Manisa Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımda üreticinin dikkat etmesi gereken konuları anlattı. Ayrıca üzüm üretimi konusunda genel bir bilgilendirmede bulundu.

Üreticiye SMS’le bilgilendirme yapılıyor

Manisa Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada,

“Tahmin ve erken uyarı istasyonları ve dijital kamera tuzaklarında alınan veriler ile bağlarda erken uyarı çalışmaları devam etmektedir. Alınan veriler uzman teknik personellerce değerlendirilip salkım güvesi ve mildo gibi hastalık ve zararlı canlılarla mücadele için doğru zaman tespit edilmektedir. Tespit edilen mücadele zamanları Manisa tarım SMS sistemiyle üreticilerimize duyurulur” ifadelerini kullandı.

Manisa’nın, Türkiye’de biyoteknik mücadelelerle uygulanan iller arasında kişi ve alan bazında 1. Sırada olduğunu söyleyen İl Müdürlüğü

İl Koordinasyon Kurulu Değerlendirme Toplantısı yapıldı İl Koordinasyon Kurulu Değerlendirme Toplantısı yapıldı

“2023 yılında 70 bin dekar alanda 20 milyon TL biyo teknik mücadele desteyi verilmiştir. Bu destekten Manisa’dan bütün bağcılarımızın yaralanmasını istiyor ve bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlimiz bakanlığımız tarafından yürütülen kalıntı eylem planını bu yıl dahil edilmiştir. Ülkemizde pesis kalıntısı görülen bütün ürünlerde uygulanan bu proje ilimizde bağda uygulanmaktadır. Kurumsal kapasitenin arttırılması teknik personel ve üreticinin eğitilmesi, üretici farkındalığın arttırılması ve kalıntının azaltılması sağlanacaktır.

Bakanlığımız programı doğrultusunda 2024 yılı içerisinde üzüm ve asma yaprağından yaklaşık bin adet hasat öncesi pesis denetimi için numune alınacaktır. Buradaki amacımız tüketicilere temiz ve sağlıklı ürün sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Bağlarda Entegre ile mücadelede projesi

İl Müdürlüğü,

 “Entegre ile mücadelede biyolojik biyo teknik kültürel ve fiziksel bütün halinde ele almaktadır. Zararlı popülasyonlarının ekonomik zarar düzeyinin altında tutarak bir zarar yönetim sistemidir. İlimizde Entegre ile mücadelede projesi bağda 11 ilçede 1000 çiftçide 33.800 dekar alanda uygulanmaktadır.

Entegre ve kontrollü ürün yönetimi projesi kapsamında bağlardan numune alarak analiz edilmektedir. Proje Saruhanlı Turgutlu Ahmetli ve Salihli 4000 dekar alanda 123 çiftçimiz ile uygulanmaktadır.

İlimizde 8200 dekar alan bağ alanında il tarım uygulamaları yapılmakta ve 21 bin ton üzüm elde edilmektedir 59 bin 800 dekar alanda yapılan organik bağcılıktan elde edilen üzüm miktarı ise 29 bin tondur” dedi.

Kuru üzüm ihracatında 150 milyon döviz girdisi sağlanmakta

Üzümde rekolte tahmin çalışması bakanlığımız talimatları çerçevesinde il müdürlüğümüz koordinatörlüğünde yapılmakta açıklamasında bulunan İl Müdürlüğü,

“Çalışmalar bendişme döneminden itibaren sektörün tüm temsilcilerinden oluşan komisyonlar tarafından yaklaşık 90 kişilik ekip tarafından yapılmaktadır. Belirlenen bağlarda asma sayısı salkım sayısı salkım ağırlığı ve değerleri hesaplamalar yaparak bakanlığımıza gönderilmektedir.

Manisa’da 200 bin dekar alanda yaklaşık 400 bin ton yaş üzüm elde edilmekte ve bunun önemli bir kısmı ihraç edilerek 150 milyon civarında döviz girdisi sağlanmaktadır.

 Türkiye’de üretilen kuru üzüm yüzde 85’i Manisa’da üretilmekte tüm dünyaya ilimizde üretilen kuru üzümü tüketmektedir. İlimizde 650 bin dekar alanda 350 bin ton kuru üretimi yapılmaktadır. Manisa dünya kuru üzüm ihracatında lider konumundadır. Manisa ticaret borsası öncülüğünde Manisa’mızın üzümü marka kurumunda sultani çekirdeksiz üzümü Manisa ile tescil edilmiştir. Asma yaprağımızda müdürlüğümüz tarafından Manisa asma yaprağı adıyla coğrafi işaret alarak tescillenmiştir” ifadelerini kullandı.

Son olarak tek ekip ve üretici hakkındaki eğitime değinen İl Müdürlüğü şu ifadelerde tamamladı:

“Manisa ilinin önemli ürünlerinden olan üzümle ilgili teknik ekiplerimiz yoğun bir şekilde sahadalar üreticilerimizi bilgilendirme faaliyetlerini gerçekleştirin. Şu anda sezonumuz olumlu bir şekilde devam ediyor. Tüm üreticilerimiz hayırlı ve bereketli bir sezon dilerim.”

Kaynak: HABER MERKEZİ