALANMA RİSKİNİ ARTIRIYOR
Nikotin destekli ya da desteksiz fark etmeksizin bağışıklık sistemini baskılaması ve alt solunum yollarında hasara neden olması elektronik sigara içenlerin COVID-19’a yakalanma riskini artırıyor. Özellikle ciğerlere verdiği zarar nedeniyle COVID-19’a yakalanan kişilerin yoğun bakımda yatma olasılığı en az sigara içenler kadar yüksek.

Elektronik
 
BİR ELEKTRONİK SİGARA HASTALIĞI: EVALI
ABD’de ciğerleri ağır hasar alan 2 bin 800 kişi ile aynı şikâyetten hayatını kaybeden 60 kişinin elektronik sigara kullandıkları belirlendi. Bu kişilerde genel olarak nefes darlığı, titreme, ateş, ishal, kusma, baş dönmesi ve göğüs ağrısı gibi şikâyetler görülmesi üzerine yapılan araştırmalar çarpıcı bir sonucu ortaya koydu. EVALI (e-cigarette and vaping use associated lung injury) adı verilen ve akciğer hasarına neden olan bu hastalığın tamamen elektronik sigara kullananlarda görüldüğü tespit edildi. Daha da çarpıcı sonuç ise, hastanın son üç ay içinde, bir hafta gibi kısa bir süre bile elektronik sigara içme öyküsü bulunması bu hastalığa yakalanması için yeterli bir sebep. EVALI son dönemlerde maalesef ülkemizde de görülmeye başlandı.
 
DUMANI EN AZ SİGARA KADAR ZARARLI
Elektronik sigara kullananların yanlış bildikleri bir konu, dumanının zararsız olduğu gerçeği. Ne yazık ki en az sigara ve nargile kadar zararlı olan duman, çevrede bulunan kişilerin de hayatını tehlikeye atıyor. İçeriğinde bulunan mentol ve benzeri aromalar sanıldığı gibi masum değil. Yalnızca dumanını soluyarak üst solunum yolunda tahriş, akciğer iltihabı, akciğer kanseri gibi çok ciddi hastalıklara yakalanmak mümkün. Özellikle maruz kalan bebek ve çocuklarda görülebilecek bağışıklık ve solunum şikâyetleri nedeniyle başta küçük yaştakiler olmak üzere her yaştan kişinin dumandan uzak tutulması gerekiyor.
 
 
KALP-DAMAR HASTALIKLARININ GÖRÜLME SIKLIĞINI ARTIRIYOR
Nikotin damar oluşumunu, kan basıncını ve hızını, koroner damarları ve kan akışını olumsuz etkiliyor. Özellikle nikotin içerikli elektronik sigara kullananlarda kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski sigara kadar yüksek.

İDRAR YOLLARI, BAĞIRSAK VE MİDEDE CİDDİ SORUNLAR MEYDANA GELİYOR
Elektronik sigara yalnızca solunum sistemini etkilemiyor. Boşaltım ve sindirim sistemlerinde de geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden oluyor. Mesane ürotelyal hiperplazisi yani mesanedeki hücrelerde artış ve mesane kanseri ile çeşitli böbrek hastalıkları bunlar arasında yer alıyor. Ayrıca ağızda kuruluk, mide ekşimesi ve küsme gibi şikâyetlerle kendini gösteren mide hastalıkları da ne yazık ki elektronik sigaranın yol açtığı hastalıklar listesinde bulunuyor.
 
KISIRLIĞA YOL AÇIYOR
Sigara üreme hormonlarını olumsuz etkilediği ve kısırlığa neden olduğu herkes tarafından biliniyor. Elektronik sigara da tıpkı sigara gibi erkeklerde spermiyogram kalitesini azaltıyor ve üreme hormonu sistemi disfonksiyonuna neden oluyor.

ELEKTRONİK SİGARA GERÇEKLERİ
•    Elektronik sigara sigarayı bırakmaya yardımcı değildir. Aksine nikotin bağımlılığına yol açar.
•    Elektronik sigara sağlık uzmanları tarafından değil, tütün ürünleri satan firmalar tarafından pazarlanıyor. Kullanımı sigara bağımlılığının engellemez, yalnızca tütün endüstrisinin kazancını artırır.
•    Nikotin içermeyen elektronik sigaralarda içeriği bilinmeyen aromalı sıvılar bulunuyor. Bu tür sıvılarda kullanılan zararlı kimyasallar solunum yolları hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa neden oluyor.
•    Elektronik sigaranın içeriğinde propilen glikol, gliserol, etilen alkol, polietilen glikol (PEG400), diasetil dietilen glikol, amino-tadalafil, rimonabant, cannabibinoid, nitrozaminler, formaldehit, asetaldehit keton, civa, tetrametilpirazi, kurşun, nikel, krom, nikotin ve yapay aromalar olmak üzere çok çeşitli kimyasallar bulunuyor.
•    Elektronik sigaranın dumanı sigara ve nargile dumanı kadar zararlıdır. Dumanına maruz kalmak pasif içicilikle birlikte birçok hastalık için risk oluşturur.

*Yeşilay 

Kaynak: HABER MERKEZİ