10 yaşındaki Ece, kodlamada dünya 8'incisi 10 yaşındaki Ece, kodlamada dünya 8'incisi
Ebay, Amerikan ve İran asıllı olan Fransız Pierre Omidvar tarafından kurulmuş olan ve dünyadaki en geniş kapsamlı açık artırma satışlarının gerçekleştirildiği internet sitesidir. Sitede elektronik aletlerden giysilere, antikalardan hobi malzemelerine kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır. Ebay’in merkez ofisi Amerika’da olup, bugün Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede faaliyet göstermektedir.

Ebay Üyeliği Nasıl Oluşturulur?

Ebay’de ürün satın almak ya da satış yapmak için öncelikle ücretsiz bir şekilde profil oluşturmalıdır. Bu profil oluşturulurken sitede yer alan “Register” butonuna basarak çıkan kayıt formuna kullanıcının isim-soyisim, doğum tarihi, adres ve iletişim bilgilerini ve e-posta adresini girmesi, daha sonra da yalnızca kendisine özel olacak bir şifre oluşturması gerekmektedir. Kayıt esnasında ilk olarak bireysel ve kurumsal olmak üzere iki çeşit kullanıcı tipi arasında seçim yapılmalıdır. Bireysel kullanıcı tipi üyeliği seçenler de kurumsal üyeler gibi istediği ürünün satışını yapabilmektedir. Kayıt yapılırken dikkat edilmesi gereken husus; oluşturulan kullanıcı adının ve kayıtta verilen e-posta adresinin başka bir kullanıcıya ait olmamasıdır. Tüm kayıt işlemi tamamlandıktan sonra kullanıcının verdiği e-posta adresine bir “doğrulama kodu” gelmekte ve bu sayede üyelik onaylanmalıdır. Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra kullanıcı, oluşturduğu bu profil ile ister ürün satın alır isterse de ürün satışı yapabilir. Sitede ürün satın alımları ya da satışları sabit bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebildiği gibi açık artırma ile de yapılabilmektedir.

Ebay’den Ürün Satın Almak

Ebay’den ürün satın almak isteyen kullanıcıların arama kutucuğuna istediği ürünün adını İngilizce dilinde yazarak pek çok çeşidini bulması mümkün. Buradaki önemli nokta aramak istenen ürünün mutlaka İngilizce yazılmasıdır. Site her ne kadar Türkiye’ye hizmet veriyor olsa da internet sitesinin dili İngilizce. Kullanıcıların bulmak istediği ürünlerin genel adını yazması yerine daha özelleştirilmiş şekilde yazması, istediği ürüne daha çabuk ulaşmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra herhangi bir ürünün genel adı yazıldıktan sonra (Örneğin; “rings” yani yüzükler) aramalar “Customize” (özelleştir) butonu ile daha dar kapsamlı şekilde kullanıcıya hitap edecek şekilde sıralanabilir. Bir ürünün sabit bir fiyatla mı yoksa açık artırma ile mi satıldığını öğrenmek için ise ürünün fiyatının yanına bakmak yeterlidir. Eğer “But it now” yazısı görülüyorsa bu ürün müşterinin istediği an satın alınmaya uygundur. Diğer yandan geri sayım şeklinde “2 d 3h left” ya da “bid” gibi yazılar görülüyorsa bu ürün açık artırma usulü ile satışta demektir. Bu durumda ürün için verilen tekliflerin üzerinde bir teklif verilmeli ve açık artırma süresi dolana kadar beklenmelidir. Yine özelleştirme seçeneği ile sabit fiyat üzerinden anında satın alım mı yoksa açık artırma ile geri sayımlı şekilde satın alım mı gerçekleştirileceği seçilebilir. Herhangi beğenilen bir ürüne tıklayıp ürünün hangi ödeme yolları ile satın alınabileceği, tahminen hangi tarihler arasında kullanıcıya ulaşabileceği, nakliye ücreti ve iade süresi gibi bilgilere de ulaşılabilir. Ebay’den ürün satın alabilmek için kullanıcıların bir PayPal hesabı olmalı ve bu hesaba Ebay’de ödemeyi yapması için izin verilmelidir. Bu sayede kullanıcıların beğenip sepete attığı ürünler satın alınabilir.

