Dünya Gümrük Günü nedeniyle Manisa Gümrük Müdürü Nebi Köse ve personeli Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette bilgi veren Manisa Gümrük Müdürü Nebi Köse, “Avrupa Ekonomik Topluluğundan 13 Ülke 1947 yılında İkinci Dünya Savaşından sonraki ticari gelişmeleri dikkate alarak bir komite kurmuştur. Bu komiteye biz 1950 yılında katıldık. 26 Ocak 1953 yılında komite ilk toplantısını düzenledi. 1994 yılında komite adını Dünya Gümrük Örgütü olarak değiştirdi. Bugün bu örgüte 179 ülke üye ve dünya ticaretinin yüzde 98’ine yön vermekte. Örgütün amacı dünya ticaretindeki kuralları basitleştirmek, belli bir düzene sokarak ticaretin daha kolay yapılmasını sağlamak. Tüm dünyadaki gümrük suçları ile birlikte mücadele etmek. Özellikle 11 Eylülde ABD saldırılarından sonra gümrüklerdeki kontrollerin belli bir sistem ve düzende olması daha bir önem kazandı. Manisa’da gümrük işlemleri Organize Sanayi’de yapılmaktadır. Ticaret erbabının yakınında hizmet vermemiz amaçlanmıştır. Karayoluyla olan ihracatımızı burada gümrüklerken, deniz yolu ile olan ihracatımız İzmir’de yapılıyor.  Tüm Dünya’da bugün ilk toplantıdan yola çıkılarak Dünya Gümrük Günü olarak kutlanmaktadır” dedi.

Vali Erdoğan Bektaş da 26 Ocak Dünya Gümrük Gününü kutlayarak,  Uluslararası ihracatın düzenlenmesi, planlanması, standarda kavuşturulmasının amaçlandığını belirterek, “Artık ülkelerin sınırları oldukça önemsizleşiyor, şeffaflaşıyor ve gümrükler öne çıkıyor. Nerdeyse ülkelerin hükümranlık pozisyonlarını gümrükler tayin eder hale geliyor. Ticaret her şeyin önüne geçiyor. Çok uluslu şirketler, çok uluslu ticari yapılanmalar birçok ortamda ülkelerden daha ön planda, daha güçlü, daha kudretli hale geliyor. Onun için de gümrük, gümrükleme, gümrük mevzuatı, gümrük işlerinin faaliyeti yeni dönemde daha da önemli hale gelecek. Manisa’da 2014 yılında 4 milyar 200 milyon dolarlık ihracatımız oldu. Bu ihracatın tamamı gümrük eliyle yapılıyor. İthalatın da tamamı gümrük eliyle yapılıyor. İzmir’e, deniz yoluyla yapılan ihracatımızda ihtiyacımız oluyor, onun dışında kendi işimizi kendimiz yapar hale geldik. 2014 yılında yüzde 7’lik artışımız oldu. Bu gelişmeler için sizlere çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim