MANİSA'da düzenlenen adli yıl açılış töreninde yargı-yürütme ve savunmada yaşanan sıkıntılar dile getirildi. Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, yargının ve savunmanın önündeki engellerin bir önce kaldırılması gerektiğini savundu. 

Manisa'da adli yılın açılış töreni MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Taner Atalay, Manisa Baro Başkanı Av. Zeynel Balkız, hakimler ve avukatların katılımıyla Adliye Sarayı'nın bahçesindeki Atatürk Büstü'ne çelenk sunulmasıyla başladı. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, İl Jandarma Komutanı Albay Bülent Mercan'ın da hazır bulunduğu Adliye Sarayı'nın Konferans Salonu'nda yapılan törende ise ilk konuşmayı Manisa Baro Başkanı Av. Zeynel Balkız yaptı. Hukuk devletinin öneminden bahseden Balkız, "Hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam olarak uygulandığı, yürütmenin yargıya müdahale etmediği, yargının da, idarenin yasal yetkileri içinde kullandığı tasarruf ve eylemleri önünde bir barikat oluşturmadığı bir düzendir. İnsanlık hukuk devletinde sosyal barışı ve huzuru buldu. Her kuvvet ve kişi, hukuk sistemi içinde çatışma yerine uzlaşmayı, empati yapmayı, birbirini anlamayı öğrendi. Ama hukuk devletine giden yolda hep aksamalar, yer yer duraksamalar ve zaman zaman geri gitmeler de görüldü. Yargının ve savunmanın önündeki engellerin aşılabilmesi için biz uygulayıcı hukuklarda bulunması gereken asıl vasıf, hukuk felsefesi ve hukuk ahlakıdır. Gerek hukuk davasında gerek ceza yargılamasında sanığın ve müdafiinin yaptığı son sözlü savunmadan, son beyanından sonra mahkeme başkanı veya hakiminin, duruşmadan önce hazırladığı CD'yi bilgisayara takıp karar yazdırmasını kabul edilemez buluyoruz. Kararı önceden vermişseniz niye taraflara savunma yaptırıyoruz? Bu hareketle savunmaya itibar edilmediği açıkça ortadadır" dedi. 

YARGITAY BAŞKANLAR KURULUNUN KARARINA TEŞEKKÜR

Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun adli yılın açılış töreni ile ilgili olarak aldığı kararı olumlu bulduklarının altını çizen Balkız, "Manisa 2014-2015 Yargı yılı açılışını Manisa Barosu-Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı Programı olarak icra ediyor ve iddia-savunma-hüküm makamı eşit statü ile çalışıyoruz. Birlikte ev sahibiyiz, birlikte konuşuyoruz. Yargıtay'da yapılan törenle ilgili de aynı statünün tartışılmaması gerekirdi. Sonuç itibarıyla Yargıtay Başkanlar Kurulu kararını-çoğunlukla da olsa- savunmaya gösterilen saygı olarak görüyoruz. Yargıtay Başkanlar Kurulu toplantısından önce kendilerini birkaç kez aradığım ve savunmanın hassasiyetini ifade ettiğim Yargıtay 1'inci Başkanı Sayın Ali Alkan ve bir kısım daire başkanlarına, teşekkürlerimi sunuyorum" dedi. 

Konuşmasının devamında avukatlık mesleğinin yaşadığı sıkıntılara da değinen Baro Başkanı Balkız, acilen avukatlık yasasına ihtiyaçları olduklarını söyledi. Mesleğin yapısal, etik ve itibar sorunları bulunduğunu kaydeden Balkız, "Staj eğitimi önemli bir sorundur. 6-7 yıl sonra sayımız 2 misline çıkacak. Bizim çok acele bir avukatlık kanununa ihtiyacımız var. Acil olarak staja girişte ve mesleğe kabulde kademeli avukatlık sınavı gelmelidir. Ciddi bir avukatlık sınavı, hukuk fakültelerindeki eğitim düzeyini de yükseltecektir" dedi.

AVUKATLAR İÇİN SOSYAL TESİS MÜJDESİ

Balkız, Baro alarak sosyal tesis kurma çalışması içerisine girdiklerini söyleyerek, "Avukatlarımıza hizmet vermek için düşündüğümüz Sosyal Tesis ve Baro Hizmet binası için, kaynağı tamamen TBB tarafından 2 milyon 680 bin TL olarak karşılanan 2 bin 600 metrekarelik bir taşınmaz alınmış ve tapu işlemi tamamlanmıştır. Önümüzdeki dönem proje ve inşası tamamlanacaktır ve düşünülen binanın maddi kaynağı da temin edilmiştir. İnşallah önümüzdeki çalışma döneminde sosyal tesisimizi size armağan etmenin gururunu hep birlikte yaşatacağız" diye konuştu. 

"SORUNLARDA BİR ARPA BOYU YOL ALMADIK"

Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak ise, hukukta yaşanan sıkıntıların çözümü noktasında fazla bir ilerleme kaydedilmediğinin altını çizdi. Kavak yaptığı konuşmada, "Sorunlarımızda bir arpa boyu yol aldığımıza inanmıyorum. Fiziki binalarda adım atıldı. Hakim, savcı sayısında durumumuz belli. Sayımız yetersiz olsa da biz hakim ve savcılar olarak vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermek zorundayız" dedi. Cumhuriyet Başsavcısı Kavak, önümüzdeki aylar içinde HSYK seçimlerinin olacağını hatırlatarak seçimde oy kullanacakların yargının bağımsızlığını düşünerek kararlarını vereceklerine inandığını dile getirdi. 

Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Taner Atalay da konuşmasında yargı ve yürütmede yaşanan sıkıntılara değinerek, "Yargının ve yürütmenin eşitliğini sağlayacak düzenlemeler yapılmamıştır. Geride kalan yıl içinde yargı hizmetini yürütenler, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir şekilde eleştirilmişlerdir. Yargı teşkilatının tamamı ağır ithamlar altında bırakılmıştır. Yapılan eleştirilere verilen kimi cevaplar ise etkisizleştirilmeye ve geçiştirilmeye çalışılmıştır. Ancak yargı görevini ifa edenlerin yargı görevini yaparken, karşılaştıkları sorunları dile getirirken, bunlara neden karşı çıkıldığını anlayabilmiş değiliz. Yargıda ve yürütmede yaşanan sorunlara bir an önce çözüm bulunması gerekir" dedi.
Editör: TE Bilisim