Karın ağrısı, şişlik, tekrar eden ishal ya da kabızlık gibi belirtilerle kendini gösteren Huzursuz Bağırsak Sendromu, pek çok faktöre bağlı olarak tetikleneceğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Toplumun yüzde 10 -20’sinde görülmekte

Birçok kişi zaman zaman farklı sebeplerle karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetler yaşayarak doktora gitmekte diyen ilgili İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can,

“Kimi zaman sorun yediklerimizdedir, kimi zaman enfeksiyona bağlıdır, kimi zaman da iç organlarımızdan kaynaklanır.  Huzursuz bağırsak sendromu (irritable bağırsak sendromu), bu sebeplerin başında gelmektedir. Öldürmeyen ancak süründüren kronik bu rahatsızlık yediklerimizden, günlük streslerimizden etkilenmektedir. 

Toplumun yüzde 10 -20’sinde görülmekte olan bu sendrom, karın ağrısıyla doktora başvuran hastalarımızın büyük kısmını oluşturmaktadır. Kadınlarda daha sık görülür.  Karın ağrısının yanında hastalar dışkılama alışkanlığında değişiklik olduğundan, karında şişkinlik ve gerginlikten şikayet ederler. Kadın hastalar “Arkadaşlarımlarım hamile misin diye soruyor” diye şikayetini dile getirir. Dışkılama alışkanlığında değişiklik hastadan hastaya değişmektedir. Kimi hastada kabızlık vardır, dışkının şeklinde ve dışkı kalınlığında değişiklikler olur. Kimi hastada ise ishal ön plandadır. Bazı hastalar da ise bazen kabızlık bazen ishal durumu görülebilir” ifadelerini kullandı.

Huzursuz bağırsak sendromunun karın ağrısıyla yaygın olduğunu belirten Dr. Burak Can,

“Ağrı, karında yaygındır daha çok karnın alt bölgelerinde olur. Dışkılama, yellenme yahut geğirme karın ağrısında kısmi rahatlama sağlayabilir. Şikayetler stresle, adet öncesi dönemlerde (premenstrüel sendrom), bazı gıdaları tükettikten sonra şikayetlerde artma görülmektedir. Fibromiyalji ile HBS birliktelik gösterebilmekte” dedi.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Yaşamı Nasıl Etkiler (2)

Huzursuz bağırsak sendromu için neler yapılabilir?

Beslenme Önerileri;

  • Liften zengin beslenin. Posalı yiyecekleri tercih edin bunun yanında hekiminiz önerdiği lif takviyelerini de kullanabilirsiniz.
  • Kabızlık ön planda olan hastalarda su tüketimini arttırmak fayda sağlayabilir.
  • Kafeinden kaçınmak kaygıyı ve şikayetleri azaltabilir.
  • Baklagillerden kaçınmak gaz – şişkinlik şikayetlerinizi azaltabilir.
  • Şikayeti artıran gıdalar

Laktoz/fruktoz içeren gıdalar şikayetleri arttırdığını söyleyen Dr.  Can,

“Laktoz süt ve süt ürünlerinde bulunur, früktoz ise meyve şekeridir. Meyveli/şekerli soda, dondurulmuş atıştırmalıklar, meyveli yoğurtlar, salata soslar, konserve meyve, meyve suları, hızlı pişirilen tek öğünlük kutu yiyecekler, diyet bisküviler, kahvaltı gevreği, fırından alınan unlu mamuller, soslar ve çeşniler, şekerli meşrubatlarda çok miktarda bulunmaktadır. Laktoz/fruktoz içeren gıdaların tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

Barboros sakinleri Ferdi Zeyrek'e teşekkür etti Barboros sakinleri Ferdi Zeyrek'e teşekkür etti

Ayrıca Huzursuz bağırsak sendromu olan hastalarda eşlik eden psikiyatrik durumlar olabilmektedir. Sıkıntı, üzüntü gibi stres durumları hastaların şikayetini arttırmaktadır. Ruhsal sıkıntıların tedavi edilmesi, hastanın bağırsağı ile ilgili şikayetlerini de azaltacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