Okul Sporları Artistik Cimnastik İl Birinciliği Yarışmaları yapıldı Okul Sporları Artistik Cimnastik İl Birinciliği Yarışmaları yapıldı
15-17 yaş kategorisinde Aerobik Dünya Şampiyonu olan Ayşe Begüm Onbaşı göğsümüzü kabarttı. Genç sporcumuz ailesinin büyük fedakarlıklarıyla başarıdan başarıya koşuyor. Ayşe Begüm’ün antrenörü Gürkan Er, Ayşe’nin yetişmesinde rolü çok büyük. Ayşe, Manisa Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün lisanslı cimnastikçisi. Ayşe Begüm Onbaşı... Bu ismi daha çok duyacaksınız. Manisa Akhisar'da pazarcılık yapan bir anne babanın tek kızı. Sabah 08'de okula gidiyor, akşamüstü antrenman için 100 km yol yapıyor, derslerine babasının arabasında çalışıyor. Milli cimnastikçimiz Güney Kore'de düzenlenen Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda şampiyon oldu... Ayşe Begüm ile Manisa'da buluştuk ve 15 yaşındaki dünya şampiyonunu yakından tanıdık... ayse-begum-onbasi-1607898
Kaç yaşından beri jimnastik yapıyorsun?
Şu an 15 yaşındayım, 8 yaşından beri yarışmalara katılıyorum. 6 yaşında başladım cimnastiğe.
Peki nasıl tanıştın bu sporla?
Akhisar'da yaşıyoruz. Belediye cimnastik kursu açmıştı, annem babam elimden tuttu ve beni bu yaz kursuna götürdüler. O yaz çok etkilendim cimnastikten. Ama kurs bitmişti. Manisa'da daha profesyonel eğitim verildiğini araştırdı babam. Aerobik cimnastiğe geçiş yaptım, Manisa'ya gittim antrenmanlara. Haftanın 4-5 günü babam beni Akhisar'dan Manisa'ya antrenmanlara getirip götürdü. Her gün 100 kilometre yol yaptım hala da yapıyoruz bu yolu. Manisa'ya gittiğimde daha profesyonel bir ortam ile karşılaştım. Bu beni daha da şevklendirdi ve çok hoşuma gitti antrenmanlar. Eğitmenlerimin söylediğine göre yeteneğim de vardı ve ben de yarışmalara hazırlanmaya başladım.
İlk yarışman nasıl geçti? Hatırlıyor musun?
Hatırlamaz olur muyum, çok heyecanlanmıştım.. Manisa'da 8-9 yaş kategorisinde trio kategorisinde yarıştık ve 4'ncü olduk. Bir sonraki yarışmada Balıkesir'e gittik burada milli takım seçmeleri de yapılacaktı. Orada birinci oldum ve ben 12 yaşında tek ve çift kategorilerinde Ay yıldızlı formayı giydim. Bulgaristan'a gittim ve açık turnuvada 20 ülke arasında birinci oldum.
ayse-begum-onbasi-1607900
Tüm bu sportif başarıların yanında okul da devam ediyor. Dersler nasıl?
Akhisar Anadolu Lisesi 10'ncu sınıf öğrencisiyim. Okul tam gün, sabah 08'de başlıyor 16'da bitiyor. Ama benim için gün bitmiyor. Eve geliyorum bir şeyler yiyorum sonra Manisa'ya gidiyorum 50 kilometre ve antrenmanlar başlıyor. Akşam 23:00 gibi eve gelip yatıyorum. Derslerim gayet iyi, tenefüslerde ders çalışıyorum, ödevlerimi yolda Manisa'ya gelip giderken babamın arabasında yapıyorum, sınavlara yine yolda hazırlanıyorum. Akhisar - Manisa arası benim ders çalışma alanım. Babamın arabası adeta benim çalışma odam gibi...
Peki ailen nasıl destek oluyor?
Öncelikle babam her gün Manisa'ya götürüyor beni, babam yetişemediği zaman otobüsle gidiyorum. Babam ulaşımımdan annem beslenmemden sorumlu.. (gülüyor) Annem haftalık yemek ve beslenme programı çıkarıyor bana. Düzenli olarak et ve protein yemem lazım, ona göre yemekleri hazırlıyor. Karbonhidratı çok çok az almam gerekiyor yalnızca beni ayakta tutacak kadar karbonhidrat hakkım var. Sabah kahvaltısında mutlaka yumurta yiyor süt içiyorum. Öğlen yemeklerinde et ya da sebze ağırlıklı ve biraz daha sıkı olmak zorunda, akşam yemeklerimi antrenman öncesinde verim düşmesin diye çok yemek yememem gerekiyor. Bu nedenle elma, muz, ceviz gibi atıştırmalıklar yiyorum. Anterenman olmayan günler de daha protein ağırlıklı yemekler yiyorum. En sevdiğim yemek mantı ama yiyemiyorum, ayda bir mantı yeme iznim var. Ayda bir de sınırsız yemek yeme iznim var.
ayse-begum-onbasi-1607902
Annen baban ne iş yapıyor?
Annem de babam da pazarcı. Tuhafiye satıyoruz köy pazarlarında. Havlu, yemeni, giysin gibi şeyler. Boş vaktim çok olmuyor ama yazın eğer yarışma yoksa ben de gidiyorum pazara ve yardımcı oluyorum satışlara. Haftanın beş günü pazarlara gidiyor, soğukta sıcakta 13-14 saat çalışıyorlar. Annem ve babamın desteği ve benim için çok çalışmaları beni bu sporu yaparken daha azimli yaptı. Onların bana verdiği emeği görüyorum. İleride İzmir ya da Manisa'da onlara bir ev, bir de araba almak isterim.
