Güneş enerjisinin faydaları arasında ilk söylenmesi gereken tükenmeme özelliğidir. Sınırsız enerji kaynağı,ortak, temiz ve en önemlisi maliyeti düşük bir sistem olduğundan tercih edilir. Güneş enerjisi havaya da zehirli gazlar vermediği için çevreci özelliği de mevcuttur. Güneş enerjisi gücünü birtakım araçlarla verimliliğe çevirmeye yardımcıdır. Mesela güneş ışığının %20 si elektriğe çevrilir. 

Güneş paneli özellikle kış aylarında ihtiyaç olanı karşılamada önem taşır. Çünkü paneller sıcaklığa göre değildir. Güneş ışınını üzerine çekerek ısı elde eder. Güneş paneli olan vakumlu tüpler güneş ışınlarını doğrudan alabilme yetisine sahiptir.

Güneş Paneli Nasıl Çalışır?

Güneş panelleri güneş ışığını elektrik enerjisine çeviren bir sistemdir.Bu panellerin üstüne güneş ışıkları düştüğü andan itibaren akım üretmeye başlar. Güneş panelleri mevsime göre verimi vardır.Mesela kışın kar birikimi ve buzlanmayı önler.

Güneş enerjisinin kullanım alanları hayli geniştir. Özellikle fabrikalar, park ve bahçe aydınlatılması, haberleşme istasyonlarında, deprem istasyonlarında, köprüler, kuleler gibi alanlarda kullanılabilen bu sistem enerji kaynaklarının başında tercih edilendir. Güneş enerjisi aynı zamanda çevre dostu da olduğu için gelecek nesiller adına kurtarıcı bile sayılabilmektedir. Güneş enerjisinin kullanım alanları ilgili levhaların geceleri aydınlatması, telefonların şarj edilmesi, su ısıtma ve soğutma sistemlerinin çalıştırılması açılarından aktiftir. Güneş paneli birçok yerde kullanılır. Bina içi ve dışlarında, güneş enerjisi santrallerinde, teknelerde, güneş enerjisi ile çalışan araçlarda kullanılır. Bu arada güneş paneli yarı iletken silikon birçok levhanın birleşmiş halidir. Bu levhalar da birçok katmandan oluştuğu için güneşten gelen ışığı doğrudan emerler.

1- Güneş enerjisi hiçbir şekilde tükenmez.

2- Güneş panelleri güneş ışığını enerjiye çeviren bir sistemdir.

3- Güneş enerjisi sisteminde istenilen güç kapasitesine göre ayarlamalar yapılabilir ve buna göre montajlanır.

4-Güneş panelleri güneş ışınını yakıt olarak kullandığından havaya zehirli gaz da vermez.

Giyilebilir cihazlar gizlilik riski taşıyor mu? Giyilebilir cihazlar gizlilik riski taşıyor mu?

Güneş paneli avantajlarına gelince havaya zararlı gaz atılımı yoktur, kurulumu ve verimliliği açısından her yerde uygundur. Fosil yakıtların kullanımını azaltır, çalışma sistemi son derece sessizdir, bakım için çok fazla gereksinime ihtiyaç duyulmaz ve uzun ömürlüdür. Güneşin ve sahip olduğu enerjinin avantajları sayılamayacak kadar fazladır. Ama en önemli özelliği sonsuz oluşudur. Sınırsız olması ve insanlığa katkısında hiçbir zarar öğesi barındırmadan hizmet eden enerji adımıdır. Güneş enerjisi sayesinde tertemiz bir gelecek beklentisi de artıdır. Her ne kadar sonsuz bir kaynak olsa da kullanımına özen gösterilmelidir. Güneş enerjisi kullanımı gün geçtikçe artış göstermektedir. Hem yaşadığımız çevre açısından hem de ekonomik kullanım açısından piyasada hayli artışlar söz konusudur.

Kurulacak bir güneş enerji sistemi ile hem çevre dostu olmanın huzuru hem de enerji keyfini masrafsız kullanmadaki keyfi bir arada yaşamanın bir insan olarak farkını algılarsınız. Güneş enerjisinin bu kadar artısına rağmen karşılaştığı birtakım olumsuzluklar da yok değildir. Mesela enerjinin yoğunluğu sürekli olmadığından istenildiği andan istenildiği yoğunlukta kazanım alınamaz. İnsan talebine göre sınırlar içerisinde değil aldığı ışının yoğun olduğu zamanlara göre değişkenlik gösterir.

 

 

Editör: TE Bilisim