ManisaMeydan.com haberine göre külleme için en hassas dönemlerin, çiçek öncesi tomurcuk dönemi ve çiçek sonrası ince koruk dönemi olduğunu belirten müdürlük, ince koruk döneminde, çiçek taç yaprakları %80 oranında döküldükten hemen sonra sistemik bir külleme ilacı kullanılması gerektiği konusunda üreticiyi uyardı.

Aşırı yaprak alınmamalı, güneşin yanıklığına uygun ortam oluşturulmamalı

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü daha sonra tatlı su yürüme dönemine kadar, hastalığın şiddetine göre 10-14 gün arayla ilaçlamalara devam edilmesi konusunda da bir açıklama yaptı.

Bağlarda Küllemeye Karşı Mücadele (2)

Havalanmayı ve güneşlenmeyi engelleyen aşırı sürgün gelişimini teşvik edecek uygulamalardan kaçınılmasını gerektiğini açıkladı. İl Tarım Müdürlüğü açıklamaları şu şekilde devam etti:

“Asmanın iyi bir şekilde havalanması ve güneş ışınlarının bitkinin içlerine kadar nüfuz etmesi sağlanmalıdır. Bunun için yeşil budama ve yaprak alma, zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılmalıdır. Aşırı yaprak alınmamalı, güneşin yanıklığına uygun ortam oluşturmamaya dikkat edilmelidir.

Bağlarda gübreleme ve sulama düzenli olarak yapılmalıdır.

Havalanmayı ve güneşlenmeyi engelleyen aşırı sürgün gelişimini teşvik edecek uygulamalardan kaçınılmalıdır.

Kullanılan ilaç sistemik de olsa muhakkak asmanın tüm yeşil aksamı ve salkımlar ilaç ile kaplanacak şekilde homojen olarak ilaçlanmalıdır.

İlaçlamalarda WP ya da toz kükürt kullanıldığında etki süresi sıcaklığa bağlı olarak 7-10 gün kabul edilmelidir. 30°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda toz kükürt yakma (fitotoksite) yapabileceğinden kullanımına dikkat edilmelidir.”

Yunusemre'de hafta sonları vezneler açık olacak Yunusemre'de hafta sonları vezneler açık olacak
Kaynak: HABER MERKEZİ