Kardeşin var mı?
Tek çocuğum. Benim için çok fazla avantajı var bunun. Ailem benim üstüme daha fazla duruyor, bana daha fazla destek oluyorlar bu sporu yaparken.
ayse-begum-onbasi-1607904
Ailede başka sporcu var mı?
Annem ve babam lise döneminde spor yapmışlar. Babam futbol oynamış, annem voleybol ve koşu yapmış okulda ama ileriye götürmemişler...
Haftada kaç saat çalışıyorsun?
Haftaiçi yarışma dönemi yedi gün. Her gün ortalama 4.5-5 saat antrenman yaptım. Yarım saat ısınma ve kalan zamanda da teknik çalışmaları yaptık. Haftada her gün 1.5 saat kondisyon çalıştım ayrıca. Mersin'de Milli Takım kampına katıldım.
Başka bir kulüp var mı hayalinde?
Hayır istemiyorum başka kulübe gitmek, Manisa Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü'nde mutluyum.
ayse-begum-onbasi-1607906
Para kazanıyor musun?
Hayır. İki milli takım yarışmasında ödül aldım. Düzenli maaş 18 yaş sonrası senyor kategorisinde olacak. Sonuçta milli forma giyiyorum bu gurur bana yeter.
İlk defa bir Türk cimnastikçi bu başarıyı elde ediyor ne ifade ediyor sana?
Maneviyat olarak düşününce çok mutluluk veren bir olay. İnsanların beni takdir etmesi koltuklarım kabarıyor. Aksihar'da herkes beni tebrik ediyor  ama biliyorum ki futbolcu olsam heykelimi dikerlerdi kesin!
Müsabakalardan önce bir totemin var mı yaptığın?
Evet var tabii. Bizim saç ve makyaj hazırlıklarımız oluyor müsabakalardan önce. Hazırlıklarım bitince aynanın karşısına geçiyorum ve "Bugün bomba gibiyim, elimden gelenin en iyisini yapacağım" diyorum. Yaklaşık 15 yarışmadır bu totemi tutuyorum ve 15 yarışmadır birincilik gitmedi.
Sosyal hayatın nasıl?
Kış döneminde sosyal hayatım hiç yok. Ama yazın daha rahatım biraz daha sosyalleşebiliyorum.
Hedeflerin neler yurt dışında mı okuyacaksın?
Okulumla ilgili bir kararım yok. Araftayım, normal bir meslek mi seçmeliyim yoksa spora mı devam etmeliyim. İnanın bilmiyorum. İki sene vaktim var bunu düşünmek için, bu sürede kararım netleşecek. Almanya'da, Amerika'da benim gibi bir sporcu arafta kalmazdı. Futbolcu değilsen, halkın bilmediği "ilkel" sporları yapıyorsan, aç kalıyorsun ve mutlaka başka bir kariyer belirlemen lazım. Cimnastik yaparak ya da cimnastik antrenörü olarak da çok büyük paralar kazanılmadığı bir gerçek ülkemizde.
Peki ABD'den teklif geldi, ‘gel bizimle yarış’ diye, sonsuz imkanlar verdiler. Gider misin?
Kesinlikle gitmem, ailem de antrenörüm de burada. Gitmem için onların da gelmesi lazım. Bir de bütün olumsuzlıklara rağmen ülkeyi bırakıp gitmek zor.
ayse-begum-onbasi-1607924
15 yaşındaki bir dünya şampiyonunun gelecek kaygısı olması normal mi?
İşte bilemiyorum bunu. Şu an spor dışında bir meslek kafamda yok ama gelecek kaygım var. Futbolcu olsam olmazdı tabii  ama cimnastikçiyim kaygılarım var. Bu üzücü, o kadar çalışıp çabalamak karşılığında maddi olarak bu sporda kuvvetli bir durum oluşmamış ülkemizde, benim yapabileceğim bir şey yok maalesef değişmesi için de.
Hayallerin ne peki?
Tabii ki olimpiyatta ülkemi temsil etmek ve olimpiyat madalyası ile dönmek. 2020 Olimpiyatları’nda aerobik cimnastik olimpik branş olacak. Ben de senior olacağım ve altın için çabalayacağım..
Genç kızlara ne gibi önerilerin olur?
Şu an 15 yaşındayım. Genç kızlar mutlaka spor yapsınlar, hiçbir yetenekleri yoksa bile spor yapsınlar, mutlaka yürüsünler, bir parka gidip koşsunlar, kardio çalışsınlar. Tabii derslerine de çalışsınlar, kursa gitsinler ama haftada üç saat mutlaka spor yapsınlar. O zaman daha sağlıklı vücutları ve disiplinli bir hayatları olur.
Senin bir motivasyon kaynağın var mı?
Motivasyonumu antrenmanda çalıştığım hareketler, yapmam gerekenler ve hedeflerim benim motifvasyonumu artırıyor. Çıtayı hep yukarda tutarsanız motive olursunuz o spora. Bu iş olmayacak dediğim zamanlar çok olmuyor.
ayse-begum-onbasi-1607934
Başka bir şehirde yaşamak ister misin? 
Bu spor için İzmir'de yaşamak isterdim. Yaşanabilecek bir şehir İzmir. Akhisar'da da mutluyum ama hayallerimi aşan bir yer artık burası.
Kaynak: GazeteVatan
 

Editör: TE Bilisim