Manisa Çölyak Derneği Soma Temsilciliği, çölyak hastalarına yönelik olarak glütensiz pasta ve çiğ köfte yapımı konusunda bir etkinlik düzenledi. Dernek üyeleri, çölyak hastalarının da gönül rahatlığıyla tüketebileceği lezzetli ve sağlıklı alternatiflerin nasıl hazırlanacağını öğrenmek için Soma Erzurumlular Derneğinde düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.

Etkinlikte, Manisa’da glütensiz yiyecek işletme sahibi olan şef Emine Yılmaz tarafından, çölyak hastalarının beslenme ihtiyaçlarına uygun olarak glütensiz malzemelerle pasta ve çiğ köfte yapımını adım adım anlattı. Katılımcılar, glütensiz unlar, doğal malzemeler ve özel yöntemlerle hazırlanan bu tarifleri ilgiyle dinlediler. Dernek üyeleri, evlerinde kolaylıkla uygulayabilecekleri pratik yöntemlerle glütensiz atıştırmalıklar hazırlamanın keyfini yaşadı.

Çölyaklılar Farkındalık Için Bir Araya Geldi (1)

Manisa Çölyak Derneği Soma Temsilcisi Beyza Çıtak,

“Çölyak ailesi olarak ilçemizde çeşitli etkinlikler düzenlemeye çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi de bugün yaptığımız glütensiz pasta ve çiğ köfte yapımı etkinliği oldu. Bu etkinlik dışardan bakıldığında bir pasta ve çiğ köfte olarak basit görülebilir belki ama gerçekten bunların yapımı malzemelerinden dolayı kolay olmuyor. Hem kullanılan malzemeler pahalı hem de yapımı zor. Çölyaklılarımızın evde kendilerine bu şekilde atıştırmalıklar yapmayı öğrenmek için Manisa’dan glütensiz yiyecekler işletme sahibi Şef Emine Yılmaz’ı davet ettik. Sağ olsun bizleri kırmadı. Pasta ve Çiğ köfte yapımını anlattı. Üyelerimizde evlerinde glütensiz ikramlar yapıp getirdi. Güzel bir etkinlik oldu” dedi.

Bazı çölyaklıların iki yıldır pasta yemediğini belirten temsilci Çıtak,

Diş ipi kullanmanın önemli Diş ipi kullanmanın önemli

“Etkinlikte duygulu anlara şahit olduk. Kafe ya da restoran gibi yerlerde buluşma imkanları yok çünkü çölyaklıların hiç bir yerde yiyecekleri glütensiz ürün yok. Malzemeler hem çok pahalı hem de Soma’da glütensiz ürün alabileceğimiz yer çok kısıtlı. Bu sebeple yapılan etkinlik ve buluşmada çölyaklı aileleri dinledim. Belediye başkanı Sercan Okur beye en kısa zamanda ziyaret edip,  görüşülmesi gereken konuları da not aldık. En azından glütensiz ürünleri sağlayabilecek satış noktaları ya da glütensiz ürün büfesi gibi yer olursa Soma’da çölyaklılar da yiyemediği ürünleri yeme konusunda imkân sağlanacaktır” dedi.

Çölyaklılar Farkındalık Için Bir Araya Geldi (3)

Alternatif besinlerin önemi büyük

Çölyak hastalığı, glüten adı verilen bir proteinin tüketilmesiyle bağlantılı olarak ince bağırsakta hasara neden olan bir otoimmün hastalıktır. Bu nedenle, çölyak hastaları için glüten içermeyen alternatiflerin önemi büyüktür. Soma İlçe Çölyak Temsilciliğinin düzenlediği etkinlik, çölyak hastalarına sağlıklı ve lezzetli bir yaşam sunma amacını taşıyor.

Dernek Temsilcisi, etkinliğin amacının, çölyak hastalarının günlük yaşamlarında daha kolay ve sağlıklı beslenme seçeneklerine erişimini sağlamak olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür etkinliklerin çölyak hastalığıyla mücadele eden bireyler arasında dayanışma ve bilgi paylaşımını artırdığını da vurguladı.

Çölyaklılar Farkındalık Için Bir Araya Geldi (4)

Kaynak: HABER MERKEZİ