Türk Tıp Öğrencileri Birliği'ne (TURKMSIC) üye olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencileri, Halk Sağlığı Müdürlüğüyle işbirliği yaparak Manolya Meydanında kurdukları stantta vatandaşların kan şekerlerini, kilolarını, boy ve beden kitle endekslerini ücretsiz ölçerek diyabet testi yaptı.
Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve CBÜ Tıp Öğrencilerinin ortaklığıyla hazırlanan Manisa’da Diyabete karşı farkındalık oluşturmayı hedefleyen etkinlik dün Manolya Meydanın’ da gerçekleşti. Büyük ilgi ile karşılanan etkinlik de birçok Manisalı ücretsiz kan ve şeker ölçümlerini yaptırarak durumları hakkında bilgi aldı.
ÜCRETSİZ KAN VE ŞEKER ÖÇLÜMLERİ DEVAM EDECEK
Öğrencilerin kimisi vatandaşların kan şekerlerinin ölçerken, kimi öğrencilerde vatandaşların boy, kilo ve beden kitle endeksini ölçümlerini yaptı. Türk Tıp Öğrencileri Birliği Halk Sağlığı Direktörü Feyza Turan, amaçlarının diyabet hastalığına ve obeziteye karşı farkındalık yaratmak olduğunu belirterek, "Halk Sağlığı İl Müdürlüğümüzün destekleriyle Manisalı vatandaşlarımızı ufak bin muayeneden geçirmek istedik. Meydanda kurduğumuz stant ile vatandaşlarımızın kilolarını, kitle beden endekslerini, kan şekerlerini ve boylarını ücretsiz olarak ölçtük. Diyabet olma ve obezite sınırında olan vatandaşlarımızı uyararak, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları konusunda tavsiyede bulunduk. Bu hastalıkları eğer başında tedbirini alırsak, gelecekte üzücü olayların yaşanmasına sebep olmaz. Bizde tıp öğrencileri olarak vatandaşlarımızı bu konuda uyarmak istedik'' diye konuştu. Turan, belirli aralıklarla ücretsiz olarak ölçümleri yapacaklarını dile getirdi.
AMAÇ MANİSALILARDA FARKINDALIK YARATMAK
Celal Bayar 3. sınıf öğrencisi aynı zamanda Türk Tıp Kulübü üyelerinden olan Efe Erci proje ile gerçekleştirmek istenen amacın, vatandaşları Diyabet konusunda bilinçlendirmek olduğunu vurgularken, “Halkı bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak adına gerçekleştirdiğimiz bir uygulamadır. Burada vatandaşlarımızın ücretsiz kan ve şeker ölçümlerini yaparak onların hastane ile daha rahat iletişime geçmesi konusunda teşvik etmeye çalışıyoruz. Ve buradan elde ettiğimiz verileri İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne de göndererek Manisalı vatandaşlardan Diyabet rahatsızlığı olanların verilerini orada kaydetmiş oluyoruz. Bugünlük hedefimiz 500-600 ölçüm yapabilmekti fakat kısa bir süre geçmesine rağmen sabahtan bu yana en az 400 vatandaşımız gelip ölçümlerini yaptırdı. Manisalılara ilgi ve duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
YAŞLILAR İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK
Vatandaşlar ise açılan stanttan gayet memnun olduklarını ve bu gibi uygulamaların insanların işinin kolaylaştırdığını ve her zaman yapılması gerektiğini belirtti. Mehmet Dağparçası adlı vatandaş, “Hastaneye gidip sıra beklemek de zorlanan yaşlı insanlar için büyük bir kolaylık olmuş. İnsanlar hastaneye gitmek istemiyor ama en azından bu şekilde hastalığı varsa öğrenir ona göre davranır ilaç kullanır.”
600 VATANDAŞ ÖLÇÜM YAPTIRDI
Gün içerisinde 6 saat boyunca açık olan stantta yaklaşık 600 vatandaş ücretsiz olarak boy, kilo ve beden kitle endeksini ölçümlerini yaptırdı.

Editör: TE Bilisim