BAŞKAN ERYILMAZ, “FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞININ ÜZERİNİ KAPATTILAR” BAŞKAN ERYILMAZ, “FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞININ ÜZERİNİ KAPATTILAR”
BU TEKLİF YASALAŞIRSA KOLİN AŞ. KESİLEN ZEYTİN AĞACI BAŞINA 500 BİN TL ÖDEYECEK   CHP Manisa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Özgür Özel Yırca ile yeniden gündeme gelen zeytin ağacı kesmenin cezasına ilişkin bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM’ye sundu. CHP’li Özgür Özel’in verdiği kanun teklifine göre araziyi tarım dışı faaliyete açmak için zeytin kesen şirketlere ağaç başına 50 Bin TL idari para cezası öngörülüyor. CHP’li Özel’in verdiği kanun teklifinde ayrıca mahkemesi devam eden ihtilaflı alanlarda zeytin ağacı kesenlere ilişkin cezalar da düzenleniyor. Buna göre; konuyla ilgili bir mahkemenin olması ve davanın devam etmesi durumunda ağaç kesen şirketlerin ağaç başına 500 Bin TL ceza ödemesi öngörülüyor. /// CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel Zeytinciliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini sundu. CHP’li Özgür Özel’in hazırladığı kanun teklifinde zeytin ağacının kesilmesi durumunda ödenecek idari para cezalarını düzenleyen 3573 sayılı kanunun 20. maddesinde değişikliğe gidildi ve idari para cezalarında caydırıcı rakamlar öngörüldü.   YIRCA’DA 6 BİN ZEYTİN AĞACI KATLEDİLMİŞTİ   CHP’li Özel kanun teklifinin gerekçesinde Yırca’da yaşananları örnek göstererek kurulması planlanan termik santral için Kolin Şirketler Grubu’nun 7 Kasım 2014 sabahı Yırca’da tüm zeytinler kestiğini ve 6000 zeytin ağacının hukuksuz bir biçimde katledildiğini anlattı. Mevcut düzenlemede zeytin ağacını izinsiz kesenlere verilen idari para cezasının 60 TL olduğunu söyleyen Özgür Özel kanun teklifinin gerekçesinde şunları söyledi:   PARASINI ÖDERİM ZEYTİNLİĞİ DE KESERİM ANLAYIŞINA SON!   “İdari para cezalarının işlevsel olabilmeleri için bunların  ödetici, önleyici ve caydırıcı nitelik taşımaları gerekir. Aksi takdirde bu idari para cezası, göstermelik bir cezadan ibaret kalacaktır. Bu idari para cezasının önleyici ve caydırıcı nitelik taşımadığını ise Yırca’daki ağaç katliamıyla bir kez daha görülmüştür. İhaleleri alan şirketlerin ekonomik gücü de dikkate alındığında öngörülen ağaç başına 60 TL’lik para cezası bırakın önleyici ve caydırıcı olmayı onları cesaretlendirmekte, “parasını öderim zeytinliği de keserim” anlayışını güçlendirmektedir.  Görüldüğü gibi öngörülen cezanın bedel ödetici, önleyici ve caydırıcı olmaması hukukun ayaklar altına alınmasına, ülkemizde dar bir alanda yetişen zeytin ağaçlarımızın sürekli olarak kesilme ve sökülme tehlikesi altında olmasına neden olmaktadır. Yırca benzeri hukuksuz ağaç katliamlarının önüne geçebilmek ve öngörülen idari yaptırımın işlevsel olabilmesi için izinsiz  zeytin ağacı kesenler veya sökenlere uygulanacak idari para cezasının arttırılması zaruridir.” denildi.   TEKLİF YASALAŞIRSA ZEYTİN AĞACINI KESEN ŞİRKETE 50 BİN TL CEZA Kanunda yer alan düzenlemeler şu şekilde;  
  • Zeytin ağacını izinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına bin Türk Lirası (1000 TL) idarî para cezası verilir.
  • Zeytin sahalarında yer alan ağaçları; boş alanlar yaratmak veya araziyi tarım dışı faaliyete açmak için izinsiz kesen veya sökenlerin gerçek kişi olmaları halinde ikinci fıkrada belirtilen cezanın 10 katı (10 BİN TL) ; tüzel kişi olmaları halinde 50 katı (50 BİN TL) idari para cezası verilir.
  • Zeytinlik ağaçlarının kesilmesi veya sökülmesine ilişkin görülmekte olan bir davanın bulunması halinde dava sonuçlanana kadar uyuşmazlık konusu ağaçlar hiçbir surette kesilemez. Bu fıkra hükmüne aykırı olarak ağaçları kesen veya sökenlere iki veya üçüncü fıkralarda tanımlanan duruma göre, belirlenen cezanın 10 katı idari para cezası uygulanır.
  “TEKLİFE GÖRE KOLİN AŞ. KESTİĞİ HER AĞAÇ İÇİN 500 BİN TL ÖDEYECEK”   Konuya ilişkin bir açıklama yapan CHP’li Özgür Özel; “Mevcut düzenlemede zeytin ağacı kesmenin cezası 60 TL olarak öngörülmüş. Bu rakam yeniden değerleme oranları ile birlikte 91 TL’ye denk geliyordu. Bundan sonra bir zeytin ağacı kesmenin bedeli ise bu kadar ucuz olmayacak. Meclis’e sunduğum bu kanun teklifi yasalaşırsa, zeytin ağacını izinsiz kesen normal vatandaş bin TL ödeyecek. Ancak eğer arazide yer açmak ya da burayı tarım dışı kullanmak için zeytin ağacını izinsiz keserse normal vatandaş bunun için ağaç başına 10 bin TL, eğer bunu yapan tüzel kişi yani şirket ise 50 bin TL ödeyecek. Bu kanun teklifinin en önemli maddesi ise şu: eğer ihtilaflı bir durum varsa, yani zeytinlik arazide bir dava devam ediyorsa ve buna rağmen burada ağaç kesiliyorsa bunun cezası da şirketler için ağaç başına 500 bin TL olacak. Yani bu teklif yasalaşırsa Kolin Yırca’da katlettiği her ağaç için 500 bin TL ödeyecek. Bu kanun teklifi gerek vatandaşlar gerekse de büyük şirketler için oldukça caydırıcı bir ceza.”            

Editör: TE Bilisim