Gölmarmara İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Bilal Tınaz, bağın ana zararlısı olan salkım güvesi ikinci nesil mücadelesi hakkında bilgi verdi.

Bağın ana zararlısı olan salkım güvesi hakkında konuşan Ziraat Mühendisi Bilal Tınaz,

“Salkım güvesi birinci nesilde tomurcuklarda ikinci nesilde korukta üçüncü nesilde kanele tatlı su yürütmeye başladığı zamanda iklim şartlarına bağlı olarak dördüncü ve beşinci nesil salkım güvesi görülebilir.

Salkım güvesi erginleri olan kelebekler bağda nisan ayı başlarında görülmeye başlar. Bu dönemde bağda bio teknik mücadele kapsamında bağlarda ferumonler ve kapsüller kullanılmaya başlar salkım güvesi zararlısı birinci Nesil tomurcuk döneminde salkımlarda seyreltme yapar” ifadelerini kullandı.

Salkım Güvesi Hakkında Üretici Bilgilendirildi (2)

Bu dönemde yapılacak olan ilaçlamaları değinen Tınaz,

“İçinde bulunduğumuz koruk dönemde salkım güvesinde ikinci Nesil dönemi yaşanmaktadır. Bu aşamada koruk dönemi olan bağlarda kelebekler tane üzerinde yumurta bırakmakta.

Bu yumurtlar sıcaklığa bağlı olarak ta 4-5 gün içerisinde larvaya dönüşmektedir. Bu dönemde yapılacak olan ilaçlamaların püf noktası salkım güvesi salkım güvesinin yaşam döngüsünün hangi evrede olduğudur. İkinci nesilde yapılacak olan ilaçlamalarda yumurta ve larvaya etkili ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanımı tavsiye edilmelidir. Mücadele edilmediği takdirde salkım güvesi yumurtadan çıkan larvalar salkımlara zarar vermektedir” dedi.

Salkım Güvesi Hakkında Üretici Bilgilendirildi (3)

Manisa emniyeti göğsümüzü kabarttı Manisa emniyeti göğsümüzü kabarttı

Ziraat Mühendisi Bilal Tınaz yaptığı açıklamaları şu şekilde devam etti:

“Salkım güvesi üçüncü nesil zararı salkımlarda çürümeye neden olur ve diğer hastalıkların gelişimine neden olur.  İlçe müdürlüğümüz salkım güvesiyle mücadeleleri kapsamında tahmin ve uyarı sisteminden alınan meteorolojik veriler, ferumon tuzağı ve teknik personelimizin saha çalışmalarından elde ettiği verilerle zararlı takibi yapılmaktadır.

Elde edilen veriler ışığında çiftçilerimizin salkım güvesi mücadele hakkında sms yolu ve salkım güvesi hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.”

Kaynak: HABER MERKEZİ