Bakan Koca duyurdu: 8 bin iş alım sonuçları açıklandı Bakan Koca duyurdu: 8 bin iş alım sonuçları açıklandı
Beden kitle indeksi, bireyin vücudunda bulunmakta olan yağ oranını belirlemek ve kişinin ideal boy ve kilo aralığını hesaplamak için kullanılır.

Beden kitle indeksi nedir?

Beden kitle indeksi, vücut kitle indeksinin diğer bir adı olmaktadır. İdeal kilo hesaplamasında kilo ve boy oranları yazılarak beden kitle endeksi hesapla butonuna tıklanır. Bu hesaplamada Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği aralık baz alınmaktadır. Beden kitle indeksine göre 30 ve üzeri obezdir. Detaylı olarak yapılan beden kitle indeksinde ise yaş ve cinsiyet dikkate alınarak yapılan bel çevresi ve vücut yağ yüzdesinin normal değerlere sahip olup olmadığına bakılabilmektedir. Bu ölçümler yapılarak beden kitle indeksine göre zayıf veya obez ise gerekli önlemler alınabilmektedir. Doğrudan kişide ölçüm yapmadan hesaplanan yöntemler çok net sonuçlar veremeyebilir. Fakat çoğu kişide doğru sonuçlar verildiği kanıtlanmıştır. Beden kitle indeksi fazla yüksek çıkan kişiler kiloların sağlık açısından bir sıkıntı olduğunu düşünüyor ise gerekli testleri yaptırmalıdır.

İdeal kilo faydaları

İdeal kilo kişinin boyu ve cinsiyetini dikkate alınarak hesaplanan kilodur. Önemli olan nokta kişinin kilosunun normal olan değer aralığında bulunmasıdır. Normal kilo aralığı, vücut kitle indeksinin 18,5 ve 25 değer aralığında olduğu tüm ağırlıkları hesaplamaktadır. Ayrıca hesaplama yapılırken normal kilo değeri hesaplamasında kadın ve erkek ayrımı yapılmamaktadır. Bu sebepten dolayı kadınların kilosu normal kilo değerinin alt sınırına dikkat edilerek, erkeklerin ideal kilosu ise normal kilo değerinin üst sınırına daha yakın olmaktadır.

İdeal kiloya nasıl ulaşılır?

İdeal kiloya sahip olmanın yolu metabolizma hızına dikkat ederek gerçekleşebilmektedir. Kilo vermek için vücudumuzun günlük aktivitenin yanı sıra harcanan kalori altında beslenme ile sağlanabilmektedir. Ayrıca birçok kişi aniden kilo alır veya aniden kilo vermektedir. Fakat bu çok yanlış bir uygulama olmaktadır. Kişinin verdiği kilolar, ideal kilonun altında olduğunda sağlığı tehlikeye sokabilecek sorunlara sebebiyet verebilir. Bu yüzden kilo vermeden önce beden kitle indeksi ile ideal kilo hesaplaması yapılmalı ve buna uygun olarak kilo verilmelidir. Bu sayede sağlıklı bir şekilde kilo verilmiş olmaktadır.
Beden kitle indeksinin önemi
Fazla kiloya sahip insanların en çok dikkat ettiği şey vücudumuzdaki yağ oranıdır. Kişinin vücut yağ dokusu normalin üstünde bulunuyorsa, kişide önemli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir. En sık görülmekte olan hastalıklar ise kolesterol, tansiyon hastalığı, kalp damar hastalığı ve damarlarda kireçlenme, karaciğer ve pankreas yağlanmasına, eklemlerle ilgili problemlere ve şeker hastalığı oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Sağlık sorunlarının riski kişinin vücut yağ miktarına, kilo alma yüzdesi ve aktivitelerin azlığına göre değişmektedir. Bu sorunların birçoğu düzeni bir şekilde kilo verme ve yapılan aktivitelerin artması ile düzelebilmektedir. Sağlıklı bir şekilde diyet yaparak kilo vermek için kadinloji.com adresini ziyaret edebilir ve buradan size özel zayıflama yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim