Manisa Organize Sanayi Bölgesi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (MOSTEM), Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki kalifiye eleman sorununu çözdü. Özel bir okul olmasına rağmen öğrencilerin bedava eğitim gördüğü okulun ilk mezunları şimdiden işe yerleşti. Öğrencilerin sanayiye yönelik geliştirdiği projeler ve teknolojik robotlar bölge sanayicilerine umut oldu.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) tarafından 2012 yılında özelleştirilen Özel MOSB Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (MOSTEM) öğrencilerinin yıl boyunca yaptıkları projeler okulda düzenlenen sergi ile tanıtıldı. Öğrencilerin ürettiği Sumo robotları, kendiliğinden çalan bateri, CNC makineleri, nem kontrollü damlama sulama sistemi onların yeteneklerini ortaya koydu. MOSTEM Genel Müdürü Sadettin Dumlu, öğrencilerin tüm yıl boyunca ürettikleri projelerin Manisa Organize Sanayi'nin ihtiyaçları doğrultusunda planlandığını söyledi. Özel bir okul olmalarına rağmen öğrencilerin bedavaya eğitim gördüklerini kaydeden Dumlu, sanayicilerden oluşan 14 kişilik yönetim kurulunun okul sanayi işbirliğini tam anlamıyla sağladığını söyledi. Organize Sanayi Bölgeleri arasında sanayiye yönelik ilk lise olmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Dumlu, yıl boyunca düzenlenen yarışmalarda derece yaptıklarını belirterek, "Uluslararası ODTÜ Robot Yarışması'nda üniversiteler ve liselere arasında öğrencilerin ürettiği sumo robot Türkiye birincisi oldu. Yine Yıldız Teknik Üniversitesi'nin düzenlediği yıldız savaşları robot yarışmasında sumo robot Türkiye üçüncüsü olmayı başardı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği robot yarışmasında ise çizgi izleyen robot projemizle dördüncü olduk. Başarılarımız bununla sınır kalmadı. Herkes tarafından büyük ilgi gören Hayalet Bateri tasarımı Uluslararası Robot Yarışması serbest kategoride Türkiye üçüncüsü oldu. 7 öğrencinin geliştirdiği bateri özel bir yazılım yüklenerek kendiliğinden müzik çalabiliyor. Bu gerçekten bizim öğrencilerimizin yeteneğini ortaya koydu" diye konuştu.

MEZUN OLMADAN İŞLERİ HAZIR Bu yıl okulun ilk mezunlarını verdiklerini açıklayan MOSTEM Genel Müdürü Sadettin Dumlu, 116 öğrencinin iş hayatında diğer meslek lisesi öğrencilerinden bir sıfır önde başlayacaklarını söyledi. Mezun olan öğrencilerden 32 tanesinin okullar tatile girmeden fabrikalar ile anlaştıklarını kaydeden Dumlu, tüm öğrencilerin kalifiye eleman oldukları için işyerleri tarafından tercih edileceğini ifade etti. Dumlu, "Sanayiciler istiyor biz kalifiye eleman yetiştiriyoruz. Meslek lisesi öğrencilerindeki işe yaramaz algısını değiştirmeyi başardık. Şimdi gerçek manada sanayi için yeni modeller geliştirebilecek, tasarım yapabilecek öğrencileri yetiştirdik" dedi. Konuşmaların ardından öğrencilerin geliştirdiği robotlar mini bir gösteri yaptı.
Editör: TE Bilisim