31 Aralık, Manisa için uzun bir gün oldu. Yağan karla birlikte öyle olaylar yaşandı ki  Türkiye’de adeta gündemi biz belirledik.

OLAY 1-

Akhisar’ın Çamönü Mahallesi. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nedim Zurnacı, kar nedeniyle yıkılan seraları inceledi. Bu sırada bir an çiftçilerin omuzlarına çıktı. O bir kare fotoğraf, Türkiye gündemine oturdu. Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Cengiz Ergün en ağır dille eleştirildi.

OLAY 2-

Akhisar Karayolu, Gelenbe Mevki. Manisa’da köy yolları bile hemen açılırken, koca İstanbul Karayolu 2 gün boyunca ulaşıma kapandı. Yüzlerce insan dağ başında mahsur kaldı ve donma tehlikesi atlattı. KARA-YOLLARI mağdurlarına kumanya dağıtıldı. Pek çok vatandaş Akhisar’daki okul ve yurtlara yerleştirildi. Vali olayla ilgili, “Karayolları durumun ciddiyetini geç algıladığı için sorun bu kadar büyüdü.” dedi.

OLAY 3-

İstanbul Karayolu, Yeniköy yakınları. Soma’daki bir köyden ihbar geliyor. Hasta ağır ancak köy yolu kar nedeniyle kapalı. Kar ambulansı görevlendiriliyor. Paletli kar ambulansı çekiciye yükleniyor, önde 112 ambulansı eskortluk yapıyor. Yeniköy’deki Ulaştırma Bakanlığı kantar görevlileri konvoyu durduruyor. Çekici tartıya çıkıyor ve istiap haddini aştığı için ceza kesiliyor. Dahası ambulans orada 2.5 saat bekletiliyor.

***

Peki daha sonra neler mi oluyor? İnceleyelim.

Birinci olayda; Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, daire başkanını görevden alıyor.

İkinci olayda; vali KARA-YOLLARI’nı eleştiriyor belki ama soruşturma açacak yetki Ulaştırma Bakanlığı’nda. Hafta içinde karayolları bölge müdürüyle görüştüm. Ne ona bir soruşturma açılmış, ne de o kendi altındakilere soruşturma açmış. Ama CHP Milletvekili Hasan Ören, TBMM’de verdiği soru önergesiyle işin takipçisi. Bakan bölge müdürüne hesap sormayınca, bu kez muhalefet bakana hesap soruyor. Doğal sonuç değil mi? 

Üçüncü olayda; kar ambulansına ceza kesilmesiyle ilgili herhangi bir soruşturma açıldığına dair bir bilgi gelmedi. Allahtan o hasta ölmedi de bugün mesele unutulmaya yüz tuttu. Ama bu olayla ilgili de MHP Milletvekili Erkan Akçay, Ulaştırma Bakanı’na TBMM’de soru önergesi verdi. Görüldüğü gibi bu olayda da muhalefet bakana hesap soruyor.

***

Bu üç olay da yöneticiler için kriz niteliği taşıyor. İlkinde Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün anında refleks gösterip gereğini yapıyor. Ama yüzlerce insanın mağdur edildiği ikinci ve üçüncü olay, şimdilik hasır altı ediliyor.

Daire Başkanı Nedim Zurnacı’nın görevden alınmasının ardından daha önce Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü en ağır biçimde eleştiren yayın kuruluşları bu kez teşekkür ettiler.

Nedim Zurnacı’yı çok iyi tanıyorum. O asla köylünün omzuna çıkacak biri değil. Ama o fotoğraf olmadı. Cezasız kalsaydı, kamu vicdanı sızlayacaktı.

Ve şundan çok eminim. Eğer Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, bu olayların üzerine gitmezse; hem devletin valisinin, hem de Manisa kamuoyunun vicdanı sızlayacaktır. 

İşte zurnanın zırt dediği nokta. .

Editör: TE Bilisim