Ebay’de Ürün Satışı Yapmak

Yukarıda üyeliğin nasıl oluşturulacağı detaylı şekilde anlatılmıştı. Bütün adımlar gerçekleştirilip üyelik oluşturulduktan sonra her kullanıcının satış yapmaya hakkı var demektir. Ebay sitesine girdikten sonra sol üst köşede yer alan “Sell” (satış) butonuna tıklayarak öncelikle ne satışının yapılacağı yazılmalı ya da hazır olan kategorilerden en uygunu seçilmelidir. Daha sonra ise bu kategoride satışa sunulacak ürünün tüm detaylarının ve görsellerinin yer alacağı bir form kullanıcıların karşısına çıkar. Yine bu sayfada ödemenin nasıl alınacağı, nakliye bilgileri, iletişim bilgileri, ürünün fiyatlandırması gibi detaylar zorunlu olarak belirtilir. Tüm bilgiler forma girildikten sonra Ebay kullanıcıdan iletişim bilgilerini, telefonunu (Pin yolu ile), ödeme şeklini ve Ebay satış politikasını kabul edip doğrulamasını ister. Bu aşamadan sonra kullanıcının karşısına çıkan tüm işlemler onaylanmalı ve kullanıcı artık ürünün satılması için beklemelidir.

Ebay Üzerinden Nasıl Dropshipping Yapılır?

Dropshipping en yalın anlatımıyla; bir ürünü stoklamadan, satın almadan ve sermaye yatırmak zorunda kalmadan ürün satışından kar elde etmek demektir. Tüm kullanıcıların rahatlıkla ürün satışı yapabildikleri bir site olan Ebay de dropshipping yapmaya son derece uygundur. Dropshipping sistemini uygulayacak olan kişi satmak istediği bir ürünü tüm bilgileri belirterek satışa sunar. Ancak buradaki önemli nokta, aslında o kişinin satışa çıkardığı ürünü hiç satın almamış olması yani o ürünü stoklamamış ve bir sermaye yatırmamış olmasıdır. Bir örnekle anlatmak gerekirse; A kişisi dropshipping sistemini uygulayarak ayakkabı satmak isterse sırasıyla şu aşamaları gerçekleştirmelidir. Öncelikle satmak istediği ürünü tedarik edebileceği bir toptancı bulmalıdır. Bu toptancı bir ayakkabıyı 50 dolardan satıyorsa, A kişisi aynı ayakkabıyı Ebay’de 80 dolardan (önemli olan 50 dolardan fazlaya satışa koyması) satışa koymalıdır. İletişim ve nakliye bilgilerine ise kendisinin ürünü satın aldığı kişinin bilgilerini yazmalıdır. Bir müşteri A kişisinden bu ayakkabıyı satın aldığında ise 80 dolar direkt A kişisinin hesabına düşmüş olacaktır. Bu şekilde de A kişisi toptancıdan ayakkabıyı satın alıp müşteri bilgilerine bu sefer kendisinden ayakkabıyı alan müşterinin bilgilerini yazar. Bu sayede aradaki 30 dolarlık fark A kişisinin kazancı olmuş olur. Toptancıların uygun fiyatlara sattığı ürünlere ulaşmak için ise toptan bir satın alım gerçekleştirilmesi gerekmez. Yurtdışında faaliyet gösteren dropshipping firmalarına kaydolarak toptancıların veri tabanlarına, ürünlerin görsellerine, niteliklerine ulaşmak mümkündür. Bu sayede ürünler teker teker satın alınsa dahi toptan alınmış gibi uygun fiyata alınmış olur. Satılırken ise perakende fiyatından satıldığından dolayı aradaki fark kişinin kazancı olarak kendisine kalır. Detaylar icin burayı tıklayıp www.kolaydropshipping.com sitesini ziyaret edebilirsiniz..

Editör: TE Bilisim