Kansere karşı en güçlü kalkan Kansere karşı en güçlü kalkan
Ultrason denilince akla ilk olarak hamileler gelse de aslında ultrason daha geniş kapsamlı kullanma alanı olan bir cihazdır. Peki; ultrason nedir? Ultrason çeşitleri nelerdir? Yaydığı yüksek frekanslı ses dalgaları sayesinde vücudun iç organlarını görüntüleme imkânı sağlayan cihaz ultrasondur. Ultrason bilinenin aksine röntgen gibi zararlı ışınlar yaymaz. Bu sebeple ultrason; gebeler ve çocuklar dâhil tüm kişilerin tanı ve tedavi işlemlerinde güvenle kullanılabilir. Ultrason çoğu zaman uzman hekimlerce yapılabilir. Ancak ultrason bilgilerinin geniş kapsamda yorumlanması ve raporlanması bir radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir.

Ultrason Nasıl Uygulanır?

Başta gebelik takibi olmak üzere birçok hastalığın teşhisi ve takibinde ultrason yapılır.  Ultrasonun yaydığı ses dalgaları insan kulağının duyabileceğinden daha yüksek sestedir. Cilde temas ettirilen ses dönüştürücü prob sayesinde veriler ekrana yansıtılır. Cilde yapılan uygulamalarda sesi daha iyi iletmek için ultrason yapılacak bölge özel bir jelle kaplanır. Jelin uygulanmasından sonra ses yayan prob bölgede gezdirilerek görüntü monitöre aktarılır. Daha iyi görüntü almak amacıyla bölgeye bir miktar baskı uygulanması normaldir. Ultrasonun uygulama yerine göre farklı ultrason çeşitleri bulunmaktadır. Ultrason nedir? Ultrason çeşitleri nelerdir?

Ultrason Çeşitleri

Ultrason; transvajinal, abdominal ya da damar içi olarak yapılabilmektedir.
  • Abdominal (Karın İçi) Ultrason: Karın boşluğunda yer alan organları incelemek için yapılan ultrasondur. Gebelik takibi, böbrek, karaciğer, mide, bağırsak organlarının görüntülenmesinde kullanılır. Cilde doğrudan uygulanır.
  • Transvajinal (Vajina İçi) Ultrason: Kadın üreme organlarının çok daha net incelenmesi için özel bir alet yardımıyla yapılan ultrason çeşididir. Ultrasonun probu vajina içine uygulanır. Rahim ve yumurtalıklar başta olmak üzere rahimdeki ve yumurtalıklardaki kistler miyomlar gibi hastalık sebeplerinin belirlenmesinde kullanılır.
  • Doppler (Dolaşım Yolu) Ultrasonu: Damarlardaki kan hücrelerinin akış hızını ve yönünü ölçer. Tıkanıklıklarının ve damar anomalilerinin belirlenmesinde etkilidir. Kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere anne karnındaki bebeğin plasenta kordonunun incelenmesinde etkilidir.
  • Endoskopik (Tüp) Ultrason: Bir tüpün ucuna yerleştirilen ultrason probunun mide-yemek borusu vb. salınması ile yapılır. Bunun yanı sıra; gastrointestinal incelemeler de bu ultrason yöntemi ile yapılmaktadır.
Ayrıca renkli-renksiz, 3D-4D ultrason çeşitleri vardır. Bunlar görüntünün daha net ve ayrıntılı olması amacıyla yapılır. Ekokardiyografi ve mamografi de bir çeşit ultrason sistemidir. Uygulanacak bölgeye ve amaca uygun olarak şekil değişiklikleri yapılmıştır.

Ayrıntılı Ultrason Nedir?

Gebelikte sürekli yapılan ultrason takiplerinin dışında yapılan ayrıntılı ultrason bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından çok önemlidir. Ayrıntılı ultrason nedir? Ultrason çeşitleri nelerdir? İleri düzeyde bir ultrason cihazıyla yapılan ultrason ile anne karnındaki bebeğin bütün organlarının gelişimi titizlikle incelenir. Detaylı ultrasonlar profesör kadın doğum uzmanlarınca ya da radyoloji uzmanı tarafından yapılır. Gebeliğin 19.-23. haftaları arasında yapılan ultrason 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Bebeğin organ gelişimi, gelişim geriliği, olası doğum kusurlarının belirlenmesi için yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim