Manisa Barosu Olağan Genel Kurul Toplantısı, Adliye Sarayı Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Genel Kurul’da mevcut başkan Av. Zeynel Balkız ile baro yönetimine muhalif olarak oluşturulan İDEM Grubunun adayı Av. İhsan Kurtaslanoğlu yarışacak.

Ferdi UZUN

Açılış konuşmasını yapan Manisa Barosu Başkanı Av. Zeynel Balkız, Manisa Barosu’nun bugüne gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Balkız, hukuk devleti içeresinde adil yargılamanın olmazsa olmaz parçası olan savunma mesleğinin çok büyük sorunları olduğunu belirterek, bunları her platformda dile getirdiklerini kaydetti.  13 Ekim 2012’den bu yana durmadan ve yorulmak bilmeden çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Balkız, başarılı oldukları kadar baronun gücünü aşan ve henüz netice alamadıkları sorunların da olduğunu dile getirerek, “Çağdaş hukukun avukatlar için kabul ettiği; hiçbir baskı, engelleme, taciz veya hukuka aykırı eylemle karşılaşmadan her türlü mesleki faaliyeti yerine getirmeleri, görevlerini icra ederken güvenlikleri tehdit edildiğinde korumaları, yargı yerleri ve idari makamlar önünde yazılı ve sözlü taleplerinde, hukuki ve cezai muafiyetten yararlanmaları, müvekkilleriyle iletişimlerinin gizliliği gibi ilkelerin eksiksiz uygulanması gerekir” dedi. Meslek alanının sürekli daralttığına dikkat çeken Başkan Balkız, kontrolsüz açılan hukuk fakültelerinden yeterli eğitimi almamış fakülte mezunlarını sınavsız bir staja başlayarak kolaylıkla avukat olduğunu,  bu durumun hem hizmetini kalitesini düşürdüğünü, hem de avukatları büyük ekonomik zorluklara sürüklediğinin altını çizdi.

Yeni avukatlık kanunu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 19 Mayıs mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 19 Mayıs mesajı

 Barolar Birliği’nce hazırlanan Avukatlık yasa taslağının bir an evvel yasalaşması gerektiğini kaydeden Balkız, “Bugün mesleğimizin en acil ihtiyacı olarak karşımızda duran staja başlangıç ve avukatlığa kabulde sınav yapılmasının yegane yolu Yeni Avukatlık Kanunu’nun çıkarılmasıdır. TBB, serbest mali müşavir ve muhasebeciler odasında uygulanan mesleğe giriş sınavından esinlenerek bir sınav yönetmeliği hazırlanmışsa da Soma Torba Yasası’ndaki ‘Avukatlık sınavının yönetmelikle düzenlenemeyeceği’ maddesi ile sınav hakkı elimizden alınmıştır. Bu düzenlemeyi hem çifte standartlı hem de Anayasa Mahkemesi kararına aykırı buluyoruz. Bu gün genç arkadaşlarımızın yaşadığı sıkıntılar başta olmak üzere mesleğin tümüyle ilgili sorunların köklü çözümü Yeni Avukatlık Yasasının çıkarılmasıdır. Bu kanun ile mesleğin önüne daha çok iş imkanı gelecektir.  Ancak bir hususun altını önemli çiziyoruz. Avukatlık mesleğini vesayet altında tutacak hükümlerin yasalaşmasına, özellikle yabancı hukuk şirketlerinin Türkiye’de faaliyetlerinin önünü açacak düzenlemelere şiddetle karşıyız” diye konuştu.

Her düşünce kutsaldır
2 yıllık görev süresi boyunca baro ile Merkez Yargı Bürokrasinin arasında güçlü bir bağ oluşturduklarını vurgulayan Balkız, bu kapsamda ilk defa bir dönem içinde 4 Yüksek Mahkeme ve 1 Yüksek Denetleme Kurulu başkanını bilimsel bir etkinlikle Manisa’ya getirdiklerini söyledi. Baronun bir meslek kuruluşu olduğunu, her türlü siyasi eğilim, düşünce ve hayat tarzına sahip mensuplar olduklarını hiçbir zaman unutmadıklarının altını çizen Başkan Balkız, “Hedefimiz savunma mesleği, hukukun üstünlüğü, fikir ve düşünce özgürlüklerinin genişletilmesi için birlikte hareket etme reflekslerimizin geliştirilmesidir. Çoğunluk değil, çoğulculuk anlayışına sahibiz. Şahsi düşüncelerimiz ve kişisel yaşantılarımız bizim özelimizdir. Ancak yönetim tarzımız çoğulculuğa dayanır. Her düşüncenin mensuplarınca kutsal olduğuna inanıyoruz. Adil olmaya ve herkese eşit davranmaya çalıştık. Özgür ama birlik ve beraberliğe önem veren bir yönetim anlayışı ile çalıştık.” dedi.

Konuşmaların ardından 25 yıl ve 40 yıl üzeri avukatlık yapanlara protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi. Sandık başına gidecek olan 732 avukat pazar günü oy kullanacak.

Editör: TE Bilisim