Giyilebilir cihazlar gizlilik riski taşıyor mu? Giyilebilir cihazlar gizlilik riski taşıyor mu?
Elektrik ile uğraşanlar bilirler ki en büyük sorun kaçak akım sorunudur. Kaçak akım, elektrik hatlarında meydana gelen başıboş dolaşan akım olarak tanımlayabiliriz. Kaçak akımın önüne geçebilmek için kaçak akım rölesi kullanılmaktadır. Elektrik ile uğraşanların en büyük sorunları kaçak akımdır. Kaçak akımdan korunmak için belli başlı öneriler vardır. Bunlar hem malzemeler ile hem de hattın genel yapısıyla sağlanabilir.

Kaçak Akım Rölesi Nedir?

Devrede faz ve nötr iletkenler arasında bir fark meydana geldiğinde devreyi açan anahtara kaçak akım rölesi adı verilir. Konuyu biraz daha derine indirecek olursak, bir elektrik devresine fazdan giren akım nötrden aynı şekilde çıkar, tabi eğer devrede bir kaçak yoksa. Devrede kaçak olması durumunda devreye giren akım nötrden çıkarken arada bir fark meydana gelecektir. Böyle bir fark oluşması durumunda devrenin güvenliği tehlikededir. Yani herhangi bir canlı böyle bir durumda sistem ile temas ederse o durumda kaçağa kapılarak ölümcül sonuçlar doğurabilir. İşte bu gibi durumlarda fazdan giren akımın nötrden çıkarken bir fark oluşturarak nötr dengesini bozması durumu kaçak akımdır. Bu dengeyi korumak ve kaçak akım sonucu oluşacak olumsuz durumun önüne geçebilmek ve hayati bir risk oluşturmasını önlemek adına kullanılan parça kaçak akım rölesidir.

Kaçak Akım Rölesi Nasıl Çalışır?

Kaçak akım rölesi çalışma prensibi, faz ile nötr arasında ortaya çıkan fark durumunda devreye girme şeklindedir. Faz ile nötr arasındaki fark ölçüm transformatörü üzerinde bir manyetik akı oluşturmaktadır. Oluşan bu manyetik akı, algılama sargısı üzerinde yeni bir akım meydana getirir. Meydana gelen bu akım kumanda devresinde bulunan elektromanyetik bobinini harekete geçirerek, cihazın kapalı bulunan ana kontaklarını açarak faz ve nötr iletkenleri şebekeyi birbirinden ayırmış olur. Aynı zamanda rölede bir test butonu da bulunmaktadır. Bu buton ile cihaz test edilerek çalışıp çalışmadığı kontrol edilebilir.

Kaçak Akım Rölesi Fiyatı

Piyasada bulunan en kaliteli röleleri Schneider Electric sitesinden satın alabilir ve kaçak akıma karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Kaçak akım rölesi fiyatı için ortalama olarak bir fiyat vermek istersek 100 tl gibi bir rakam verebiliriz.  

Editör: TE Bilisim