AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş Sultaniye Çekirdeksiz Üzümü ile ilgili İzmir'in aldığı coğrafi işaret hakkının Manisa'ya verilmesi için girişim başlattı ama Yunanistan daha önce davrandı ve Sultaniye üzümünü "Girit Sultanina Üzümü" olarak Avrupa Birliği nezninde coğarafi işaret hakkını almak için başvurdu. Yunanistan’ın yaptığı patent başvurusuna itiraz ettiklerini belirten Yurrtaş,  “Sultaniye Çekirdeksiz Üzümü Manisa’nın hakkıdır” dedi.

 

Ferdi UZUN

Manisa ve İzmir Sultaniye Üzümü’nün kime ait olduğu konusunda kavga ederken Yunanistanlı yetkililer, sessiz sedasız patent başvurusu yaparak Sultaniye Çekirdeksiz Üzümü’nün kendilerine ait olduğunu ileri sürdü. Yunanlılar, Sultaniye Üzümü’nü "Girit Sultanina Üzümü" olarak Avrupa Birliği nezninde coğarafi işaret hakkını almak için başvurdu. Sultaniye Üzümü’nün Manisa’ya ait olduğu konusunda mücadeleler veren AK Parti Manisa milletvekili Muzaffer Yurrtaş ise Yunanistan’ın yaptığı patent başvurusuna itiraz ettiklerini belirterek, Sultaniye Çekirdeksiz Üzümü’nün  coğrafi işaret hakkının Manisa’ya ait olduğunu söyledi.

 

İtiraz başvurumuzu yaptık

Yunanistan’ın 2014 Mart ayında patent başvurusu yaptığını  ifade eden Yurttaş, “Manisa Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm diye coğrafi işaret almak için Manisa Ticaret Borsası ile patent enstitüsüne başvurumuzu yaptık. Bu başvurusu sırasında patent enstitüsü başkanı Yunanistan’ın Girit adası için de Sultaniye Üzümü için başvurduğunu söyledi. Biz hemen bununla ilgili olarak ilgili bakanlığımızdan ve ilgili yerlerden gerekli evrakları alıp Avrupa Birliğine de gerekli itiraz başvurumuzu da yaptık. Sultaniye üzümünün esas memleketinin ve en çok üretildiği bölgenin Türkiye olduğunu söyledik. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor. Bu yönde mücadelemizi verirken Sultaniye üzümünün Manisa olarak coğrafi işaretle tescil edilmesi konusunda da kararlıyız. Sultaniye Üzümü Manisa’nın hakkıdır” dedi.

 

Reel verilere göre hareket ediyoruz

AK Partili Yurttaş son olarak şunları söyledi: “Türkiye’de 690 bin dönüm arazide üzüm üretimi yapılıyor. Bunun Ege’de 560 bin dönümü Manisa, 80 bin dönümü Denizli, 50 bin dönümü de İzmir’de üretiliyor.560 bin nerede 80 bin nerede? Bu veriler Sultani üzümünün Manisa’ya ait olduğunun açık bir göstergesidir. Uluslararası arenada Sultaniye üzümünün İzmir’e ait olarak bilinmesinin sebebi de bizim önceden Ticaret Borsalarımız yoktu. Borsalarımız olmadığı için İzmir’den pazarlanıyordu. Bu durumdan dolayı böyle bir algı oluşmuştu. Ama artık zaman değişti bizim her şeyimiz var ve Sultaniye üzümü Manisa’nındır. Tarım Bakanlığı’ndan TÜİK’ten gerekli istatistikleri aldık. Bizler tamamen mevcut reel verilere dayanarak hareket ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim