Cumhur ittifakı ve yerel seçim, AK Parti ve MHP’nin yarıştığı Manisa’da, adeta tozu dumana kattı. Bu çerçevede Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, bir analiz yaptı. “İttifak tavanda var, tabanda yok.” AK Parti MKYK Üyesi Murat Baybatur ise ona cevap verdi. “Bu ittifak Cengiz Ergün'ü Büyükşehir Belediye Başkanı yapma ittifakı değil" dedi. Başkan Cengiz Ergün, “Ankara’da hizmet kapıları yüzümüze kapanıyor. İller Bankası’ndan onayı çıkan 100 milyon TL’lik krediyi, 15 aydır birileri tutuyor. Manisa’da hizmetin önünü tıkayanlar var.” dedi veya yaklaşık olarak bunları ifade etti. Cevap Murat Baybatur’dan geldi. “Manisa'da ülkücü hareketin tabanıyla, ittifak bal gibi de var. Ama seninle ittifak yok Sayın Cengiz Ergün. Bunu da böyle bilesin." Soru da cevabı ortada. Ankara’daki hizmet kapılarını Başkan Ergün’ün yüzüne kapalı tutanın kim olduğu böylelikle ortaya çıkmış olmuyor mu? Bu cevap ayrıca demek oluyor ki 100 milyon TL’lik kaynak 8-10 ay daha İller Bankası’nda beklemeye devam edecek. Ayrıca Ali Rıza Çevik Ortaokulu’na yapılacak otopark projesine de en az bir yıl daha Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onay çıkmayacak. Yani Ankara’daki kapılar  Cengiz Ergün’ün, dolayısıyla Manisa’nın yüzüne kapalı kalmaya devam edecek. Tabi Murat Baybatur’un söyledikleri bu kadarla da sınırlı değil. “Seninle ittifak yok Sayın Cengiz Ergün. Bunu da böyle bilesin.” Bu çok kritik bir cümle. Önümüzdeki bir yıla damgasını vuracak, belki de ittifakın Manisa’daki kaderini belirleyecek türden bir çıkış bu. Aslında bu ifade ile anlatılmak istenen şunlar:
  • Cumhur İttifakı çerçevesi içine Manisa’da kimlerin girip girmeyeceğine, Murat Baybatur karar verecek.
  • MHP’nin Manisa’da büyükşehir belediye başkan adayının belirlenmesi sürecine AK Parti dahil olacak. (Hatta oldu bile. MHP İl Başkanı daha bu konuyla ilgili tek bir cümle kurmazken, AK Parti temsilcileri her gün bu konuyla yatıp kalkıyor. Her gün gazete ve tv’lerde Cengiz Ergün’ün adaylığını konuşuyorlar.)
  • MHP, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Cengiz Ergün’ü aday gösterir ise ittifakın ruhu zedelenmiş olacak.
  • Velhasıl MHP Baybatur’u dinlemeli ve Cengiz Ergün’ü imha etmeli. Aksi bir durum Baybatur’a göre ittifakın ruhunu zedeleyici.
Sonuç: Murat Baybatur’a göre, bu ittifak Cengiz Ergün’ü Büyükşehir Belediye Başkanı yapma ittifakı değil, Murat Baybatur’u Büyükşehir Belediye Başkanı yapma ittifakı. Bu nasıl mı oluyor? Açıklayalım. Burada 4 adımdan oluşan bir plan var. İşte Baybatur’un MHP’li belediyeyi devirip yerelde iktidara yürümek istediği o plan.
  1. Adım: Önce Cengiz Ergün’ün MHP’den aday olması engellenecek.
  2. Adım: “Mehmet Çerçi erken çıktığı bu süreçte yıprandı.” denilecek. Selçuk Özdağ ve Hüseyin Tanrıverdi ise saf dışı yapılacak. Kaldı ki dosyaları hazır zaten.
  3. Adım: Sonra geriye AK Parti için elde tutulacak tek aday Murat Baybatur kalacak.
  4. Adım: Sandık ve seçim kolay zaten, seçmen oyu çantada keklik.  
Oysa Cengiz Ergün’ün Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı, MHP’nin yerel seçimde sandıktan zaferle çıkacağı eldeki tek formülü idi. AK Parti MKYK Üyesi Baybatur ittifak ortağının önce bu formülünü ortadan kaldırmak istiyor. İyi mi? Doğrusu çok akılcı bir plan. Ayakları yere basan, sağlam bir plan. İttifak ve dayanışma anlaşmasına rağmen, bu türden bir planı ancak Sadettin Köpek yapabilirdi. Belli mi olur belki de o yapmıştır. **** Cumhur ittifakına dair AK Parti MKYK üyesinin, tv’de konuştukları işte bunlar. Baybatur’un bu çıkışı ve deşifre olan yerelde iktidara yürüme planı ittifakın Manisa’daki tablosunu özetlemeye yetiyor. Unutmayalım son yerel seçimde (2014) MHP’li Cengiz Ergün 356 bin, yani % 40 oranında oy aldı. O seçimde AK Parti’nin oyu ise 324 bin, yani % 36 idi. Bu rakamlar Manisa’da Cengiz Ergün gerçeğini ortaya koyuyor. Veya 2009 yerel seçimlerinde ortaya çıkan Cengiz Ergün gerçeğinin tesadüfi olmadığını gösteriyor. Murat Baybatur şunu iyi analiz etmeli.
  • Cengiz Ergün iki dönemdir MHP’nin Manisa’da gücüne güç katan bir isim.
  • Daha önce hayal dahi edilemeyen bir başarıyı 2009’da, MHP’ye Manisa’da yaşatmış bir isim.
  • Seçim propaganda sürecini kendi cebinden finanse eden bir isim. Dolayısıyla sponsor adaylarıyla devrilebilecek bir isim değil.
  • Ve dahası Cumhur İttifakı için Manisa’da sonuca etki edebilecek bir potansiyel olarak adından söz edilen güçlü bir isim.
Yerel anlamda neyin, ne olacağı ve nasıl yapılacağı anlaşılıncaya kadar ya bütün taraflar ve troller susturulacak, yada Cumhur İttifakı Manisa’ya acil müdahale edecek. Çünkü gelinen bu noktadan sonra Manisa’da ittifakın önünde üçüncü bir şık görünmüyor. Dedim ya ortalık toz duman, bel altı, bel üstü gırla gidiyor. Hal böyle iken Manisa’da hangi ittifaktan söz edilebilir?        

Editör: TE Bilisim