ANA MANŞET

Manisa’nın Şubat ihracatı 357 milyon dolar oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2026 yılı dış ticaret verilerine göre Manisa, Şubat ayında 357 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ancak bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4’lük düşüşe işaret etti. 2025 yılının Şubat ayında kentten 412 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.

Ocak–Şubat döneminde ise Manisa’nın toplam ihracatı 679 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13’lük düşüş anlamına geliyor. Manisa bu performansla Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan 9’uncu il olurken, Ege Bölgesi’nde İzmir ve Denizli’nin ardından üçüncü sırada yer aldı.

Sektörler bazında incelendiğinde en dikkat çekici artış çimento, cam seramik ve toprak ürünleri sektöründe yaşandı. Şubat ayında bu sektörde ihracat yüzde 230 artarak 3 milyon dolardan 10 milyon dolara çıktı. Ocak–Şubat döneminde ise ihracat yüzde 191 artışla 7 milyon dolardan 21 milyon dolara yükseldi.

Manisa ihracatında uzun yıllardır ilk sırada yer alan elektrik ve elektronik sektörü ise ciddi bir düşüş yaşadı. Geçen yılın Şubat ayında 130,9 milyon dolar olan ihracat, bu yıl yüzde 44,9 düşüşle 72 milyon dolara geriledi. Ocak–Şubat döneminde de sektörün ihracatı yüzde 38,3 azalarak 226 milyon dolardan 139 milyon dolara düştü. Bu gerilemede Vestel’de yaşanan küçülmenin etkili olduğu değerlendiriliyor.

Elektrik ve elektronik sektöründeki düşüşle birlikte iklimlendirme sanayi ilk kez Manisa’da ihracatın lideri oldu. Şubat ayında sektörün ihracatı yüzde 5,8 artışla 79,8 milyon dolardan 84,5 milyon dolara yükseldi. Ocak–Şubat döneminde ise ihracat yüzde 3,7 düşüşle 157 milyon dolardan 151,6 milyon dolara geriledi.

Otomotiv endüstrisi ihracatında ise artış devam etti. Şubat ayında ihracat yüzde 14,7 artarak 50 milyon dolardan 57,6 milyon dolara çıktı. Yılın ilk iki ayında ise yüzde 7,6’lık artışla 100,5 milyon dolardan 108 milyon dolara ulaştı.

Sanayi sektörlerinin ardından dördüncü sırada tarım alanından hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü yer aldı. Şubat ayında bu sektörün ihracatı yüzde 41,5 artışla 17 milyon dolardan 24,5 milyon dolara yükseldi. Ocak–Şubat döneminde ise yüzde 30,4 artışla 33 milyon dolardan 43 milyon dolara çıktı.

{ "vars": { "account": "UA-43204872-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }