Gölmarmara İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğünde Görevli Kübra Çetin, anız yakımı hakkında bilgilendirme yaptı.

Anız yalmanın zararları ve önlemleri hakkında bilgi veren Gölmarmara İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğünde Görevli Kübra Çetin,

“Çiftçilerimiz anızı daha iyi bir tohum yatağı hazırlamak ve hasar sonrası zaman kaybetmeden diğer ürüne geçebilmek amacıyla bilinçsizce anız yakmaktadır. Anız yakmanın birçok zararı vardır. Bu zararları başında doğal denge bozulmaktadır. Yakılırken fark edilmeden toprağa faydalı birçok mikro organizmalar yok edilmektedir. Ayrıca anız yakılması ile topraktaki organik maddeler yanmaktadır. Organik maddelerin eksikliği ile yağmur sularının tutulması ve toprağın verimliliğinin azaltılmasına neden olmaktadır. Anız yakmak hava kirliliğine sebep olmaktadır. Su ve toprak erozyonunu artırmakta toprakların çoraklaşmasına neden olmaktadır. Kısacası anız yakmak toprağın gücünü yakmak demektir bilinçsizce kontrolsüzce yakılan anız yangınlarından ormana sıçrayan bir kıvılcım telafisi olamayan büyük orman yangınlarına dönüşebilir" dedi.

Anız Yakmanın Toprağa Zarar (3)

Hasat sonrasında kalan sapranın kullanımına deyinen Kübra Çetin,

"Sürdürülebilir tarımın devam edebilmesi toprağın doğal dengesinin korunması olası yangınları önlenmesi için hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin ardında bıraktığı sap ve samandan oluşan namlular. Balya makinesi ile bağlanarak hayvan yemi olarak veya ahır atlığı olarak kullanılabilir. Ayrıca sanayi ve karton yapımında kullanılabilmektedir. Namlu denilen bu sap ve saman buradan uzaklaştırıldıktan sonra geride bırakılan anız sap parçaları ile parçalanarak anız toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işlemi ile toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakımının doğuracağı zararlarda önlenmiş olur. 2872 sayılı çevre kanunun maddesine göre 2024 yılı anız yakanlar her dekar için 386.79 TL ödeyeceklerdir. Anız yakma fiiline orman kanunlarının ve sulak alanlara ve meskun mahallelerde ceza 5 kat artırıla bilmektedir. Değerli üreticilerimiz anız yakmak geleceğimizi yakmaktır. Lütfen geleceğimizi sahip çıkalım" şeklinde kullandı.

Kula'nın Her Köşesine Kadın Eli Değiyor Kula'nın Her Köşesine Kadın Eli Değiyor

Anız Yakmanın Toprağa Zarar (1)

Kaynak: HABER MERKEZİ