Fahrettin Koca, Otizm Farkındalık Günü paylaşımı yaptı Fahrettin Koca, Otizm Farkındalık Günü paylaşımı yaptı
Fıtıklaşmış diskler çoğunlukla çevredeki sinir köklerini sıkıştırarak ağrıya ve uyuşmaya neden olmaktadır. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, bel fıtığının tedavilerinden bahsederek, bu tedavilerin ilaçlar, fizik tedavi ya da cerrahi müdahale olduğunu sıraladı.   İlaçların fıtıklaşmış diski tedavi etmek yerine fıtığa bağlı disk kaynaklı ağrıyı giderdiğini söyleyen Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, tüm ilaçların ancak doktor tarafından önerildiğinde kullanılması gerektiğini de ekledi.   İlaç kullanımının fayda etmediği uygun hastalarda fizik tedavi yapılması gerektiğini belirten Ahmet Yıldızhan, ilaçlarınve fizik tedavininbel bölgesinde yaşanan ağrıyı gidermede oldukça etkili olabileceği ancak ilerlemiş fıtıklarda her şeye rağmen cerrahi müdahalenin gerekebileceğini vurguladı.  

Hangi İlaçlar Kullanılabilir?

  Asetaminofen içeren ilaçlarınağrı kesici özellikleriyle bazı hastalarda olumlu etkiler yaratabildiği ancak bazı hastalarda herhangi bir etki göstermeyebileceğini ifade eden Yıldızhan, Non steroidal anti-enflamatuar ilaçların da bel fıtığı kaynaklı ağrıların hafifletilmesinde kullanılan ilaçların arasında yer aldığı, bu ilaçların Asetaminofen içeren ilaçlara göre bölgedeki enflamasyonu da azalttığına dikkat çekti. Ahmet Yıldızhan,Non steroidal anti-enflamatuar ilaçlar daha önce kalp krizi geçirmiş ya da mide ülseri bulunan kişiler için uygun ilaçlar olmadığının ve bu ilaçlarınuzman hekimler tarafından önerilmediği sürece kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.  

Diğer İlaç Çeşitleri

  Bel fıtığı sonucu oluşan ağrıları kontrol altına almayı sağlayan ilaçların arasında kas gevşeticilerin de yer aldığını belirten Doç. Dr. Yıldızhan, “Fıtıklaşmış disk ile beraber sıklıkla spinal kas spazmları da görülmektedir. Bu gibi durumlarda kas gevşetici kullanımı hastayı gevşeterek bir rahatlama sağlamaktadır. Çok şiddetli ağrıların görüldüğü durumlarda son çare olarak narkotik ağrı kesiciler de kullanılabilmektedir. Ancak bu ilaçlar kullanıldıkça vücut tolerans geliştirmeye başlar ve rahatlamanın sağlanması için giderek daha fazla dozda ilaç gerekir. Genellikle bağımlılık yaratan türde oldukları için dikkatli bir gözetim altında kullanılmalıdırlar.” dedi.   Nöroşirurji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan www.ahmetyildizhan.net  

Editör: TE Bilisim