Manisa Valisi Erdoğan Bektaş 2013 yılı sonlarında başlayan Manisa Valiliği restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirterek, engellilerin üst katlara da çıkabilmesi için arayış içinde olduklarını söyledi.

Vali Bektaş, Valilik Brifing Salonunda gazetecilerin Valilik binası restorasyonu hakkındaki soruları üzerine, “Valilik binasında zamanında restorasyon projesi hazırlanmış. Burası 1925 yapımı tarihi özellikleri öne çıkan bir bina. Bir restorasyon projesi hazırlanmış, 4 milyon liralık bir proje. Sonra da o para temin edilememiş. 500-600 bin lira kadar bir para temin edilmiş. O proje biraz kısıldı, yani para kadar iş yapalım denildi. Çatı elden geçirildi. Ben geldikten sonra bu doğramalarımız konulamamıştı, bu keşif artışı imkanları kullanılarak bir miktar para temin ettik. Doğramaları da ayrıca yaptırdık. Şimdi aşağı yukarı binanın dışı düzene girdi. İnce ince restorasyon yapmak için gerçekten ciddi paralar lazım. Her istediğiniz parayı da her an bulamıyorsunuz. Ufak ufak gelişiyor, para buldukça biraz daha yapacağız. Ağır iş ortadan kalktı, dışı bitti, çatı bitti, çerçeveler bitti, doğramaların tamamını değiştirdik. Eskiden bizim odada üşüyorduk, artık sıcak oluyor. Kamera takılacak, toplantı salonunu aşağıya alıyoruz, burayı yeniden düzenliyoruz” dedi.

Engellilerin yukarıya çıkması için yapılması düşünülen asansörü Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunun kabul etmediğini belirten Vali Bektaş, “Başka bir formül üzerinde çalışıyoruz. Merdivenleri dönerek çıkan elektrikli bir sandalye modeli varmış. Bu model Turgutlu’da uygulanmış. Gidip oraya da bakacağım, eğer uygun olursa onu yapacağız, buna Kurul müsaade ediyor. Gerçi aşağıda engelliler için bir oda ayrılmış, ama biz istiyoruz ki herkes her noktaya ulaşabilsin” diye konuştu.

Valilik binasının bir vitrin ve sembol değeri olan bir bina olduğunu, her noktası üzerinde ayrı ayrı titizlenilmesi gerektiğini ifade eden Vali Bektaş, “Zemindeki taşların değiştirilmesi Kurul tarafından uygun görülmüyor. Biz değiştirmek istiyoruz, o zaman aslına uygun yapın diyorlar. Zamanında halı koymak için mermer merdivenler delinmiş, bazıları kırılmış, Kurul çok zorlamayın diyor. Değiştirmeden de orası güzel değil. Burası bizim vitrinimiz, burasının her noktası ayrı ayrı titizlenmemiz lazım. Manisa için sembol bir bina, sembol değerde bir eser, bunu koruyup gelecek kuşaklara ulaştırmamız lazım. Asıl ihale kapsamında olan iş bitti, çerçeveleri eklediğimiz için biraz daha uzadı. Ya o 4 milyon lirayı bulup, bütün bir restorasyona girip başlayıp bitirmek lazım, ya da böyle ufak ufak yapılması lazım. Kamera takılıyor, bilgisayar sistemleri yenilendi, elektrik sistemleri yenilendi, yeni avizeler alınıyor” şeklinde konuştu.

Bina dışının aydınlanması için Büyükşehir Belediyesinin çalışma yaparak birkaç seçenek getirdiğini belirten Vali Bektaş, projenin biraz daha geliştirileceğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim