Chery akıllı robot sektörüne adım atıyor Chery akıllı robot sektörüne adım atıyor
Işığa duyarlı, ışığı algılayan cihazlar olan günışığı sensörü ile gün ışığını kaybettiğiniz anda etrafı ışıtmaya devam edebilirsiniz.

Günışığı Sensörü ile Neler Yapabiliriz?

Teknolojinin gelişmesinin etkileri olarak artık her an her saniye yenilikler ile karşı karşıya kalabilmekteyiz. Bunun en basit örneği olarak ise sensör gösterilebilir. Sensör en basit şekilde algılama olarak adlandırılabilir. Mesela günışığı sensörü, günışığı gittiği anda devreye girerek aydınlatma işlemine başlamaktadır. Günümüzde belki her saniyede yeni bir teknoloji, yeni bir buluş üretiliyor. Bununla birlikte bunların büyük bir kısım insanlığa faydalı olarak kullanılırken bazıları kullanılmıyor bazıları da kötü amaçlara hizmet edebiliyor. Konumuz günışığı sensörü olduğu için bu konu üzerinden yürüyeceğim. Şimdi öncelikle günışığı sensörü nedir bunun cevabını arayalım.

Gün Işığı Sensörü Nedir?

Günışığı sensörü, bir ortamda günışığı olmadığı durumlarda ortamı aydınlatmak için otomatik olarak devreye girer ve aydınlatma işlevini başlatır. Bu konuda en basit olarak sokak lambaları örnek gösterilebilir. Elbette kişisel veya kurumsal yapılarımızda da günışığı sensörü ile karşılaşmak mümkündür.Günışığı sensörleri ile yapılarımızda tasarruf sağlamakta mümkündür.

Günışığı Sensörü Kullanım Alanları

Bu sensörler ile sokaklarda, yapılarda, sitelerde aydınlanma sağalanabilir. En basit örneği sokak lambalarıdır. Ayrıca büyük sitelerde de aydınlatma için kullanılmaktadır.

Günışığı Sensörü Özellikleri

Günışığı sensörleri ışığı algılayan ve ışığa duyarlı cihazlardır. Bu sensör, günışığını kaybettiğimiz anda devreye girerek ve etrafı aydınlatma görevini yerine getirmeye başlar. Aynı şekilde günışığı tekrar ortaya çıktığında da kendini askıya alarak günışığının kaybolmasını bekler. Günışığı sensörleri elektrikli aletler sınıfında tanınmaktadır. Günışığı sensörünün kullanılabilmesi için aşağıdaki özelliklere sahip olmaları gerekmektedir.
  • Antimon-sezyum alaşımı •    Selenyum •    Kadminyum sülfür •    Germanyum •    Talyum sülfür •    Kurşun sülfür
gibi bileşenler günışığı sensörü için önemlidir.  Çünkü bu sensörün ana bileşenleri bu maddelerdir. Günışığı sensörlerinin özelliklerine göre değişmekte olup birçok yeni model de karanlık artıkça aydınlatma oranı da artmaktadır. Günümüzde artık birçok binada sensörlü aydınlatmalar kullanılmaktadır. Bu birçok açıdan avantaj sağlar.

Günışığı Sensörü Fiyatları

Günışığı sensörü fiyatı konusunda net bir rakam veremeyiz. Ancak piyasada ortalama olarak iyi ve kaliteli bir sensörü 25 – 30 lira gibi bir rakama edinebilirsiniz. Ancak net bir fiyat almak isterseniz Schneider Electric adresini ziyaret edebilirsiniz ve bu konuda bilgi alabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim