LÖSEV Manisa’da iftar yemeği düzenledi LÖSEV Manisa’da iftar yemeği düzenledi
Protez göz herhangi bir sebepten dolayı gözünü kaybeden kişilerin yüzdeki görüntü bozukluğunu ve görmeyen gözde oluşan deformasyonları ortadan kaldırmak için yapılan operasyondur. Göz insan ilişkilerinde yüz yüze gelindiğinde ilk teması kurulabilen organdır. Dolayısıyla karşılaşmalarda ve sosyal yaşantıda göz teması ve yüz yüze gelmek önemlidir. Bu nedenle protez göz, doğuştan gözlerin olmadığı durumlarda, sonradan herhangi bir travma sonucunda gözün bütünlüğünün bozulduğunda, kimyevi yaralanmalarda, özellikle beyin tümörlerininden sonraki oluşan hasarlar da, yüksek göz tansiyonu sebebiyle gözünü kaybeden hastalarda ve bazı rahatsızlıklara bağlı olarak gözlerin küçüldüğünü ve göremediği durumlarda göz protezi başarı ile uygulanmaktadır. Protez göz fiyatları kliniklere göre değişkenlik göstermektedir.

Göz protezinin temel maddesi nedir?

Göz protezinde daha çok plastik göz protezi kullanılır. Cam protezlerinde kullanıldığı durumlar var ancak cam protezler plastik gözlerdeki kadar tercih edilmemektedir.

Protez göz ameliyatı nasıl yapılır?

Öncelikle protezin yapılabilmesi için göz yuvasının protez için uygun hale getirilmesi gerekir. Dolayısıyla ön muayenenin ve protez göz takma işleminin uzman ve tecrübeli bir hekim tarafından yapılması gerekir. Protez göz operasyonu öncesinde protez gözün takılıp takılamayacağının belirlenmesi gerekir. Göz yuvasının proteze uygun olması gerekir. bazı durumlarda göz yuvasının genişletilmesi gerekebilir. ancak boş göz yuvası ameliyatlarında yuvaya Orbital implant denilen bir materyalin yerleştirilmesi gerekebilir.

Göz protezinde hasta ameliyat olması gerekir mi?

Göz protez takma işlemi için hastanın ameliyat olmasına gerek yoktur. Bazı durumlarda göz ameliyatının da olması kaçınılmazdır. Ancak gözleri küçülen hastalara daha çok ameliyat yapılarak protez takılmaktadır.

Orbital implant takılması nedir?

Göz ameliyatı öncesinde göz yuvası hazırlanır ve boşalan yuvaya Orbital implant adı verilen bir materyal yerleştirilir. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için hastanın ameliyat olması gerekir. Orbital implant ameliyatla göz yuvasında yerleştirilir ve bu tek başına yapılan bir işlemdir. Bir daha oradan çıkarılmaz. Göz protezi ise önceden konulan Orbital implant üzerine takılır. Ayrıca hasta istediği zaman takıp çıkarabilir.

Orbital implant yerleştirildikten sonra takıp çıkarılabilir mi?

Orbital implant göz yuvasına özel bir teknikle yerleştirilir. Dolayısıyla yerinden çıkması oldukça zordur. Ancak istenmeyen enfeksiyonlar sonucunda Orbital implant çıkartılıp tekrar yerleştirilmesi gerekebilir.

Orbital İmplant nasıl yerleştirilir?

Öncelikle Orbital implantın göz yuvasına yerleştirilmesi için göz yuvasının ameliyat ile istenilen ölçüde boşaltılmış olması gerekir. Gözün tamamen alınması durumunda kişinin uygun olan bölgesinden örneğin bacaktan bir parça alınarak göz yuvası doldurulur.

Orbital implant yerleştirildikten sonra göz protezi ne zaman kullanılmaya başlar?

Öncelikle bu süreç biraz uzun bir süreçtir. Önce hastanın göz yuvası Orbital implant materyali için uygun hale getirilir. Daha sonra Orbital implantın göz içindeki doku ile uyumu beklenir. Bu arada Gözde belli oranda bir ödem gerçekleşir. Bu ödemin tamamen çekilmesi ve iyileşmesi sağlanır. Ancak o zaman protez takılır. Orbital implant takıldıktan yaklaşık olarak 1 ay sonra göz protezi göze yerleştirilir.

Protez ameliyatlarında anestezi yapılır mı?

Protez göz ameliyatı anestezi olmadan gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü şiddetli ağrı hissetme olasılığı vardır. Ameliyatın süresi yaklaşık olarak 1 saattir.

Protez göz taktıranlar ameliyattan sonra nelere dikkat etmelidir?

Öncelikle ameliyattan sonra düzenli kullanılması ilaçlar vardır. İlaçlar aksatmadan alınmalıdır. Ameliyattan sonra ise göz ve baş ağrısı olabileceğinden belli bir süre ağrı kesici kullanması önerilir.

Editör: TE Bilisim