MANİSA Büyükşehir Belediyesinin Aralık ayı Meclis Toplantısı ikinci oturumunda gündem, Soma Bölgesel Isıtma Sistemleri oldu. Soma Belediyesinin Ekim 2013’te ısı birim satış fiyatını 6 Kuruş olarak belirlediğini, Manisa Büyükşehir Belediyesine devretme esnasında bunu 4 Kuruş’a indirdiğini belgeleriyle açıklayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Büyükşehir Belediyesinin 2,5 yıldır herhangi bir zam yapmadığını, buna rağmen yalnızca Soma Bölgesel Isıtma Sitemleri’ne 138 milyon TL tutarında yatırım yaptığını vurguladı.

 

         Manisa Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı Meclis Toplantısı ikinci oturumu, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında gerçekleştirildi. Gündem maddeleri arasında Manisa Büyükşehir Belediyesinin 2018 yılı gelir tarifeleri yeniden görüşüldü. İlgili madde üzerine söz alan Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü, "İki başlıklı olarak görüştük komisyonda. Bölgesel Isıtma Sistemleri konusunun dışarıda kalması noktasında AK Parti ve CHP Grubu ortak görüş belirtti. Biz MHP Grubu olarak bunu hukuka aykırı bularak şerh koyduk" dedi. Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ise, "Bölge Isıtma Sisteminde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Biz halkımızın beklentilerini buraya taşıyoruz. Soma, havası en kirli şehirler arasındadır. Bu kirli hava özellikle de kışın en üst seviyelere çıkmaktadır. Bunun çözümü de Bölgesel Isıtma Sistemleridir. Büyükşehir Belediyemiz güzel yatırımlar yaptı. Trilyonluk bütçesi var ve bütçesinin yarısı kadar da borçlanma yetkisi var. Halkımızın menfaatine olan kararlarda işbirliği yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Başkan Ergün Gerçek Rakamları Açıkladı

Gündem maddesi üzerine son olarak konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, "Çok büyük zam yapmışlığımız yok. Soma Belediyesi 21.10.2013 tarihinde ısı birim satış fiyatını 6 kuruş olarak belirliyor. Tam 4,5 sene önce. Bu fiyatı her yıl ÜFE oranında arttırmayla ilgili bir karar alıyor. Her ne hikmetse büyükşehir olduktan sonra fiyat tarifesini yeniden meclise getiriyor ve bu fiyatı 4 kuruşa çekiyor. Yani büyükşehire böyle devrediyor. Büyükşehir 10 Şubat 2015'de devralıyor. Bundan 2,5 sene öncesi Manisa Büyükşehir Belediyesi 6 kuruş olarak meclisten geçiriyor. Bugüne kadar da herhangi bir kuruş artış yapılmamıştır. Soma BIS'te abonelik bedellerinde yüzde 5 indirim sağladık. Abonelik bedellerini 12 eşit taksitte ödeme imkanı sağlamış. Cami ve ibadethanelerde yüzde 50 indirim uygulamış. Geçen 2 senede sadece BIS olarak 126 milyon TL yatırım yapmış, 20 milyon da gelir elde etmiş. Şuanda yeni yapılan hatların üst yapılarıyla ilgili 5 milyon gibi bir bedel. Mevcut sistemde yapılan yatırım 138 milyon TL. Bu 15 bin abone hedefi için. İlave 7 bin abone için 37,5 milyon TL daha esanjör almak zorunda. 12 ayda 2 milyon 160 bin TL getirecek bir zam artışı söz konusu. İşin gerçek rakamları bunlar. Borçlanma noktasında teşekkür ediyorum. Daha önce MASKİ ve Büyükşehir noktasında desteklerinizi vermiştiniz. Ancak İçişleri Bakanlığı gerekli izni hala vermiş değil. Meclisten kararı alıyorsunuz ama İçişleri Bakanlığından onay almadan bir şey yapamayacağınızın bilinmesini istiyorum" dedi.

Konuşmaların ardından AK Parti ve CHP Grubu'nun kabul, MHP Grubu'nun ret oyuyla madde, oyçokluğuyla kabul edildi. İmar ve diğer komisyonlarda gelen raporların da oylanmasının ardından bir sonraki meclis toplantısının 9 Ocak 2018 Salı günü, saat 18.30’da yapılması kararıyla meclis birleşimine son verildi.

Editör: TE Bilisim