İYİ Parti Manisa İl Başkanı Hasan Eryılmaz, Aralık ayı sonunda açıklanacak 2021 yılına uygulanacak olan asgari ücret için taleplerinin 3000 TL olduğunu söyledi.

Yıl sonunda açıklanacak olan 2021 yılı asgari ücret tarifesi için İYİ Parti Manisa İl Başkanı Hasan Eryılmaz partisinin taleplerini açıkladı. 2021 yılında asgari ücretin en az 3000 TL olması gerektiğini aktaran Başkan Eryılmaz, “Vatandaşlarımız son 1 yılda gerçekten çok yıprandı. Koronavirüs ülkemizin hemen hemen her hanesine kadar yayıldı. Böyle zorlu bir mücadele verirken, bir de ekonomik sıkıntılar arttı. Birçok iş yeri sahibi ne yazık ki iş yerlerini açamaz hale geldi. Asgari ücretle çalışan birçok vatandaşımızda bu sıkıntıdan etkilendi. Ya işten çıkarıldılar, ya da maaşları tam yatmadı. Önümüzdeki günlerde 2021 yılında uygulanacak olan asgari ücret açıklanacak. Parti olarak asgari ücretimiz brüt 3000 liradır. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener parti olarak asgari ücret görüşümüzü çok güzel açıkladı. Mevcut durumda, brüt asgari ücret 2943 lira. Gelir vergisi, SGK primi ve işsizlik sigortası fonu kesintileri yapıldıktan sonra, çalışanımızın eline net, 2325 lira geçiyor. Diğer taraftan, asgari ücretli bir çalışanı istihdam etmek için, işverenimizin cebinden ise 3458 lira çıkıyor. Bu hem maaşı kuşa dönen çalışanımız açısından, hem de yüksek bir maliyet üstlenen işverenimiz açısından, kabul edilebilir bir durum değil” ifadelerini kullandı.

‘DEVLETİMİZ ÇALIŞANIN GELİR VERGİSİNİ VE SGK PRİMİNİ ÜSTLENSİN’

Asgari ücretle çalışan işçilerin, işverene de yük olmadığı bir modeli aktaran Başkan Eryılmaz, “Bizim önerimiz şudur: Brüt asgari ücreti 3000 liraya çıkarıp, asgari ücretli çalışanımıza brüt kazancının tamamını ödeyelim. Yani, İşverenimiz, çalıştırdığı asgari ücretli vatandaşımızın, gelir vergisini ve SGK primini, devlete değil çalışanına versin. Devletimiz de, çalışanımızın gelir vergisini ve SGK primini üstlensin.  Böylece, asgari ücretle çalışan vatandaşımızın eline, net 3000 lira geçerken, işverene olan maliyeti ise 3458 lira olmaya devam etsin. Yani; çalışanımızın eline geçen asgari ücreti, 2325 liradan, 3000 liraya çıkaralım, ama, işverene olan maliyetini de arttırmayalım. Ayrıca, bu düzenleme sadece asgari ücretliyi kapsamasın. Asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanların da, asgari ücretten doğan SGK primini ve gelir vergisini devlet üstlensin. Bir başka deyişle, devletimiz bütün çalışanlarının cebine, aylık 675 lira koysun, ama bu parayı işverenden almasın. Bunlar yapıldığı takdirde son 1 yılda oldukça kötü zamanlar geçiren vatandaşlarımız rahat bir nefes alacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetiyorsanız bunu tüm vatandaşlarımıza borçlusunuz. Dost ülkelere maddi yardımlara bulunmak elbette güzel şeyler ama önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının geçimini sağlamak ve refahını yükseltmekle görevlisiniz. Bu güzel ülkenin güzel insanlarını kuru ekmeğe mahkum edemezsiniz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim