Uyku sorunlarının önüne geçebilmek için yatmadan iki saat önce cep telefonu ve tablet gibi elektronik aletlerin kullanımını bırakmalısınız.

Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, teknolojiyle beraber değişen yaşantımızda özellikle uyku ile ilgili sorunların baş gösterdiğini söyledi. Doç. Dr. Metin, şunları kaydetti:

En yaygın sorun uykuya dalamama

Günümüzde birçok kişi uyku bozukluğu yaşamakta ve yaşadığı uyku bozuklukları sosyal ve iş yaşamlarındaki performanslarını olumsuz olarak etkilemektedir. Sık karşılaşılan uyku bozuklukları uykuya dalamama ve aşırı uyumadır. Uykuya dalamama insomni olarak da isimlendirilir ve birçok insan insomni nedeniyle doktora başvurmakta ve tedavi aramaktadır.

Elektronik cihazlar uykuyu kaçırıyor

İnsomninin birçok nedeni olmasına karşın hastalarımızda karşılaştığımız önemli bir neden kişilerin geceleri kendilerini elektronik cihazlarla aşırı uyararak uykularını kaçırmalarıdır. Bilindiği gibi insanın uyku-uyanıklık döngüsü bir biyolojik saat ile belirlenir. Bu biyolojik saat herkes için 24 saatliktir ve genetiğimizde kodludur.

Biyolojik saatinizi bozmayın

Beynimizin hipotalamus adı verilen bir yapısı bu biyolojik saate göre uyku-uyanıklık döngümüzü düzenlemekle görevlidir. Biyolojik saatimizin çalışması için gerekli olan temel şart ise gün ışığıdır. Başka bir deyişle, beynimiz biyolojik saatimizi ışığa göre ayarlar. Bu nedenle gece ışık miktarı azalınca uykumuz gelir. Ve sabah güneş doğunca uyanırız. Geceleri fazla miktarda bilgisayar başında kalan, tabletlerle ve cep telefonları ile meşgul olan kişilerde ise bu biyolojik saatin çalışmasında çeşitli aksaklıklar olmaktadır. Bunun en önemli nedeni bu cihaz ekranlarının yarattığı ışık ve ses dolayısıyla beynimizi aşırı uyarması buna bağlı olarak biyolojik saatimizin şaşmasıdır.

Editör: TE Bilisim