Tüketimi zararlı olduğu söyleniyordu! Faydalı oldukları ortaya çıktı Tüketimi zararlı olduğu söyleniyordu! Faydalı oldukları ortaya çıktı

Türkiye 'de uzun yıllar sağlık ocakları adı altında hizmet vermiş olan kurumlar son yıllarda aile hekimlikleri olarak anılmaktadır. Aile hekimlikleri, artık her mahallede bulunan ve her vatandaşa kar amacı gütmeden hizmet veren sağlık kurumlarıdır. Bilindiği üzere zaten pek çok hastane sağlık hizmeti vermektedir. Her türlü hastalığın incelendiği polikinlikler bulunmaktadır fakat aile hekimlikleri bu kadar büyük hastanelerde incelenmesine gerek olmayan, daha ufak rahatsızlıklar yaşayan vatandaşlarla ilgilenmek adına kurulmuş olan sağlık kuruluşlarıdır. Hastane ortamları oldukça kalabalık ve karmaşa içeren ortamlardır. Zaten hastane ortamındaki vatandaşların da yaşamış bulundukları rahatsızlıklar kolay bir tedavi süreci olmayan hastalıklardır. Aile hekimliklerinin temel amacı da bu kadar büyük rahatsızlık yaşamayan, eczanelerden kolayca ulaşılabilen ilaçlar ile tedavi edilebilecek hastalıkları yaşayan vatandaşlara hizmet vermektir. Hiçbir hastalık basit değildir ve küçümsenemez fakat hayati tehlikeye yol açmayacak hastalıklar için hastanelerde kalabalık yaratmak sadece hastaneye gerçek anlamda ihtiyacı olan, ileri derece hastalık yaşayan insanların tedavilerine engel olmaktan ibarettir. Bunun için bir vatandaş hafif rahatsızlıklarında ilk önce aile hekimine uğramalı ve aile hekimine danışmalıdır. Eğer bilinç kaybına yol açacak bir hastalık yaşıyor ise hastanelere başvurmalıdır. Ayrıca aile hekimleri hastaneye başvurulması gereken durumlarda hastaları hastanelere yönlendireceklerdir.



Aile hekimliklerinden bahsedecek olursak, ilk olarak tedavi konusunda gayet başarılı ve titiz olduklarını söyleyebiliriz. Aile hekimliklerinin bu alandaki başarısı ise Sağlık Bakanlığı 'nın bu alanda göstermiş olduğu sıkı tutumdan kaynaklanmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimlikleri sıkı bir denetim altındadır. Vatandaşlara en iyi sağlık hizmetini verebilmek adına da en önemli şeylerden biri de budur. Hastaneler kadar olmasa da aile hekimlikleri de göz ardı edilemeyecek bir seviyede donanıma sahiptir. açısından gerekli malzemelerin aile hekimliklerinde bulundurulması zaten zorunludur. Sağlık Bakanlığı 'nın etkisi ile pek çok aile hekim malzemelerinin aile hekimliklerinde bulundurulması şart koşulmuştur. Çünkü bir hastanın hastalığını, şikayetini anlayabilmek için aile hekiminin pek çok tetkik uygulaması gerekmektedir. Aile hekiminin bu tetkikleri uygulayabilmesi için de gerekli aile hekim malzemelerinden yararlanması gereklidir. Eğer yeterli seviyede yoksa aile hekimi hastanın şikayetinin sebebini tam olarak saptayamaz ve hastaya gerekli ilaçları, tedavi yöntemlerini söyleyemez. Hatta hastaya yanlış bir hastalık teşhisi bile koyabilir. Bunların yaşanmaması için aile hekimliklerinde belirli bir düzeyde aile hekim malzemelerinin bulundurulması şarttır. Aksi taktirde aile hekimlikleri gerekli hizmeti veremez ve vatandaşlar sağlık sorunlarına bir çözüm bulamazlar.

Editör: TE Bilisim